Subota, 31. maj 1997.

VUK DRASKOVIC U SOKO BANJI PONOVO OPTUZIO SAVEZNIKE

Udar protiv koalicije "Zajedno" izvrsili Djindjic i Vesna Pesic

Prosirenje Koalicije beznacajnim strankama je nastavak otvaranja vrata za predizbornu i posleizbornu otvorenu saradnju sa socijalistima, prognozirao lider SPO

Nis. - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic izjavio je tokom posete Soko Banji da su "udar" protiv kolacije "Zajedno" izvrsili predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic i predsednica Gradjanskog saveza Srbije Vesna Pesic.

"Mi u SPO postujemo tu koaliciju, ali trazimo i da se nasi koalicioni partneri, DS i GSS, postave jednako prema programu i sporazumima potpisanim u "Zajedno". Ali, gospodin Djindjic i gospodja Pesic to sve manje postuju. To namerno kazem jer znam da veliki broj pristalica DS i GSS sirom Srbije jesu za koaliciju "Zajedno", rekao je preksinoc Draskovic novinarima Radio- televizije Soko Banja, niskih "Narodnih novina" i "Nase Borbe".

On je dodao da je koalicija "Zajedno" bila jaka i pobednicka koalicija koja je svojim mirnim protestima zadivila ceo svet. Prema njegovim recima, proglasavanje takve koalicije za "slabu, jadnu, gotovo sugavu" i zahtevati njeno prosirenje predstavlja udar na nju.

"Bice da je udar na koaliciju poceo jos posle tajnih sastanaka gospodina Djindjica sa gospodinom Milosevicem, koje je on imao u vreme dok je policija prebijala i hapsila gradjane u protestu. Kasnije su ti kontakti intenzivirani. Svakodnevni su kontakti sa Miloradom Vucelicem, a veoma cesti i sa sefom drzavne bezbednosti (Jovicom Stanisicem). Lider demokrata se u vreme demonstracija vrlo cesto sastajao i sa pokojnim policijskim generalom Badzom i meni nije jasno kako mu je Badza mogao biti prijatelj, bar u vreme demonstracija. Cini mi se da su SPS i JUL nasli formulu da zaustave maticu korenitih promena politickog sistema u Srbiji uz pomoc koalicionih saveznika SPO, koji je jedina velika opoziciona stranka koja ne pristaje da se oronula gradjevina komunizma samo kreci i farba", rekao je Draskovic.

On je dodao da zagovaranje prosirenja koalicije beznacajnim strankama ili pojedincima od strane DS i GSS ima za cilj javno predstavljanje predsednika SPO kao krivca za njeno rusenje. "I to je dalje otvaranje vrata za predizbornu i posleizbornu otvorenu saradnju sa socijalistima", prognozirao je on.

Draskovic je rekao da ima informacija da je JUL spremio projekt novog ustava po kojem bi Kosovo trebalo da bude republika, a "SPS Srbija" sastavljena od Srbije, Crne Gore i Kosova, uz mogucnost da se i Vojvodina proglasi republikom, pod uslovom da svet dozvoli labavo vezivanje Republike Srpske u novoj jugo federaciji. Prema njegovim recima, najava Miloseviceve posete Kosovu moze da oznaci "novo razbijanje Srbije i unistenje dva veka srpske istorije".

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /