Postmodernista i tradicija

Do|e mi u posetu jedan postmodernista i izuje se pred vratima. Ka`e: ne ulazi u tu|u ku}u obuven, tako ga je mama u~ila, porodi~na tradicija! Uzalud poku{avam da ga ubedim da smo mi svi u ku}i modernisti i da nema smisla izuvati se. Ne, ~arape menjam svakodnevno, veli on, i nema ~ega da se stidim, ja jesam postmodernista, ali dr`im do svojih korena.
Dok smo prijatno }askali o tri talasa moderne i postmodernizmu, ne lezi vra`e, neko mu ispred vrata odneo cipele.
Odmah je po~eo da urla na mondijaliste koji ne trpe ni{ta od na{e tradicije pa ni srpske cipele pred srpskim vratima. Ja sam ga, pak, ube|ivao i te{io da nije u pitanju esteti~ka borba, ve} da je mo`da neko kom{ijsko ku~e odnelo njegovu tradicionalno guliverovsku obu}u ispred vrata. Sre}om, u neposrednoj blizini imamo prodavnicu obu}e "Guliver" te smo mu pozajmili pare i tako re{ili nevolju tog smrtno ranjenog postmoderniste.
A posle sam mislio, u svom cinizmu: da i to nije neki postmodernisti~ki koncept? Mo`da je drugi postmodernista, po dogovoru, do{ao i pokupio cipele ispred vrata.
I ko sad mo`e izri~ito da tvrdi da postmodernizam pati od nedostatka ma{te!

Predrag ^udi}

Svakida{njica: Zimski tragovi