cetvrtak, 25. jun 1998.

Nebojsa Medojevic, clan Glavnog odbora SDP CG

Crna Gora mora zaokruziti subjektivitet

Podgorica. - Iznoseci utiske sa konferencije o procesima ekonomske globalizacije, koja je odrzana u Berlinu, u organizaciji ugledne fondacije "Fridrih Ebert" i Komisije za globalni progres, koju vodi Felipe Gonzales, clan Glavnog odbora SDP CG Nebojsa Medojevic je sa zaljenjem konstatovao, da crnogorski izbor "da u Evorpu i svijet idemo preko Beograda, cekajuci Srbiju da se opameti, ne znaci nista drugo nego produzavanje agonije i neizvjesnosti u nedogled".

Upravo je ova konstatacija, izrecena na Medojevicevoj konferenciji za stampu, bila povod da ga zamolimo za misljenje o aktuelnoj crnogorskoj dilemi - da li u Evropu Crna Gora treba da ide samostalno, ili zajedno sa Srbijom. Ova dilema je, naime, posljednjih dana posebno potencirana optuzbama Socijalisticke narodne partije CG da vladajuca crnogorska koalicija, odnosno DPS CG, tajno nastoje da realizuju projekat suverene Crne Gore ili, u najboljem slucaju, projekat konfederalizacije SR Jugoslavije.

Gospodin Medojevic, koji je savjetnik u crnogorskoj Agenciji za prestruktuiranje privrede i clan nezavisne ekspertske grupe G-17, smatra da je vazno da "Crna Gora u evropske integracije udje kao zaokruzeni subjektivitet",kao sto je to vazno i za sve one zemlje koje nijesu "u prvom esalonu" evropskog integrativnog procesa.

- Bilo bi mnogo dobro da su reintegrativni, proevropski, prodemokratski procesi zahvatili citav region. Medjutim, kao sto znate, nijesu, i pitanje je kada ce u Srbiji prodemokratske i proreformske snage biti toliko jake da predstavljaju dominantnu politicku snagu - kaze Medojevic, uz napomenu da je "zaista neracionalno" da Crna Gora ceka pozitivne promjene u Srbiji.

"Vi mozete stajati na kisi i cekati drugih pet ili petnaest minuta, ali poslije pola sata reci cete: "Vidi, kisa je napolju, ja stojim evo pola sata. Ti ako hoces sa mnom, onda hajde, a ako neces, ja odoh, pa ti dodji kad se spremis", ilustrovao je nas sagovornik poziciju u kojoj se trenutno Crna Gora nalazi u odnosu na Srbiju. Medojevic istice da ce se pred Crnu Goru vlro bzro postaviti pitanje - koji je njen interes da ceka budjenje demokratskih i reformskih snaga u Srbiji, ako joj to cekanje nanosi samo stetu.

- Crna Gora svakako mora imati svoj zaokruzen drzavni i politicki program, ukoliko zeli da predstavlja nesto znacajno u regionu. To ne znaci suverenost u smislu ogradjivanja Crne Gore od susjeda, vec naprotiv. Crna Gora jedino ima sansu ako bi se izborila da postane, mozda, politicki centar regiona, da ona inicira ekonomsku saradnju, prije svega, zemalja u regionu, i da insistira na nekoj subregionalnoj organizaciji, zasnovanoj na ekonomskoj saradnji - kaze Medojevic, naglasavajuci ociglednost da su zemlje regiona upucene jedne na druge, jer nemaju sta da traze na evropskom trzistu. A svako parcelisanje regionalnog trzista ide na stetu ekonomije - upozorava sagovornik "Nase Borbe".

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /