Subota, 31. maj 1997.

POSLE UPOZORENJA ZAGREBU DA NE POSTUJE ERDUTSKI SPORAZUM I PISMO O NAMERAMA HRVATSKE VLADE

UNTAES ostaje u istocnoj Slavoniji

Nakon zastoja u formiranju izvrsne vlasti u Vukovaru, Belom Manastiru, Dardi kao i u ostvarivanju plana o povratku Srba u Krajinu, Klajn, Galbrajt i predstavnici zemalja Kontakt grupe upozoravaju Hrvatsku na mogucnost odlaganja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Milan Bunjac
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Zagreba

"Sve pobede za Vukovar", udarni slogan reklame za estradne manifestacije koje se poslednji mesec odvijaju po Hrvatskoj radi sakupljanja priloga za postradale Hrvate iz Vukovara i obnovu ovog nekad najlepseg grada na Dunavu, odnedavno se redje vidja na malim ekranima i stranicama najtiraznijih hrvatskih listova. Naime, zbog Tudjmanovog "ne" Americi ambasadori zemalja Kontakt grupe urucili su mu demars u kome izmedju ostalog najavljuje produzenje mandata misije UNTAES za daljih sest ili cak dvanaest meseci. Odluka o tome vec je navodno pripremljena, a Savet bezbednosti ce je samo potvrditi nakon izvestaja generalnog sekretara u kome ce pored situacije u UNTAES podrucju biti prikazano i stanje ljudskih prava u bivsim umpa sektorima Sever i Jug. Time bi prakticno dovrsetak mirne reintegracije bio odgodjen, pa najavljeno pompezno skoro putovanje "vlakom mira" u Vukovar ne bi imalo nikakvog smisla.

Zbog poteskoca i zastoja u formiranju organa izvrsne vlasti u Vukovaru, u glavnom gradu Hrvatske stavljeno je do znanja da Zagreb nije u stanju da kontrolise i obuzda ekstremiste "kojih ima na obe strane" i koje i dalje imaju vlast i presudan uticaj na zbivanja u istocnoj Slavoniji. Da li je time ukazano samo na sveprisutnost zagovornika rata i vinovnika poznatnih tragicnih dogadjaja iz 1991. u istocnoj Slavoniji Vladimira Seksa i Gorana Hadzica, ili na ponovni izbor i imenovanje Branimira Glavasa na funkciju osjecko-baranjskog zupana? Tek, Hadzic i Glavas su i ranije ne jednom bili prozivani zbog opstrukcija Klajnovih napora da uspostavi tolerantne odnose, spreci incidente i ucvrsti mir u regiji. Da takvi prigovori ne prolaze bez odjeka, svedoce i svojevremeni odlasci Glavasa na raporte u Zagreb. Iako se Tudjman u nedavnom intervjuu probranim novinarima glasno suprotstavio zahtevima za kooperativnost sa najvisih svetskih adresa i s njima samouvereno polemisao, ipak je primajuci nedavno srpsku delegaciju iz Vukovara pokazao nameru da postuje preuzete obaveze i sprovede dogovoreno. Vec na konstituirajucoj sednici Gradskog veca Vukovara u proslu sredu pokazalo se sta je ostalo nerazjasnjeno.

Zbog spora o tome iz koje ce stranke, odnosno koje ce nacionalnosti biti gradonacelnik i predsedniik Gradskog veca, sednica je odgodjena, a zatim odrzana bez zastupnika SDS. Vecnici su tako krnjem jednonacionalnom sastavu na obe funkcije izabrali kandidate HDZ Vladimira Stendla i Petra Mlinarica, iako je ranije bilo dogovoreno da na celu Veca bude clan SDSS. Uz to, mahalo se zastavama, a bilo je arogantnog prepucavanja - Srpska oblast ili hrvatsko Podunavlje, himnama... Tek nakon kraceg razgovora Klajna i Galbrajta sa Vladimirom Seksom, potpredsednikom Sabora, inace aktuelnim ucesnikom pre podnevnog prepucavanja, ovaj je navodno "popustio" tek kada je upozoren da svako nepridrzavanje dogovorenog i dalje komplikacije neizbezno vode automatskom produzetku aktuelnog mandata UNTAES i pristao da se za predsednika Gradskog veca izabere Marko Ceprnja iz redova SDSS. Piter Galbrajt nije propustio ni ovu priliku da upozori na neophodnost dosledne primene Erdutskog sporazuma i pisma namera hrvatske vlade, ali je i pozvao novoizabrane predstavnike da se okrenu buducnosti i zaborave rat.

Predstoji jos konstituisanje vlasti u Belom Manastiru 2. juna, ali u slucaju komplikacija Klajn sada vec ima utabanu stazu i moze bez vecih problema primeniti vukovarski obrazac. On u svojim javnim nastupima ne ulazi u prognoze o mogucem trajanju mandata UNTAES, ali dobro se zna da o njegovim ocenama i predstojecem izvestaju u velikoj meri ovisi i odluka Saveta bezbednosti koji se pocetkom jula treba izjasniti o tome. Imajuci sve to u vidu, razumljivo je da se medijska kampanja oko brzog dovrsetka reintegracije splasnjava i da ce najavljena poseta sefa drzave istocnoj Slavoniji imati vise radni nego slavljenicki karakter, kako se sve donedavno obecavalo i prizeljkivalo na hrvatskoj sceni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /