Subota, 31. maj 1997.

NEUSPELA ISTRAGA O "PROVALI" U HASKOM TRIBUNALU

Svi cute, niko nije kriv!

"Slobodna Hercegovina" objavila 15. aprila intervju sa Zejnilom Delalicem, prvooptuzenim za zlocine protiv Srba u logoru Celebici, i listu sa imenima 48 svedoka, medju kojima i nekolio "zasticenih", ciji se identitet krije. Delalic tvrdi da nije dao intervju, odbrana se brani cutanjem, predsednik Tribunala Kaseze nije uspeo da dokaze suprotno

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

Nakon dvonedeljnog prekida, u haskom Tribunalu je juce posle podne nastavljeno sudjenje cetvorici optuzenih za zlocine protiv Srba u logoru Celebici, kraj Konjica. Do prekida je doslo 15. maja, nakon sto je tuzilastvo sa zakasnjenjem otkrilo da je sarajevski nedeljnik sa zbunjujucim imenom za pro- bosnjacko glasilo ("Slobodna Hercegovina") jos 15. aprila objavio intervju sa prvooptuzenim Zejnilom Delalicem i, uz njega, listu sa imenima 48 svedoka optuzbe, medju kojima je i nekoliko zasticenih svedoka ciji se identitet krije od javnosti.

U samom intervjuu, Delalic predstavlja sebe kao zrtvu "srpsko-hrvatske zavere", sa ciljem da se vlada i Armija BiH prikazu kao "agresori na Srbe." U tu je zaveru, po njemu, ukljucen i jedan Bosnjak - Arif Pasalic, bivsi komandant mostarskog korpusa Armije BiH, a sada clan sarajevskog Generalstaba. Konacno, svedoke koji ga terete Delalic opisuje kao "osam- devet HVO zlocinaca", zainteresovanih da na njega prebace odgovornost za sopstvena nedela. Te se, naglas, pita: "Terete me Hrvati zbog Srba koji su navodno nastradali. Ima li tu logike?" Intervju je, inace, objavljen pod naslovom: "Svjedoci tuzitelja su provjerene ubice i kriminalci!"

Provala imena zasticenih svedoka je u Sudu shvacena veoma ozbiljno, a istragu je poveo licno predsednik Tribunala, Antonio Kaseze. Osumnjiceni za provalu - sam Delalic, te njegovi branioci Edina Residovic i Judzin O'Saliven - branili su se cutanjem. Za istu odbranu se, kako je Tribunalu javio njegov sarajevski advokat, opredelio i Tahir Pervan, glavni urednik "Slobodne Hercegovine" i potpisnik intervjua sa Delalicem. Posto je "saslusao njihovo cutanje", predsednik Kaseze je u sredu obavestio Sudsko vece o svojim zakljuccima.

Kao prvo, Kaseze je zakljucio da nema dokaza o prekrsajima Delalicevih branilaca. Dalje, predsednik je zakljucio da je optuzeni Delalic "verovatno dao intervju" pomenutom sarajevskom nedeljniku, kao i da je tom prilikom "mogao da prekrsi sudski nalog o zabrani otkrivanja identiteta svedoka", te bi Vece moglo da protiv njega pokrene proceduru kaznjavanja zbog "nepostovanja Suda." Konacno, Kaseze je priznao da njegova istraga o glavnom uredniku sarajevskog nedeljnika i autoru intervjua sa Delalicem, nije dosla ni do kakvih zakljucaka.

Usledila je, zatim, bitka oko interpretacije Kasezeovih zakljucaka. Tuzilastvo je najavljivalo nastavak istrage, branioci su se tome protivili uz obrazlozenje da bi to znacilo kako su i dalje pod sumnjom, a sudije su se pitale kakvog bi smisla imala dalja istraga... ako osumnjiceni odbijaju da govore. Konacno, Vece je odlucilo da odbaci Kasezeov zakljucak koji se tice Delaliceve moguce odgovornosti za "nepostovanje Suda", buduci da optuzeni negira da je dao inkriminisani intervju i poziva se na pravo da se brani cutanjem. Buduci da je tuzilastvo priznalo da za sada nema dokaza o suprotnom... Vece je zakljucilo da nema osnova da Delalic i dalje bude pod sumnjom te je stavilo tacku na citav slucaj. Sudjenje moze da se nastavi, a ko je dao intervju i spisak svedoka "Slobodnoj Hercegovini"... ostaje misterija.

Ostaje, takodje, da se vidi da li ce provaljivanje njihovog identiteta uticati na spremnost pojedinih zasticenih svedoka da se pojave pred Sudom. Do sada je, inace, saslusano tek 14 od ukupno 75 najavljenih svedoka optuzbe. Buduci da ce i odbrana cetvorice optuzenih pozvati barem jos toliko svojih svedoka, kraj procesa Celebici je krajnje neizvestan. Dodatni problem s kojim ce Tribunal morati da se suoci je u cinjenici da mandat sudijama koje cine Drugo pretresno vece istice 17. novembra ove godine. Buduci da ni predsedavajuci Karibi-Vajt iz Nigerije, ni sudije Odio Benito iz Kostarike i Jan iz Pakistana, nisu ponovno izabrani na nedavnom glasanju u Generalnoj skupstini UN, ukoliko se proces Celebici ne zavrsi do 17. novembra (sto u ovom trenutku deluje gotovo nemoguce), Tribunal ce morati da menja svoja Pravila postupka kako bi neizabranim sudijama omogucio da zavrse posao koji su zapoceli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /