Subota, 31. maj 1997.

PROSLA PRVA NEDELJA STRAJKA PROSVETARA

Skole ne rade - vlast ravnodusna

Beograd. - Broj od 158 republickih skola koje su u strajku na jucerasnjoj zajednickoj sednici Koordinacionog odbora strajkaca nije opovrgnut vec samo dopunjen informacijom da je od toga 101 skola-clanica sindikata "Nezavisnosti".

- I dalje smo u strajku, s tim da cekamo sta ce se dogoditi u ponedeljak kada nam se pridruzuje i 117 vojvodjanskih skola - porucili su iz sindikata. Najnovija informacija o obecanju ministra Todorovica data na prekjucerasnjoj sednici Republickog odbora obrazovanja Samostalnog sindikata, da ce do 6. juna u sve republicke skole stici prvi, a do 16. juna i preostali deo aprilske plate i da, nakon toga, ide regres, te da je dogovorena dinamika narednih isplata (na 10 dana) prokomentarisana je ovako: "To sto se budzet ne puni dovoljno brzo nama nista ne znaci". Po februarskom sporazumu, inace, prosvetari je ovih dana trebalo da trose majsku akontaciju.

- Niko nam se dosad nije obratio od ljudi odgovornih za ovu situaciju, niti se zabrinuo da se ovaj haos u prosveti resi, kaze sekretar Foruma gimnazija Zorica Blagojevic. Receno je i da se nece pristati na strategiju Ministarstva prosvete da zove na razgovore svaku sindikalnu asocijaciju posebno. Nema ni nikakve najave da ce, ranije planiran, sastanak Todorovica sa predstavnicima "Nezavisnosti" biti odrzan, a novo je sto direktori skola dobijaju pozive na razgovor u Ministarstvu.

"Vrati se u Bosnu!"

Juce je takodje receno da u nekim skolama direktori prete nastavnicima koji su na odredjeno vreme zaposleni, a pojedince sikaniraju na nacionalnoj osnovi. Kao "najagilniji" istaknut je direktor OS "Veljko Dugosevic" sa Zvezdare Sretko Novakovic koji kolege zove telefonom kuci, ucenjujuci ih. Da bi naterao profesorku matematike Radmilu Avlijas da ispita grupu ucenika, upotrebio je "pedagoski" argumente "Zlocince, vrati se u Bosnu odakle si i dosla". Profesorka je izbegla iz Sarajeva i majka je troje dece. Djake bi ispitivala da nije prethodnog dana doneta odluka sindikata skole o totalnoj obustavi.

Izneto je i da su sve beogradske gimnazije osim "Svetog Save" i Petnaeste u potpunoj obustavi. Iz medjusobnih diskusija, medjutim, ispostavilo se da se u najvecem broju skola ipak propituju ucenici koji zele da poprave ocene iz pojedinih predmeta. Osam srednjih skola sa oko 800 zaposlenih i preko 10.000 ucenika su u strajku, iznela je Gordana Petrovic, sekretar Foruma tih ustanova.

Prosvetni radnici ni juce nisu doveli u pitanje rad sa ucenicima osmog razreda i maturantima, ali je nagovestena mogucnost da prijemni ispiti, u slucaju da Vlada ostane gluva na njihove zahteve budu "njihov veliki i poslednji adut".

Z. Mihajlovic

Ni na takmicenje

Na Savezno takmicenje gradjevinskih skola u Nisu juce, po kazni, zbog ucesca u strajku nije posla profesorka Gradjevinske skole Biserka Milosavljevic. "Moj direktor, koji je izuzetan covek, rekao mi je da mi odlazak ne preporucuje, jer su takve instrukcije iz ministarstva", kaze. Ova profesorka je sa svojim ucenicima u par navrata dobijala prve nagrade.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /