Subota, 31. maj 1997.

BK TREJD NAJAVIO TUZBU PROTIV PTT

"Doneli ste opremu, sad nam niste potrebni"

Naprasne probleme predsednica Upravnog odbora tumaci politickim razlozima, odnosno vezuje za predsednicku kandidaturu Bogoljuba Karica

Beograd. - "Mi zelimo da se zastite nasi interesi i protestujemo protiv onoga sto se desava danas", izjavio je juce Stiv Jonides, akcionar moskovskog "BK trejda", koji je vecinski vlasnik Mobtela, povodom namere PTT-a da proda svoje akcije u kompaniji. On je podsetio da je Mobtel osnovan 1994. godine, kao zajednicko preduzece JP PTT-a i BK trejda. Prema recima Jonidesa, ugovor je sklopnjen sa odobrenjem Vlade Srbije i BK trejd je kao strani ulagac sve svoje obaveze do sada izvrsio. "Ulozili smo protest Vladi SAD, kao i predsedniku Srbije i zvanicnicima", kaze Jonides i dodaje da ukoliko je neophodno protestovace se i na medjunarodnom planu, ali da veruje da bi to bilo protiv Jugoslavije. "Zahtevamo da imamo udela u svim pregovorima koje PTT moze voditi", kaze Jonides.

"Gospodo, doneli ste nam opremu, a sada kada zajednicko preduzece funkcionise niste nam potrebni", u jednoj recenici prokomentarisao je Aleksej Birjukov, generalni direktor i akcionar BK trejda, dopis Upravnog odbora PTT-a od 27. februara 1997 godine. U dopisu se, izmedju ostalog, prigovaralo na rok dopremanja opreme, kao i na postojeci broj prikljucaka. Prema recima Birjukova, svi pokusaji da se stupi u kontakt sa rukovodstvom PTT-a nisu bili uspesni. "Ne zelimo da se mesamo u rad PTT-a, vec samo da interesi Mobtela budu zasticeni", dodaje on. Bicemo prinudjeni da interese BK trejda zastitimo na osnovu zakona SRJ, Srbije i medjunarodnog prava, tvrdi Birjukov.

Prema recima Slavice Sretenovic, predsednice Upravnog odbora Mobtela, tuzba bi mogla da glasi na 300 miliona USD, ali ukoliko bude uzeto u obzir da je licenca data na 20 godina, ta suma moze da iznosi i 2.000 milijardi dolara. Sa tim ce se ici do kraja, da bih se vratio do sada ulozeni kapital od 67 miliona USD, kao i nadoknadila steta.

Odgovarajuci na pitanje novinara sta stoji iza svega ovoga, Sretenovic kaze: "Definitivno su razlozi politicke prirode. Ako vi tri godine radite bez problema, a onda nije u redu oprema, to je politicke prirode i u vezi je sa predsednickom kandidaturom Bogoljuba Karica."

R.R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /