Subota, 31. maj 1997.

MINISTARSKA KONFERENCIJA UPRAVNOG ODBORA SAVETA ZA SPROVODJENJE SPORAZUMA ZA BIH

Predsednistvu BiH zapreceno uskracivanje kredita

Ukoliko ne potpisu zakon o drzavnom budzetu, bosanske vlasti ostace bez kredita MMF od sto miliona dolara, izjavila Olbrajtova.

Kresimir Zubak i Alija Izetbegovic

Sintra, Fonet, Beta. - Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt juce zapretila clanovima Predsednistva Bosne i Hercegovine da ce BiH biti uskracen kredit od 100 miliona dolara Mejdunarodnog monetarnog fonda i vise od milijardu dolara medjunarodne pomoci, ukoliko ne potpisu zakon o drzavnom budzetu, javljaju agencije. "Cena prihvatanja zakona o budzetu je 100 miliona dolara", rekao je portparol Stejt dipartmenta Barns. On je naglasio da se ne radi o unilateralnoj pretnji Vasingtona, vec uobicajenoj praksi MMF da uslovljava svoju pomoc u sprovodjenju reformi. SAD, inace, imaju pravo veta u MMF.

Medlin Olbrajt je clanovima Predsednistva Aliji Izetbegovicu, Momcilu Krajisniku i Kresimiru Zubaku rekla da bez usvajanja budzeta ne moze doci do medunarodne konferencije o Bosni, na kojoj bi moglo da bude prikupljeno oko 1,4 milijarde dolara pomoci. Barns je izjavio da je Krajisnik rekao Medlin Olbrajt da polovina bosanskih Srba zeljno ocekuje njenu posetu, dok je se druga polovina "plasi".

Ukoliko Predsednistvo BiH do 1. avgusta ne imenuje nove ambasadore koji ce predstavljati celu zemlju, svi kontakti sa postojecim misijama bice prekinuti, navodi se u kominikeu.

Vestendorp novi visoki predstavnik za BiH

Medjunarodna zajednica imenovala je bivseg spanskog ministra inostranih poslova Karlosa Vestendorpa za svog novog visokog predstavnika u Bosni, javljaju agencije. Vestendorp ce na toj funkciji zameniti Karla Bilta, a duznost ce preuzeti 20. juna.

Kao najveci izazov sa kojim ce se suociti Vestendorp je odredio "tendenciju nekih pojedinaca da zive odvojeno, a ne zajedno". "To je najvazniji izazov. Moramo ih ubediti ili prisiliti da zive zajedno, da se vrate staroj miroljubivoj koegzistenciji", rekao je Vestendorp. On je naglasio da je "mir na Balkanu apsolutno neophodan Evropi" i da ce se koncentrisati na postene izbore, oslobadjanje medija, "pravni sistem koji funkcionise" i povratak izbeglica u BiH.

Od januara ce samo automobilima sa novim bosanskim registracijskim tablicama biti dozvoljen prelazak medjunarodnih granica, a objavljeno je i upozorenje da postojece nacionalne zastave i simboli nece biti priznavani od 1. septembra.

Zapreceno je uskracivanjem ekonomske pomoci opstinama koje nastave da tolerisu javno delovanje osobama optuzenim za ratne zlocine. Savet je sve bosanske vlasti optuzio da "ne ispunjavanju preuzete obaveze" i zatrazio da "prestanu da okrivljuju jedni druge za njihove probleme". Postavljen je zahtev da se do 15. jula u Bosni pocne rad na integraciji telefonskog sistema, a do kraja tog meseca uspostavi jedinstveni organ za kontrolu civilnog vazdusnog saobracaja. Kako javlja Rojter, planirano je da se Medlin Olbrajt sastane u Sintri i sa predsednicom Republike Srpske Biljanom Plavsic. "Svi zele da pomognu Bosni, ali Bosanci moraju sami da pomognu sebi", izjavila je Medlin Olbrajt dolazeci na sastanak Saveta za sprovodjenje Dejtonskog sporazuma.

Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt izjavila je juce, na pocetku ministarske konferencije Upravnog odbora Saveta za sprovodjenje mirovnog sporazuma za BiH u Sintri, da svi prisutni zele da pomognu Bosancima, "ali da oni moraju prethodno da pomognu sami sebi". Ministarski sastanak zapoceo je pozdravom domacina, sefa portugalske diplomatije Zose Game, nakon cega je visoki predstavnik za BiH Karl Bilt podneo uvodno izlaganje.

Karl Bilt je rekao da zapadni saveznici treba da zadrze vojne snage u Bosni i posle juna 1998. godine, ako se zeli ocuvanje trajnog mira. "Ako Sfor ode u junu sledece godine, lako se moze dogoditi da se pojavi vakuum na planu bezbednosti", istakao je Bilt. On nije precizirao za koliko bi trebalo produziti boravak medjunarodnih snaga u Bosni, ali je naglasio da je sasvim izvesno kako "bezbednosna komponenta misije nece izgubiti na znacaju" ni posle juna 1998. "U protivnom bi moglo doci do destabilizacije BiH", rekao je Bilt.

Sef nemacke diplomatije Klaus Kinkel je izjavio da ce na danasnjem ministarskom zasedanju Saveta za sprovodjenje dejtonskih sporazuma od tri strane u Bosni biti zatrazeno da sprovedu cetrnaest konkretnih zadataka ili ce im biti obustavljena materijalna pomoc i preduzete druge mere.

Kinkel je rekao da se od tri strane u BiH zahteva opsta sloboda kretanja, sloboda stampe i izrazavanja, regularno odrzavanje septembarskih lokalnih izbora, postovanje ljudskih prava, sprovodjenje odredbi o razoruzanju, saradnja sa Haskim sudom. U celoj Bosni mora biti uveden i jedinstven telefonski sistem, jedinstvena civilna kontrola avionskih letova, kao i centralne institucije vlasti - centralna banka, valuta, zakoni koji regulisu unutrasnju i spoljnu trgovinu.

Sastanku prisustvuju i clanovi trojnog Predsednistva BiH Momcilo Krajisnik, Alija Izetbegovic i Kresimir Zubak, predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic, predsednik i potpredsednik Federacije BiH Vladimir Soljic i Ejup Ganic, kopredsednici Ministarskog saveta BiH Haris Silajdzic i Boro Bosic, kao i sef diplomatije SR Jugoslavije Milan Milutinovic. Ministar inostranih poslova Hrvatske Mate Granic nije bio prisutan u sali na pocetku konferencije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /