cetvrtak, 25. jun 1998.

Politicke partije o Kosovu

Rugova ne vodi gandijevsku politiku

Beograd, Beta. - Srpski pokret obnove osudio je juce izjavu kordinatora pregovarackog tima kosovskih Albanaca Fehmija Aganija da su "albanski teroristi oslobodioci albanskog naroda", navodeci da je "navodna 'gandijevska politika Ibrahima Rugove bila takticka igra i velika politicka prevara".

"Taj opasni stav morao bi da bude glavna tacka na sastanku Kontakt-grupe u Bonu, jer je on, kao otvoreno opredeljenje za ratnu opciju, glavna prepreka nastavku dijaloga izmedju srpske i albanske strane o mirnom i demokratskom resenju kosmetske krize", navodi se u saopstenju SPO. Ta stranka je ocenila da "oni koji teroriste nazivaju oslobodiocima i uzimaju ih u zastitu nece doneti nista dobro ni svom narodu, ni Kosmetu, ni balkanskom regionu".

DS: Rezim ne stiti Kosmet i gradjane koji tamo zive

Beograd, Beta. - Demokratska stranka ocenila je juce da vesti o padu rudnika Belacevac u ruke albanskih terorista i o novim otmicama civila srpske nacionalnosti, pokazuju da rezim u Srbiji ne ulaze ozbiljne napore da zastiti Kosovo i Metohiju i gradjane koji tamo zive.

"Rezim se u poslednje vreme posvetio iskljucivo dokazivanju da na Kosmetu vlada mir i da su se stanovnici vratili redovnom zivotu i obnovi. Istovremeno, aktivnosti medjunarodnih posrednika traju, a sadrzaji njihovih razgovora sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem ostaju tajna za gradjane", navodi se u saopstenju DS. Ta stranka je ocenila da je "nesposobnost rezima u Srbiji ocigledna i svetu, o cemu svedoci cinjenica da NATO, kao jedan od izgovora za vojni napad na SRJ, iznosi i potrebu suzbijanja delovanja terorista na Kosmetu".

DSS: Kosovo resavaju Milosevic i SAD

Beograd, Beta. - Portparol Demokratske stranke Srbije Milorad Jovanovic rekao je juce da se u resavanju problema na Kosovu preskacu Srbija i UN kao najrelevantniji faktori.

Na konferenciji za novinare portparol DSS je istakao da umesto predsednika Milana Milutinovica sa srpske strane pregovara predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic i da su umesto UN, ulogu glavnog svetskog faktora preuzele SAD i Kontakt grupa. Na taj nacin SAD testiraju moc i zele da pokazu snagu mimo UN, ocenio je Jovanovic. Prema njegovoj proceni kriza na Kosovu se moze kretati u dva pravca: ili ce doci do diplomatskog resenja ili do eskalacije sukoba i na kraju intervencije NATO. Portparol DSS je ocenio da sistem bezbednosti na Kosovu nije dobro postavljen, jer je policija koncentrisana u gradovima, sto teroristima daje sirok prostor za delovanje. Jovanovic je najavio redovnu izbornu skupstinu DSS u subotu u Beogradu. Kandidat za predsednika DSS je sadasnji lider Vojislav Kostunica.

Svet bi trebalo da stavi pod kontrolu OVK

Beograd, Beta. - Nova demokratija izrazila je juce nadu da ce medjunarodna zajednica "odlucnom akcijom staviti pod kontrolu" ilegalnu Oslobodilacku vojsku Kosova "i tako spreciti sirenje ratnog sukoba na Kosovu i Metohiji".

"Nova demokratija izrazava veliku zabrinutost zbog eskalacije teroristickih akcija koje sprovodi takozvana OVK, u nameri da isprovocira odlucan odgovor policije, a sa krajnjim ciljem da se iznudi ukljucivanje snaga NATO u sukob", navodi se u saopstenju. Ta stranka je zatrazila hitan nastavak pregovarackog procesa uz "aktivnu ulogu predstavnika medjunarodne zajednice, kako bi se sto pre doslo do osnove za trajno resenje kosovskog problema".

Srbija u iscekivanju resenja

Beograd, Beta. - Predsednik Demokratskog centra (DC) Dragoljub Micunovic ocenio je juce da se Srbija nalazi u fazi iscekivanja resenja kosovskog pitanja.

U ovom trenutku niko ne zna u kojoj formi ce Srbiji biti nanetnuto resenje, jer je problem Kosova tokom godina toliko zapusten da je ostalo jako malo manevarskog prostora za pregovore, rekao je Micunovic na konferenciji za novinare.

On je ocenio da je medjunarodna zajednica protiv nezavisnosti Kosova iz prakticnih razloga: izdrzavanja nove drzave, problema bezbednosti i talasa izbeglica koji bi krenuo sa nezavisnog Kosova. On je istakao da do komunikacije izmedju Albanaca i Srba moze doci samo ako ozive institucije na Kosovu, ako se realno sagleda stanje u drzavi i ukoliko se uz diplomatsku pomoc mirno krene u resavanje problema.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /