| ||
Dijalog Rad i zarada kao cinioci ozivljavanja privrede Sta radnike motivise za rad i zaradu, a sta ih demotivise? Na to pitanje nastojimo da nadjemo valjan odgovor kroz razgovor s radnicima-majstorima iz preduzeca "Lola sistemi" u Zelezniku. U razgovoru, odrzanom u tom preduzecu 20. septembra, ucestvovali su: Vujadin Nenadovic, borverkista, Dragan Zivkovic, monter, Milutin Kumric, livac, Mira Vujovic, socijalna radnica, Rados Dragutinovic, urednik Lola newsa, i Nebojsa Popov, urednik Republike. Priprema i oprema - redakcijska Nebojsa Popov: Interesuje nas - citaoce Republike a i
siru javnost - kakve su realne mogucnosti otvaranja projekta revitalizacije
"Lole", projekta koji su pripremili eksperti, a podrzala Vlada,
tj. drzava. Trebalo bi da ustanovimo kako realno stoje stvari sa realizacijom
tog projekta i to u nekoliko razgovora. Prvo sa majstorima, to je ovo
danas, potom sa menadzerima i finansijskim strucnjacima, a onda bismo
razgovarali sa sindikalistima, da bismo na kraju napravili razgovor
svih i zaokruzili, nadam se, sto objektivniju sliku o realnom stanju
i mogucnostima da se realizuje projekat revitalizacije "Lole". Kao sto znate, o privredi se najvise raspravlja sa stanovista likvidacije preduzeca, prodaje preduzeca i raznih skandala koji se desavaju. Nas, a verujem i javnost, zanima nesto drugo: ono sto bi bilo normalno, a to je da ljudi zive od svoga rada, da dobijaju pristojnu platu, jer bez toga ne moze da se stvori normalno drustvo, normalna drzava.
Vujadin Nenadovic: Nezadovoljavajuca proizvodnja, u sustini,
postoji. Nije dovoljna - sigurno je da u fizickom obimu nije dovoljno
uradjeno. Ovde ima podatak za moj PC MAA da je ostvario 33,23 posto
fizickog obima proizvodnje. Indikativno je, kad se pogleda celokupno
poslovanje, troskovi nastali u ovom periodu na nivou "Lola sistema".
Nastali troskovi su: nabavka materijala - 2 651 952 evra i ostali troskovi
- 754 374 evra, a naplaceno je - 3 974 537 evra. Sta to kazuje? To jednostavno
kazuje da su sredstva plasirana u neku nedovrsenu proizvodnju. Nasa
proizvodnja ima ciklus. To nije secer koji ce da se proda, da se realizuje
za dan, za mesec, za sest meseci. To je proizvodnja koja ima dug proizvodni
ciklus - i u modulima, i u masinama, i u obradi, i u svemu. Posle tog
vremena verovatno ce se uraditi drugi poslovi, zaokruziti proizvodnja
i verovatno se iskazati, to cemo kasnije i videti, neki drugi rezultati.
Ako to nije tako, onda nesto nije u redu sa tim ciframa, jer one ukazuju
na plasiranje novca, a to je za mene nesto dobro, da se u nesto investira.
Da li se to investiralo u alate, da li u repromaterijal, u gotovu robu
- to je dobro, ako je u te stvari otislo, jer to ce pokazati sledeci
rezultati. Vujadin Nenadovic Sta se cini za jacanje proizvodnje, za jacanje tehnoloske discipline,
da se ispune rokovi, da se naplate proizvodi u realnom iznosu? Imamo
osecaj da se kod nas rade samo lose placeni poslovi.
Dragan Zivkovic: Ako se vratimo unazad, pa posmatramo
hronoloski stanje u "Lola sistemu", shvaticemo da ono sto
je najvise doprinelo da dodjemo u situaciju u kojoj se nalazimo, jeste
taj oblik svojine. Nema direktora koji je bio na celu "Lola sistema"
a da nema privatnu firmu. I to dosta mocnu firmu. Tako da je, po meni,
ovde najveci problem sto nema mehanizma zastite ili kontrole sredstava
te drustvene svojine. I to je izvanredan oblik svojine za one direktore
koji imaju te, da kazem, takve osobine, da drustvenu svojinu pretvaraju
u privatnu svojinu. U toj situaciji kad zaradjene pare ljudi pretvaraju
u privatne pare, privatno vlasnistvo, a samim tim oni koji su zaradili
te pare, govorim o radnicima u proizvodnji, prime neke mizerne plate,
logicno je da nemaju nikakav motiv za rad. A pri tom znaju sta se desava
sa tim sredstvima koja su zaradili. Znaci nije to vise tabu-tema. Jednostavno
ljudi znaju sta se desava oko njih, znaju o spekulativnim poslovima,
na svim nivoima, u lancu, kompletnom lancu funkcionisanja jednog preduzeca.
I u nabavci, i u prodaji, i u plasmanu, pri sklapanju ugovora svi uzimaju
procenat, svi lepo prolaze, samo oni koji naprave taj proizvod nemaju
koristi od toga. To je jedan od glavnih problema sto su ljudi demotivisani
za rad. To je, po meni, akutni problem i, bojim se, u ovom obliku svojine
nece biti nikad resen. Ili, ako se ostvari mehanizam kontrole, u tom
slucaju moglo bi nesto da se popravi. Dragan Zivkovic Sve to iritira, sve se to reflektuje na radnike u proizvodnji. Sve
to ide kao neki talas, sve to oni osecaju, primecuju. Ali ne mogu nista
da urade, da promene.
Milutin Kumric: Kao sto su kolege rekle, motivacije nema
i ne verujem da ce je skoro biti s obzirom na sadasnje stanje. Ekspertski
tim je jako lep program imao i obecanja su puno lepa bila. Medjutim,
konkretno pricam o Livnici - ona je propala skroz. Stalno nam nesto
nedostaje. Obecavali su da ce da nas pomognu, da nam daju za repromaterijal,
da necemo cekati, da necemo imati praznog hoda, nerad. Mi cekamo po
par dana da se kupi ovo ili ono. Stalno nema para. Milutin Kumric Livnica je mesto sa vrlo teskim klimatskim uslovima. Mi nemamo ni grejanje,
lozimo vatru u buradima, drvima. Grejemo ledja, a smrzavamo se s lica.
Medjutim, grejanje ne radi, koliko ja znam nikada nije ni radilo za
ovih mojih 13 godina koliko radim u Livnici, samo prve godine je radilo.
U pogonima ne radi, greju samo kancelarije, a poneki se i dogrejavaju
kvarcnim pecima, a mi u pogonima nemamo nista. Znaci, nikakve uslove.
Livci se sad odricu toplog obroka, ne jedu u menzi, da bi primili 1000,
2000 dinara, koliko je topli obrok, da bi im plata bila visa. Jer prosek
je 10 000 dinara (300 maraka). Ali, kad se odreknes toplog obroka, jedan
livac ako ne jede, sta moze da donese. Jesti suvo, stalno. Uslovi su
nikakvi. Obecanja je puno, a nista od toga nismo dobili. Tako je kod
nas u Livnici, ne znam kako je u drugim pogonima. N. P.: Pa, drzava je ulozila... M. K.: Ne znam ja sta je ulozila, ulozila je da bi otpustila
radnike. To je ulozila. Ulozila je pare da bi otpustila visak. Navodno,
visak radnika. Ali, mi u Livnici sada primamo nove radnike. Sad dovodimo
decu koja nikad nisu radila u Livnici, dovodimo ih da rade, a otpustili
smo radnike koji su tu radili 10-15-20 godina, koji znaju posao, a sad
dovodimo sa ulice decu koja ne znaju nista. Treba da prodje pet godina
minimalno da bi stvorili sposobnog radnika. A kad primi platu on napusti.
Primili petoricu, dvojica vec otisla. Otisli, rade tamo na kopu, primaju
9000, a u "Loli" ne moze da primi 5000-6000 dinara. To nije
plata. Plata od 10 000 dinara nije plata jednog majstora. N. P.: Niste dovoljno zaposleni, uvek vam nesto manjka, pa radnici nisu motivisani. M. K.: Ma, uvek su radnici motivisani da rade da bi zaradili. Iako su plate male, ja znam, mora da se radi i prekovremeno. Svako hoce da ostane, i prekovremeno, jer svako racuna - neka je 500 dinara, 500 dinara vise, al' hoce da radi. Ali nikako da se to nekako uskladi.
N. P.: Govorite o spekulativnim poslovima. To demotivise
one koji ne spekulisu. Cini se da je poziv majstora nespekulativan poziv.
Dakle, ne moze racunati da spekulacijama zaradi platu. To je logicno.
Medjutim, da li bas nema nikakvog prostora za spekulisanje kada je rec
i o majstorima. Posebno kada je rec o zloupotrebama drustvene svojine,
o cemu je Dragan govorio. Da li su majstori apsolutno iskljuceni iz
spekulisanja drustvenom svojinom? Jer razna istrazivanja, i u nasoj
zemlji i drugim slicnim zemljama, pokazala su da u zavisnosti od toga
ko koliko moci ima, toliko moze zloupotrebljavati drustvenu svojinu.
Ko ima vecu moc, moze vise da uzme, da prisvoji, da privatizuje. Ko
ima manje moci, taj moze manje. Jedni mogu da pljackaju, drugi da kraduckaju.
Ima ona parola - ne mozes me toliko malo platiti koliko ja mogu malo
raditi. A ima jos jedan nalaz u istrazivanjima, a to je - da postoji
jedan precutni kompromis izmedju onih koji imaju vlast i onih koji nemaju
vlast, majstori nemaju vlast. A to je - vi koji nemate vlast necete
dirati vlast, pusticete da radi sta hoce, a vlast nece pitati sta radite
i koliko radite. To je, dakle, prostor za spekulisanje. E, sad smo dosli
dotle da - ili ce se taj krug vrteti i dalje ili ce se napraviti proboj,
a to znaci da zaista moze pristojno da se radi i zaradi, da ne mora
covek da spekulise, odnosno da covek svoj poziv, svoj zanat postuje
i od zanata moze pristojno da zivi. To je taj proboj - da li on moze
da se napravi ili ne moze da se napravi? M. K.: Majstori nenamerno muckaju, tako da kazem, odnosno spekulisu. Jer njemu rukovodilac donese i kaze - uradi ovo. I on mora da uradi. Moze i nalog da mu napise. A da li ce taj nalog proci kroz sve te procedure ili nece, majstor ne sme ni da pita. Gde je to otislo, to niko ne zna. N. P.: Ali, majstor moze da pita... M. K.: Sta ima da ga pita ako on donese da ja napravim ovu casu. Doneo mi nalog, rekao napravi deset casa, ti ih napravis, normalna stvar. Mislim, to je normalna procedura. A za koga su tih deset casa, kod koga su otisle, to niko ne zna. Rados Dragutinovic: Ima li slucajeva da majstor sam donese da nesto napravi? M. K.: Ma, to je sitno. Ima toga, ali to je sasvim sitno. Sitan majstor, sitnu fuseraciju pravi. Pazite sada, Zakon o radu ne stiti radnika ni po cemu. Ja ne znam, ja ne vidim da stiti radnika. Znaci, ako ti postavis rukovodiocu pitanje za koga pravim ove case, sutra mozes lako da odes sa posla. N. P.: Ali, kad dobijete koverat i platu, zar onda ne pitate - ja sam radio toliko, a ovde nije upisano... M. K.: Pa, ne pitamo jer nema norme. Nekad kad je bila norma, onda sam znao koliko komada uradim. Sad je nema, sad je rezijska plata. Zato vam kazem ono - radio 19 dana, 20 dana, 25 dana, ista plata. N. P.: Placa se na sat? M. K.: Da, placa se satnica, a satnica mi se smanji. Kad sam radio u normi ja sam napravio 200 ili 300 sati, imam prebacaj 20, 30, 50 posto, tacno znam koliko mogu da primim. A sad ne znam uopste. Ne znam kolika ce satnica biti. To je taj budzetski sistem isplate. Znaci, plata ti je 10 hiljada, pa ti radio 220 ili 180 sati, oni samo podele ono i satnica ti je toliko. Ja to ranije nisam zagledao, ali u proslom mesecu, ja znam kolika mi je satnica, a ona u stvari manja. Ja pitam direktora, a on kaze - tebi, Milutine plata nije smanjena. A ja sa 19 i sa 23 radna dana - ista plata. Gde sam ja ona cetiri dana bio, majku mu. Ja sam radio tu. Pa niste mnogo radili, pa ovo i ono, odmah oni nadju razlog, poklopi te... Tacno je da nismo mnogo radili i ne mozes da trazis nesto. Cinjenica je da se ne radi mnogo. Nedostatak posla. Covek po dva-tri dana ne radi nista. Potom zapnemo kampanjski, radimo subotom, radimo prekovremeno, onda te pokrije s tim koliko si radio toliko si zaradio. Dobro je, i on, majstor, cuti.
N. P.: Postoji li neko mesto u Fabrici gde mozete da razgovarate, ne samo da se zalite, o tome koliko je radjeno, uradjeno, zaradjeno. M. K.: Pa, ne znam. Kad pocnu finansijski strucnjaci da pricaju u ciframa... ispalo je da smo odavno trebali da zatvorimo fabriku. Sreckovic, kad je poceo da prica sta mi sve nismo uradili, znaci mi smo trebali da zatvorimo fabriku, jer ne isplati se da radi. Ne moze jedan radnik da zna te finansijske cifre. N. P.: Da li u samoj Livnici razgovarate o tome? M. K.: Pa, razgovaramo. Sad su direktori zavisni od tog ekspertskog tima, od Bajcetica, od Sreckovica, Stasica. Odatle sve polazi, sve se deli. Nas direktor nema nikakvu moc. Sad mi kaze, Milutine, sad se odozgo deli. Tako se deli, ovo nije zarada, ovo se deli. Mi smo na socijalnom... N. P.: Da li to znaci da vi nemate s kim o tome da raspravljate, osim sa visim nivoima - direktori i iznad direktora. A u samoj Livnici, postoji li sindikat? Dragan Zivkovic: To je posebna prica... M. K.: Jeste sindikat institucija koja treba da se bavi zastitom radnickih interesa, ali u praksi je sasvim obrnuto. Isto su na toj relaciji sa rukovodstvom, na tim poslovima spekulativnim, imaju debele koristi tako da potpuno zanemare tu svoju izvornu funkciju, cime treba da se bave, znaci zastitom radnickih interesa. Samo vlastiti interesi su ispred njih. N. P.:Da li u zastitu radnickog interesa spada i ovo o cemu mi sada razgovaramo, a to je da onaj ko zaista radi moze i pristojno da zaradi? Dragan Zivkovic: Nema nijednog predsednika sindikata da nije dobio komforan drustveni stan. A ima i onih koji su dobili od 50 do 90 hiljada maraka, navodno bespovratnog kredita. Gde to u svetu postoji kategorija bespovratnog kredita. Nije to ni pozajmica, to je poklon. I svi zadovoljni. A oni od koga su uzete pare, naravno da nisu zadovoljni. Ali oni opet nemaju nacin kako da i jedne i druge sprece u pljackanju ovih sredstava. N. P.: Da li neki od sindikata, a ovde ima dva ili tri sindikata, koliko sam ja obavesten, da li je ijedan sindikat u ovih godinu dana imao na dnevnom redu rad i zaradu radnika? D. Z.: Sindikalni lideri nisu edukovani za svoj posao, selekcija se vrsi u manjim grupicama, da nekako nadju nacina da izlobiraju svog predstavnika. I taj covek stvarno nije, to se dogodilo nekoliko puta, da taj covek stvarno nije edukovan da radi. N. P.: Po vasem znanju, dakle, nijedan od sindikata nije se do sada bavio radom i zaradom radnika. A, prema vasem misljenju, sindikat bi trebalo time da se bavi? Rados Dragutinovic: Ovde ste sva trojica govorili o tome
kako se radi i koliko se radi, ali niko nije pomenuo efikasnost. A ja
mislim da je glavni problem "Lola sistema" visoka neefikasnost.
U jednom od ovih brojeva fabrickog lista direktor je izracunao, da se
prosecno radi 1,7 sati. Milutin Kumric: To je ono sto sam vam vec rekao, mi dodjemo a nema materijala, pa sedimo i cekamo. Nemamo peska, nemamo repromaterijal koji je nama potreban. Nismo imali, sad, pet dana sirovog gvozdja. Ja upravo to kazem, mi dodjemo na posao, imamo motivaciju da radimo, kad ja sedim tri dana, ne radim, i posle dva dana moram sve to da nadoknadim, da li to moze da bude kvalitet, da sam ja radio ona tri dana, pet dana, znaci polako. Ili za dva dana, ono sto se radi za pet ja ga uradim za dva. Kada je ekspertski tim dosao, obecavao je da ce nam dati pare da se "Lola" oporavi, da nece da se ceka nista. Ako se ovo ovako produzava, ovako je bilo i prosle godine i pretprosle godine, nemamo dva-tri dana nista, a mi smo bolje zarade imali ranije. R. D.: Zasto niste ulagali u to da biste mogli normalno da radite, i kad je sve to dovedeno do dna, sad mora i vise da se ulaze. Vlada je odvojila neke novce i deo od tih para, za razvoj, znaci za konsolidaciju, kupovinu alata. N. P.: Da li je, po vasem misljenju, moguce da livci kad nema sigela, dan, dva, tri ne mogu da rade, ne mogu da zarade, da zbog toga organizuju protest, cak strajk? M. K.: Moguce, ali se to nikad nije desilo. Pa, nije jos toliko velika svest kod nas. Svaka cast izuzecima, ali u Jugoslaviji treba da prodje jos dosta godina da se neko buni sto nema posla, a ne samo da se buni sto nema zarade. N. P.: Pa, kako da se zaradi, ako se ne radi?
Dragan Zivkovic: Desava se i to, da ako se radi efikasno
i ako se uradi posao na vreme i kvalitetno, opet se ne zaradi. Ja sam
to licno doziveo pre nekoliko meseci. Radili smo masinu za nemacko trziste,
masina 65 tona teska, najnovija tehnologija. Radili smo tri meseca,
rok je bio tri meseca, maksimalno se zalagali, uradili u roku i kvalitetno.
Otisli smo u Nemacku i predali tu istu masinu Nemcima, sve je bilo kako
treba, protokol uradjen, bez primedbi. Ali, primili smo duplo manje
novca od onog koliko je bilo predvidjeno da primimo. Zato sto je u medjuvremenu
ekspertski tim doneo odluku da se smanji cena rada sa 4500 na 2000.
To je bilo u martu mesecu. N. P.: Koliko je vas ucestvovalo u tom poslu za nemacko trziste? D. Z.: Cetiri montera masinska i dva elektro su radili konstantno ovde, a tamo je bilo tri masinska montera, dva elektro, jedan elektro inzenjer, na kraju je dosao jedan tehnolog, tehnolog sa prevodiocem, da obrade komande i da zavrse posao. N. P.: To je grupa ljudi, vise od deset. Da li ste vi kao grupa trazili da ostvarite svoja prava? Ko vam je odgovorio? D. Z.: Kao grupa smo i trazili da ostvarimo svoja prava i nismo uspeli. Tadasnji pomocnik direktora za montazu smatra da mi nemamo prava da koristimo slobodne dane, niti da budemo placeni za te prekovremene sate. Znaci, dvostruko smo osteceni. I ovde smo primili, recimo umesto 30 hiljada, samo 15 hiljada, znaci duplo manje. I tamo smo osteceni za 90 sati prekovremenog rada. Licno sam trazio papir, znaci neki zakonski pravilnik, da nam pokaze koliko je bilo predvidjeno da se radi. Nista od toga nije imao, niti je hteo da razgovara o tome.
Mira Vujovic: Ja sam ranije radila u "Loli".
Neku veliku razliku ne mogu videti, po ovome sto sada cujem, sta se
desava zadnjih meseci. Otprilike, tu su vrlo male razlike, samo sto
se u ono vreme, znaci pre desetak godina, kada se mnogo vise posla imalo,
znaci vise se radilo, ali su problemi ostali isti. Sve je ostalo isto,
u nacinu placanja, u nacinu ostvarivanja zarade, u nacinu pre svega
motivacije. Mira Vujovic Jedno od pitanja koje bi mene zanimalo, prvo, u kakvom su stanju masine, u kakvom stanju je oprema. Da se ljudi izjasne, a to nije problem, nije tesko saznati kad se cuje da se prvo ceka na materijal, pa se onda nema najobicnija sijalica da se stavi na masinu, da radnik moze bolje da vidi na masini. Bio je problem, dok sam ovde radila, prosta emulzija, masine su prosto propadale od neke mesavine koja je nestrucno pravljena od loseg materijala. N. P.: Sta pretpostavljate, dugo ste radili ovde, da moze radnika demotivisati za rad? M. V.: Motivi zavise od toga gde ko zivi, sa kim zivi u porodici. Ako je imucan, on nije zainteresovan, on samo dodje tu, otalja, ide mu socijalno, ide mu penzijsko i invalidsko, i on nije zainteresovan da tu mnogo radi. N. P.: Po cemu se zna da je neko majstor, ako ne pokaze da je majstor time sto radi i zaradi? M. V.: Rezultatima rada. Kad vi date crtez majstoru i
u dva minuta on tacno zna sta treba da uradi, koje su mu date kote,
koje su tolerancije i sve to, bez potpitanja ili pitanja poslovodje,
i niko mu ne treba. Dâ mu se materijal, stavlja na masinu i to
radi, zna norma kolika mu je. Jedino poslovodja tu nekad intervenise,
ukoliko vreme nije odgovarajuce, onda se vreme pomera, dok je bila norma.
Inace, ima i ljudi koji jednostavno ne znaju posao. Oni su preko nekih
veza dosli tu, zaposlili se, nisu ni skolu zavrsili, nisu dosli ni dovoljno
obuceni. Sami po sebi ne pokazuju nikakav interes, iz svog neznanja
ne pokazuju interes da bi ih mozda kolega, koji stoji za susednom masinom
nesto naucio, da ih on malo usmeri. Mi smo nekada ovde imali instruktore,
ljude koji su posle 30 godina rada oboleli, a zeleli da ostanu u proizvodnji.
Postanu invalidi trece kategorije, mi smo ta radna mesta nazivali kao
instruktorima i onda su oni pomagali i mladjim radnicima i radnicima
koji ne mogu da se snadju, slabije se snalaze na masinama. Nacin rukovodjenja, mozda je to jedna od bolnih tacaka. Kad bi vas
pitali kako biste ocenu dali rukovodiocima, da li biste ih kvalifikovali
kao demokratske, autoritativne ili liberalne. Kako biste vi njih kvalifikovali?
To je sigurno jedan od faktora o kojem bi trebalo popricati i mozda
malo analizirati koliko su oni adekvatni mestima i kakva je njihova
karakteristika kao rukovodioca. Pre svega kao coveka, pa onda kao rukovodica,
jer je to jedno sa drugim povezano i naravno da se odrazava na proizvodnju. Dragan Zivkovic: Samo tri direktora unazad koja su smenjena sa velikim pricama o kradji, nijedan nije odgovarao. N. P.: Da li je ijedan od tih "slucajeva" bio razjasnjen? Milutin Kumric: Nije nijedan, svi su otisli u privatnike.
N. P.: Mira Vujovic je govorila o necemu sto nismo dotakli u razgovoru, a mislim da zasluzuje paznju, a to je identifikacija zaposlenih sa preduzecem. Znaju li majstori sta je finalni proizvod, sa cim se "Lola" pojavljuje van fabrike, u zemlji i svetu? Dragan Zivkovic: Znamo. Svi znaju sta je to. Normalno da znaju. N. P.: Jedno vreme, pre skoro dvadeset godina, govorilo se o jednom finalnom proizvodu koji se zvao srpski helikopter, secate se. Jesu li ljudi zaposleni u preduzecu imali misljenje o tom finalnom rezultatu, jesu li mislili da je to moguce, da je to prava stvar? D. Z.: Mislili su da je to glupost. N. P.: A jesu li negde rekli da je to glupost? D. Z.: Jesu, rekli su da je to glupost, sigurno su rekli.
Samo su ulozili velike pare. I koji su bili za to i bili postavljeni
za direktore, i u jednoj fabrici i u drugoj fabrici i u trecoj. I u
novinama je pisalo da je pokradeno para. I opet su ti rukovodioci neki
savetnici, koliko ja znam u fabrici. Sad necu imena da iznosim, ali
vi znate koji su to. N. P.: Da li postoji zainteresovanost rukovodeceg kadra za revitalizaciju "Lole". D. Z.: Bojim se da ne postoji, jer njima ovo odgovara. Kad je pre godinu dana direktor Bajcetic priznao na jednom sastanku, na jednom zboru, da je otkrio malverzaciju jednog svog kolege, direktora, da je proneverio 200 hiljada maraka, iza toga se nista nije desilo, nikakve konsekvence taj covek nije snosio. Trazili smo ime da nam kaze, naravno da nije hteo. To je zacarani krug gde su svi, uglavnom su svi povezani i jedni druge stite.
Vujadin Nenadovic: U tehnickom smislu, ne postoji posao koji moze na Zapadu da se uradi, a da ne moze i u "Loli". Ne postoji, u smislu masinske obrade. Znaci, ne postoji posao koji ne moze da se uradi. Rados Dragutinovic: Ali, u pitanju je vreme za koje se neka masina uradi, proizvede. V. N.: Vreme. Evo, na primer, taj svajcarski posao. Sve
smo odradili, sto stigne u obradu, na vreme. Kad je u pitanju karusel,
koji je otisao, gde je kolega pricao sto je na njemu radio, pozicije
za stezanje, ceo radni sto, tu nije doslo ni do kakvog kasnjenja. Pa
pozicije sada za ovaj borverk koji je otisao, pa pozicije za puno drugih
masina. U stvari, mi smo u teskoj obradi imali puno poslova, kao pozicije,
jako puno pozicija je ostalo iz teske obrade. Hocu takodje i to da kazem, jako je mnogo rukovodilaca u "Lola sistemu", po profitnim centrima, mnogo ih je, mnogo su privilegovani. Stekli su pozicije, a da nikad nisu radili. Kako je dosao, postao je poslovodja. Da li preko partije, preko ovoga ili onoga, uopste nije bitno. To vise ne moze tako. Znaci, mora da ima svoju osnovnu struku, prvo mora da radi na masini. Tek ako je visa potreba da ja budem rukovodilac, onda da budem, u protivnom da radim svoje zanimanje, da radim na svojoj masini. Nebojsa Popov: Mozda je sada trenutak da zavrsimo razgovor.
Dakle, nije u pitanju sposobnost da se uradi posao. Sposobnost majstorska,
zanatska, tehnoloska, tehnicka - sposobnost postoji. Kad toga ne bi
bilo, citav projekat revitalizacije ne bi imao sigurnu osnovu. Veliki
problemi, pak, postoje: organizacija posla, upravljanje, prodaja, stambene
prilike, privilegije, spekulativni poslovi. A majstorski poziv nije
spekulativan, tu je sve jednostavno - ili si majstor, ili nisi majstor.
A glavni proboj tog zatvorenog kruga je vezivanje zarade za efikasan
rad, za produktivnost. Danas smo o tome dosta govorili, mislim dosta
za pocetak.
|
||
|
© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana | Posaljite nam vas komentar |