Subota, 31. maj 1997.

SAVEZNI INSPEKTORI ZA TELEKOMUNIKACIJE KRSTARE SRBIJOM U AKCIJU KONTROLE PRIVATNIH RADIO-TELEVIZIJA

Jednima zabrana, drugima zapisnik

Oko 15 ekipa nedavno osnovanog ministarstva u obilasku gradova za sada zaobilaze Beograd, gde bi po nekim procenama oko 30 privatnih radio-stanica moglo "doci pod udar" delioca frekvencija

Beograd.-Jedna od ekipa Saveznog ministrastva za telekomunikacije, koje ovih dana kruze Srbijom, zabranila je pre dva dana rad jos jednoj radio stanici- cacanskom Radiju EKO.

Prema saopstenju koje je juce stiglo u nasu redakciju, 29. maja pre podne, savezni inspektori u cijoj su pratnji bila dva policajca, koji su "i pored toga sto radio nije radio, sto je konstatovano u zapisniku, zabranili dalji rad, urucili resenje o prestanku rada, oduzeli deo opreme i otisli, bez ikakvog objasnjenja". U saopstenju koje je izdao Radio EKO kaze se da je nakon ove zabrane bez posla ostalo 12 radnika i precizira da je ova stanica emitovala samo narodnu muziku, oglase i reklame "radionice za izradu torti i domacih kolaca EKO Impoeksa".

Kako saznajemo u Udruzenju privatnih vlasnika radio i televizijskih stanica, oko 15 ekipa nedavno osnovanog Saveznog ministarstva za telekomunikaciju pocelo je nedavno da obilazi citavu Srbiju, kontrolisuci rad privatnih elektronskih medija. Po podacima Udruzenja, inspektori su obisli Nis, Bor, Jagodinu, Krusevac, Loznicu, Tutin, Novi Pazar, Kraljevo, Zajecar, Cacak. Za sada, inspektori zaobilaze Beograd, u kome bi preko 30 radio- stanica moglo da dodje pod "udar zakona".

Inspektori u nekim slucajevima samo prave zapisnik o cinjenicnom stanju, a u nekim odmah daju resenje o prestanku rada. U Udruzenju kazu da nije poznato kojim se kriterijumima pri tome rukovode, ali da oni koji imaju privremene dozvole za rad (cija je vaznost istekla) uglavnom dobijaju samo zapisnike o cinjenicnom stanju.

Veruje se da nadlezne vlasti zele na ovaj nacin da steknu uvid u stanje privatne difuzije u Srbiji, sto bi moglo da bude korisno pri izboru buducih kandidata za konkurs za dodelu radio- televizijskih frekvencija. Najnovije akcije ekipa Saveznog ministarstva za telekomunikacije tumace se i kao nagovestaj da ce dodela frekvencija biti ponovo vracena na savezni nivo. One su, formalno, i dalje u vlasnistvu SRJ, ali Vlada Srbije je svojim zakonom propisala da preuzima vlasnisvo i nad ovim resursom.

Poslednji konkurs za dodelu frekvencija bio je odrzan jos 1994. godine. Radmila Milentijevic, ministar informacija Srbije je najavljivala da ce novi konkurs biti organizovan u aprilu ove godine, ali taj posao je, za sada, odlozen.

V. Radivojevic

U Ministarstvu "gluvi" telefoni

U pokusaju da u Saveznom ministarstvu za telekomunikacije saznamo preciznije podatke o kakvoj se akciji radi, naleteli smo na "zid cutanja". Preciznije, na jedini telefon ovog ministarstva (koji smo dobili u Saveznom sekretarijatu za informisanj) a koji se nalazi u kabinetu ministra Dojcila Radojevica, u protekla dva dana se niko nije javljao.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /