Partizanstvo - deo tradicije*

Partizanstvo je posejalo kod nas mnogo zala, ali možda ni jedno nije tako teško i tako sudbonosno za zemlju, kao što je zlo, što su partizanskom protekcijom na svima poljima, u svima strukama na površinu isplivali i prvih se mesta dograbili ljudi slabe spreme, sitnih sposobnosti i rovita morala, a grdni partizani.
A to je neophodna i neminovna posledica svake partizanske vladavine, jer tu se zasluge mere i položaji daju, ne prema sposobnostima za službu i posao, već prema zasluzi koju je pojedini partizan stekao u borbi za širenje i napredak svoje stranke.
Od ovog zla teško pati cela zemlja. Ali najveći teret ipak oseća baš sama masa narodna, koja ima neposredno posla s tim i takim službenicima - u policiji, u sudu i svuda, gde dolazi u dodir s vlašću.
Posle mase narodne najteže udarce otuda podnose zemaljske finansije.
Da ostavimo sve drugo, pa da pomenem samo bezbožno pljačkanje državnih i opštinskih kasa, u obliku ovih strašnih "deficita", koji se svake godine penju na hiljade i hiljade dinara.
I to je samo ono što se slučajno uhvati i otkrije.
Koliko tek ostaje neznano i neuhvaćeno! - A šta tek da se rekne o godišnjim izdacima na premeštaje i penzionisanja, koja se isključivo vrše iz partiskih obzira!
Spasti zemlju od te napasti i dati joj poštene i sposobne činovnike, to je ta preka potreba i najpreča, sveta dužnost, koju ne može izvesti niko drugi, do Vi, Veličanstvo, i to jedino pomoću jednoga istinski neutralnog, nepartiskog režima.
Jer samo takav jedan nepartiski režim može rekrutovati činovnike jedino po sposobnosti i istinskoj vrednosti njinoj.
Takav režim nema da plaća partiske zasluge svojim pristalicama, te da im mora davati službe i položaje i onda, kad nisu za to.

*

Naš je seljak zaboravljen i ostavljen sam sebi. On nema nikoga, ko bi se za njega svojski i istinski brinuo, i ko bi mu se kao prijatelj našao na ruci u teškim prilikama u životu.
A takvih teških prilika sve je više i sve teže bivaju.
Stoga je naš seljak vrlo osetljiv i lako povodljiv za svakim, ko mu se pokaže kao prijatelj i kao čovek koji se interesuje za njegovo stanje - i živovanje.
Koristeći se tim prilikama i ovakvim raspoloženjima i osećajima narodnim - kod nas su se u svakom srezu istakla po jedan, po dva-tri, ili po tri do četiri čoveka, koji se narodu predstavljaju kao njegovi iskreni prijatelji i kao pravi ljudi narodni, vazda gotovi da zaklone i odbrane seljaka i da svoje grudi podmetnu za svako pravo narodno.
Tako je u ovoj zemlji stvoren čitav jedan red političkih šićardžija, koji se javljaju kao prvaci partiski i često imaju vrlo nesretan uticaj na čitave krajeve.
Ovi prvaci imaju svoje ljude, svoje prijatelje i pristalice bar u svakom selu po jednog, a često i po više njih, prema veličini sela i prema drugim prilikama, koje na to utiču.
Ovi seoski prvaci već su i sami sastavni deo mase narodne, i u toliko im je lakše da na nju utiču. Tako su oni posrednici između mase narodne i prvaka partiskih, kojima upravo služe kao politički agenti po selima.
Našega seljaka stiglo je zlo i nemaština sa svake strane. Stoga se on vrlo često nalazi u položaju, gde ne može sam sebi da pomogne i gde oseća da mu njegova rođena pamet nije dovoljna.
U svima tim - i takvim slučajevima seljak se obraća ovim seoskim agentima i oni ga dovode u dodir, u vezu i poznanstvo s prvakom partiskim, ako se već ranije nisu poznavali.
Tako ovi prvaci pričaju seljacima šta u ovoj zemlji valja, a šta ne valja; oni mu kazuju kako bi moglo biti bolje i za narod lakše i berićetnije; oni daju seljaku pouku i savete kad pođe vlasti, kad ima kakvu parnicu, ili je pao u kakvu bedu i odgovornost, iz koje mu se valja izvlačiti.
U opšte, kad god se seljak nađe u kakvoj nedoumici, tu je prvak partiski da ga "obavesti i uputi!"...
Tako seoski prvaci drže u ruci svoje seljake, a sami oni opet stoje u vezi s onim većim, sreskim prvacima i vođama, kojima služe kao posrednici i kao spona između njih, koji su vođe, i između mase seoskog sveta, koja za tim vođama ide.

*

Istorija našega unutrašnjeg razvića u tom pogledu vrlo je poučna. Ona svedoči da je moć prvaka partizanskih u toliko više rasla, u koliko je opadao ugled prestavnika državne vlasti. Činjenica vrlo poučna za suzbijanje partizanstva u zemlji! Jer kao god što je postala moć partizanskih prvaka, mora tim istim putem i propasti. Nje će nestati onda, kad prestavnici državne vlasti opet steknu u očima naroda potpun ugled i neokrnjen autoritet, kakav treba da imaju pošteni i svesni službenici državni.

*

Nekada sam ja rešenja o hapšenju primao kao - pozivnice na bal. Ali gde je sad ona mladost i snaga, ona vera i ono nadahnuće!
A posle, dragi prijane, ako je za vajdu, od mene je dosta bilo hapšenja i tamnovanja! U celoj Srbiji nema čoveka, koji je kao novinar i političar toliko hapšen i gonjen!...
A nisam ni ja od čelika!
No ti si mi na ovo već odgovorio: Ti u jednom pismu veliš:
"Kad ti je 'tanka koža' i nećeš u hapsu, a ti bio sedeti s mirom!... Šta ti je trebalo 'Ogledalo' i cela ta zapevka za mrtvim Obrenovićima! Ne žale ih toliki njini bliski i rođeni, koji su istinski od njih živili i bogatili se, a našao si se da ih ožališ ti, kome je jedina trajna uspomena od Obrenovića - te jadne ranjave noge tvoje. Aleksandra se evo ne seća čak ni mlada i zdrava rođena majka njegova, a zapeo si ti star i nemoćan da mu uspomenu zaštitiš! I sad zbog toga ispaštaš! A bar bez toga mogao si biti!..."
Takvu mi vakelu čitaš ti u tvom pismu od "Tri Jerarha"!... A ovim se opet povraćamo na ono tvoje prvobitno pitanje, što mi je trebalo "Ogledalo", i na tvoje tvrđenje, kako sam "mogao biti bez toga"...
Pa naravno da sam "mogao biti bez toga." Bar posle 29. maja imali smo prilike da jedan drugom dobro zagledamo u oči i da vidimo šta koji od nas može i za šta smo sve mi kadri i podobni.
Ništavila, koja su Obrenovići u prašini našli i među prve ljude digli - mogla su da pljuju na krvavo i još toplo telo Aleksandrovo.
Ljudi, koji su godinama sedili uz koleno Obrenovićima i sami bili pokretači i tvorci većine onih dela, zbog kojih se na Obrenoviće najviše viče, mogli su prvi da se bace kamenom na uspomenu svoga mrtvog kralja!
Čitave stranke mogle su da se odreknu i svoga programa, i svoje prošlosti, i sviju svojih istinskih osobina, pa da preko noć navuku na se krvavu haljinu dželatsku i da postanu ubilac onoga, koga su do juče bogotvorile. Još i gore, čitave stranke oblače na se krvavu dželatsku haljinu i glumački i komendijaški izigravaju ulogu dželata koju uistini nikad nisu vršile.
Mogli su, mogli su!... i šta se sve nije moglo, i šta sve nije bilo, i šta sve još neće biti.

*

Istina, uvek sam imao na umu, da je naša Srbija u svemu malo osobita zemlja, i drukčija od drugih.
Ali ipak, pod novim ustavom i u novoj eri sloboda smatrao sam da bar prema grobovima možemo slobodno izraziti svoje osećaje poštovanja, a da s toga ne moramo doći u teskobu, da biramo između hapse u zemlji i bežanja u tuđinu!

*) Iz: Pera Todorović, Ogledalo, Zrake iz prošlosti, BIGZ, Beograd 1997, str. 918-919, 920-922, 923, 940-941, 942.

Ponovo pročitati: O ustavima 1869. i 1888.
Svakidašnjica: Kako sam postao Srbin