petak, 26. jun 1998.

MEDJUNARODNI SEMINAR O SINDIKATIMA U PROCESU PRIVATIZACIJE

Kapija za ulazak u svet

Beograd. - Kao deo razvoja trzisne privrede, socijalnih i demokratskih reformi u nas, privatizacija se suocava sa ozbiljnim otporima i izazovima. Ovo je zato jedna od prioritetnih preokupacija sindikata, rekao je dr Stanislav Grozdanic juce, prvog dana rada Medjunarodnog seminara o sindikatima u procesu privatizacije.

Prema Grozdanicevim recima veoma je znacajno sto su ovaj skup inicirala i organizovala cetiri velika sindikata: Savez samostalnih sindikata Jugoslavije, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost", Sindikat radnika EPS i Savez sindikata farmaceutskih radnika Jugoslavije.

“Tema je veoma znacajna za SR Jugoslaviju, jer privatizacija otvara mogucnost resavanja dva strateska pitanja: Otvaranje zemlje prema svetu i pocetak reformi", smatra Dragan Radulovic, predsednik saveznog sindikalnog veca. Rekavsi da ce se zaposleni u ovom procesu suociti sa nizom problema, Radulovic je upozorio da je u SR Jugoslaviji lane 934 preduzeca sa 900.000 radnika uknjizilo gubitak od 15 milijardi dinara, sto je bilo 17 odsto nacionalnog dohotka.

Jedno od upozorenja izrekao je i Branislav Canak predsednik UGS “Nezavisnost" istakavsi da se kod nas o privatizaciji raspravlja uglavnom sa propagandnim porukama.

Stiven Persi, predstavnik Medjunarodne konfederacije sindikata naglasio je da privatizacija mora biti javna, prvenstveno zarad izbegavanja korupcije. On je ocenio da su se bas u SRJ mnogi obogatili u ovom procesu i dodao jedno upozorenje da u sadasnji rezim u Srbiji gotovo niko nema poverenja te zato ne zeli da investira u njenu privredu.

G. Djukic

Milosevic nece reforme

Nemoguce je ocekivati da rezim Slobodana Milosevica i njegove supruge sprovodi reforme poput onih koje su se odigrale i odigravaju u zemljama u tranziciji, gde bi taj rezim tada bio gubitnik. Oni koji nemaju sta da izgube u reformama, u reformama tek nista nece izgubiti. Slobodan Milosevic je izmislio nacionalnu ideologiju zatrovavsi drustvenu i intelektualnu elitu koja nas je mogla povuci putem kojim su krenule zemlje istocne Evrope. U nas je tesko govoriti o tranziciji, a promene koje nam se dogadjaju idu ka jos nedemokraticnijem sistemu, dok je privatizacija spontana i divlja, smatra Nebojsa Medojevic iz crnogorske Agencije za privatizaciju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /