cetvrtak, 25. jun 1998.

PARLAMENTARNA SKUPSTINA SAVETA EVROPE USVOJILA REZOLUCIJU O KOSOVU

Poziv obema stranama da odustanu od nasilja

Clanovi Politickog komiteta i clanovi delegacije koja je bila u SRJ pozdravili su spremnost Beograda da prihvati posmatracku misiju Saveta Evrope

Parlamentarna skupstina Saveta Evrope usvojila je juce popodne preporuke povodom stanja na Kosovu. U preporukama se obe strane pozivaju da sto pre prihvate razgovore i da odustanu od nasilnih sredstava. U diskusiji koja je sledila povodom preporuka i amandmana, poslanici su iskazali sirok spektar razlicitih misljenja. Tako je lord Rasel Dzonston u ime liberalne grupe konstatovao da Albanci na Kosovu imaju prava na samoopredeljenje i da se nalaze pod torturom beogradskog rezima. Lord Dzonston, koji je inace kandidat za sledeceg predsednika Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, optuzio je vlasti u Beogradu da ignorisu upozorenja medjunarodne zajednice. U diskusiji koja je potom usledila bilo je i veoma emotivnih izlaganja i reagovanja. Tako je poslanica francuskih socijalista Zozet Diru rekla da prisustvo delegacije iz Beograda dozivljava kao agresiju, na sta je ruski poslanik Sergej Glotov uzvratio pitanjem: "Dokle ce ove zene da pozivaju na rat?" Govoreci pred Parlamentarnom skupstinom, Milan Bozic je rekao da je pomoc Saveta Evrope u resavanju manjinskih pitanja dobrodosla, kao i mogucna misija koja bi bila otvorena u Beogradu. Ucestvujuci u raspravi, clanovi Politickog komiteta i clanovi delegacije koja je bila u Jugoslaviji pozdravili su spremnost da Beograd prihvati posmatracku misiju Saveta Evrope. Po recima svajcarskog poslanika Petera Bletera, to bi mogao da bude veliki napredak. Turski poslanik Dzevdet Akcali je rekao da medjunarodna zajednica mora pokazati spremnost kako bi pomogla obema stranama.

U svojstvu predsedavajuceg Komiteta ministara Saveta Evrope, Georg Papandreu, zamenik grckog sefa diplomatije, najavio je predlog plana za delovanje na Kosovu u kome se predvidja trenutni prekid vatre koji bi bio iskoriscen za poboljsanje okolnosti za nastavak dijaloga.

BRONISLAV GEREMEK ZA "NASU BORBU"

Bolje je odmah pregovarati

U izjavi za "Nasu Borbu" Bronislav Geremek je komentarisao ulogu NATO u pitanju Kosova i odnose Jugoslavije i OEBS. Kada je rec o NATO verujem da ce to biti preventivna akcija i da nece biti koriscena sila niti da ce ona biti potrebna. Nadam se da ce predsednik Milosevic i njegova vlada razumeti situaciju u kojoj se nalaze i da ce ambasador Holbruk ubediti vlasti SRJ da je bolje odmah prekinuti provokacije nasilja da ne bi doslo do snazne medjunarodne akcije, ukljucujuci i NATO", kaze Geremek. "Predlozio sam predsedniku Milosevicu dijalog s medjunarodnim prisustvom. Verujem da bi to resenje bilo prihvaceno od obe strane i da NATO moze da pomogne tom procesu", rekao je Geremek.

Komentarisuci u kojoj se fazi sada nalazi misija Felipea Gonsalesa, Geremek kaze da se nada da ce od jugoslovenskih vlasti dobiti direktan i jasan odgovor. Gonsales ne moze doci u Beograd bez odobrenja i poziva jugoslovenskih vlasti, kaze Geremek u izjavi za "Nasu Borbu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /