Subota, 31. maj 1997.

U GRCKOJ POCELA KRIVICNA ISTRAGA POVODOM KUPOVINE CETIRI KANADERA IZ SRJ

Avione nudili lazni vlasnici?

U Grckoj se podigla velika medijska prasina koja je proizvela i pokretanje krivicne prijave zbog toga sto su kupljena cetiri polovna aviona za gasenje pozara (za 24,4 miliona dolara), a da se pri tom ne zna ko su im stvarni vlasnici - pominju se JAT, Armija i privatne firme

Slobodan Markovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Atine

Atina. - U Grckoj je upravo poceo drugi, krivicni cin kontroverznog i komplikovanog posla s kupovinom nekada jugoslovenskih vatrogasnih aviona koji su u vreme SFRJ gasili pozare u Dalmaciji i na jadranskim ostrvima. Posle visegodisnjih priprema ciji tragovi vode u duboke politicke vode, grcka drzava je februara ove godine kupila od jednog kiparskog privrednika cetiri polovne dvomotorne letelice tipa 'Kanader CL 215', 13 rezervnih motora i ostale delove i opremu. Kipranin ih je prethodno nabavio od jedne druge - tvrdilo se: "srpske" firme, koja je avione navodno kupila od "Jugoslovenskog aerotransporta" ili je nastupala za njegov racun.

Medjutim, iste te vatrogasne avione i delove - i to kao svoje vlasnistvo - grckoj drzavi je pocetkom ove godine ponudilo na prodaju i Ministarstvo odbrane Jugoslavije, preko jedne privatne firme cije je sediste u Beogradu. I u toj ponudi postoji jos jedan, grcki privatni posrednik.

Ministri poljoprivrede i odbrane Stefanos Cumakas i Akis Cohacopulos su se, u ime grcke drzave, opredelili da ipak za 24,4 miliona dolara sklope ugovor sa prvom musterijom, Kipraninom. On je kao svoje prodavao avione nekadasnje SFRJ, koji su prethodno bili vlasnistvo Vojske SRJ, a potom navodno i JAT-ovi. Grcka stampa je pocetkom marta pisala da je posao sumnjiv i da avioni ipak i dalje pripadaju jugoslovenskoj drzavi, kao i da su ilegalno, i to s laznim, ceskim oznakama, prevezeni u Solun jos 1995, u vreme trajanja sankcija. Potom su prebaceni u bazu 112. eskadrile Ratnog vazduhoplovstva Grcke u Elefsini kod Atine gde je i sediste grcke eskadrile za gasenje sumskih pozara. Tamo se i sada nalaze.

Podaci o svemu tome - aludirali su zvanicnici - ocito su potekli od grckog posrednika koji je nastupao u dogovoru sa Ministarstvom odbrane SRJ i - izgubio posao.

Kada je skandal "pukao" u opozicionoj stampi koja ga je opremila politickim zaokama upucenim sada u Grckoj vladajucim socijalistima PASOK-a, ali i drzavama SRJ i Srbiji, marta je doslo i do krace debate u grckoj Skupstini, gde je ministar poljoprivrede Cumakasa, rekao da je posao u redu i da je koristan za grcku drzavu. Ministar je jos izjavio da su se u vezi sa ista cetiri aviona, ali nemajuci potrebna dokumenta, pojavljivali i drugi posrednici, advokatske kancelarije i firme i strane sluzbe, cak i "oni koji imaju potrazivanja prema jugoslovenskom drzavnom sektoru".

Medjutim, juce se pokazalo da grcko pravosudje nije poverovalo da je sve u najboljem redu: objavljeno je da je Prvostepeno atinsko tuzilastvo pokrenulo krivicni postupak protiv svih lica umesanih u posao. Pocetna kvalifikacija su krivicna dela prevare i falsifikata u tezem stepenu i posebno delo "zloupotrebe javnog sektora" Grcke.

Na osnovu novinskih napisa i skupstinske debate u medjuvremenu je tiho sprovedena prethodna istraga. Na osnovu toga se osnovano sumnja da je falsifikovan potpis grckog sluzbenika na potvrdi autenticnosti dokumenta o ispisu aviona iz registra vazduhoplova SRJ. Sumnja se u kiparskog privrednika Vasilisa Hristodulua, odnosno u njegovu firmu "Stigman Air Support LTD" koja je prodala avione grckoj drzavi.

Ugovor je juce u stampi ocenjen kao kradja i kao stetan za grcku drzavu, izmedju ostalog i zato sto ce biti preskupo osposobljavanje polovnih aviona koji su - kako se tvrdi - stigli u neupotrebljivom stanju.

Od marta kada je skandal izbio, nije bilo javnog reagovanja jugoslovenskih strana u poslu.

Mozda ce jednog dana biti rasvetljena i sudbina sume koju je grcka drzava platila za avione, motore i delove. Po tvrdnjama grcke stampe, od isplacenih 24,4 miliona dolara, u Beograd je stiglo za trecinu manje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /