cetvrtak, 25. jun 1998.

VESTENDORP SA PLAVSICEVOM I DODIKOM

Odstupanje od Dejtona izaziva strah

Banjaluka, Beta-Fonet. - Posle jucerasnjih dvocasovnih razgovora sa visokim medjunarodnim predstavnikom za BiH Karlosom Vestendorpom predsednik Republike Srpske Biljana Plavsic izjavila je da je od visokog predstavnika zatrazila objasnjenje nekih recenica Luksemburskog dokumenta koje su kontradiktorne Dejtonskom sporazumu, prenosi SRNA. "Odstupanje od Dejtona izaziva strah kod svih nas", naglasila je Plavsiceva, dodavsi da postoji briga da li ce mir trajati ne samo na prostoru BiH vec i u sirem regionu te naglasivsi da luksembursku deklaraciju treba usaglasiti sa Mirovnim sporazumom iz Dejtona.

Visoki predstavnik Karlos Vestendorp je istakao da je stav medjunarodne zajednice da ne dozvoli modifikaciju Mirovnog sporazuma iz Dejtona, te da u Luksemburskim dokumentima nema odstupanja od Dejtonskog sporazuma, vec je, prema njegovim recima, u pitanju greska u formulaciji. "Da bi izbegli pogresno tumacenje spreman sam da vlastima RS napisem pismo o tumacenju dokumenata koje je doneo Upravni odbor za implementaciju mira u BiH", rekao je Vestendorp, uputivsi apel gradjanima RS da na predstojece septembarske izbore "izadju i daju svoj glas za one koji su u njihovom interesu". Govoreci o stanju u medijima, Vestendorp je istakao da su oni u nadleznosti entiteta te da medjusobno mogu da stvaraju korporaciju na nivou BiH. Komentarisuci situaciju na Kosovu, visoki predstavnik je naglasio da je rec o sukobu dva naroda, koji ovaj problem moraju resiti mirnim putem, istakavsi da Albancima na Kosovu treba da bude data veca autonomija. Posle trocasovnog susreta sa Miloradom Dodikom u Banjaluci, on je rekao da se slaze sa premijerom Republike Srpske da "u interesu naroda privatizacija mora da se sto pre obavi i da nista ne sme da odlozi ili zaustavi taj proces". Vestendorp je podsetio da je medjunarodna zajednica "voljna da i dalje pruza podrsku RS" da dostigne ono sto joj je ranije, zbog nepovoljne pozicije, bilo uskraceno u pogledu donacija.

Premijer Dodik je ocenio da je razgovor sa visokim predstavnikom bio "kvalitetan". "Moje zadovoljstvo potkrepljeno je potvrdom opredeljenja da se privatizacija sprovodi na nivou entiteta, kao i da nece biti dozvoljena nikakva diskriminacija u zakonodavstvu entiteta", dodao je Dodik. "Vlada RS opredeljena je za brzu i transparentnu privatizaciju i pripremila je u kratkom roku sve neophodne dokumente i zakonske projekte za sto brze sprovodjenje", istakao je premijer RS. Dodik je istakao da je dogovoreno da se formira zajednicka komisija na nivou BiH, koja ce raditi na sagledavanju zakonskih propisa i predlaganju resenja za povratak izbeglica i zamenu i nadoknadu imovine na dobrovoljnom principu, uz postovanje volje svakog pojedinca".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /