cetvrtak, 25. jun 1998.

POZADINA NAJNOVIJIH POTRESA U TANJUGU, "VECERNJIM NOVOSTIMA", NOVOSADSKOM "DNEVNIKU", RADIO TELEVIZIJE SRBIJE...

Utakmica JUL i SPS, a gube Crnogorci

Trenutno stanje: JUL je preuzeo Tanjug, od ranije ima "Politiku", radi na objedinjavanju svega pod krovom "Borbe" i hoce RTJ, dok SPS ima RTS i novosadski "Dnevnik"

Najnoviji potresi u Tanjugu i "Vecernjim novostima" pripisuju se, uglavnom, raznim mahinacijama i finansijskim malverzacijama u koje su se, reklo bi se neometano, i to godinama, upustali njihovi celnici. Nekako u isto vreme, kao da se radi o sinhronizovanoj akciji, beogradska policija podnosi krivicne prijave protiv celnika kompanije "Novosti", a Savezna vlada donosi odluku da se imenuje nov Upravni odbor Tanjuga, kao i da se raspise konkurs za direktora ove drzavne agencije, buduci da je dosadasnji bio sve vreme u vd statusu. Mada nije bilo zvanicne smene, u javnosti se stekao utisak da je to elegantan nacin da se neko, ko je odsluzio svoje, "skine" sa polozaja.

Namece se, medjutim, pitanje: otkud to da se bas sad proganjaju pojedini direktori i glavni urednici pod izgovorom da su zloupotrebili sluzbeni polozaj, stvarali tajne fondove, cak drzavne pare namenjene zaposlenima stavljali sebi u dzep, ako se za sve to znalo i ranije, u vreme kad su svi oni bili miljenici rezima. Zapravo, kad je trebalo da odigraju odredjenu ulogu.

Ocito je da u pozadini toga, u stvari, i nije samo borba protiv kriminala (samim tim sto nikom nije smetao u vreme kad je, u idealnim uslovima rata, sankcija i hiperinflacije, bukvalno, cvetao), vec nesto mnogo dublje i slozenije sto je u domenu politickih sukoba tzv. "levog" bloka. Naime, javna je tajna da se izmedju Socijalisticke partije Srbije i Jugoslovenske levice vec poprilicno dugo odvija latentni konflikt oko prevlasti u medijima.

U javnosti postoji uverenje da je "Politikina" kuca vec JUL-ovska, buduci da je njen prvi covek, Dragan Hadzi-Antic, "Mirin miljenik". Tome u prilog govori svakodnevno punjenje novina materijalima o aktivnostima JUL-a i njegove predsednice.

Direktor i glavni i odgovorni urednik lista "Borba", Zivorad Djordjevic, koji je takodje clan najuzeg rukovodstva JUL-a, ima ambiciju da obnovi celu bivsu Borbinu kucu. Vec se nekoliko godina vode sporovi oko vlasnistva nad zgradom i oko odbijanja "Novosti" da se prikljuce toj novoj julovskoj kompaniji "Borba" u kojoj bi bili, pored lista "Borba", jos i: stamparija, plasman, transport, "Sport" i TV Novosti.

Kako je krenulo, potrese u "Novostima" mnogi tumace kao definitivan obracun JUL-a sa listom koji je, kako oni kazu, hteo da bude nestranacki, ali lojalan patriotizmu i drzavi. Ovaj list je cas na strani JUL, cas SPS, iako je u vreme demonstracija nastojao da bude objektivan, shvativsi, valjda, da bi ga njihovo ignorisanje finansijski upropastilo.

Kroz "prolecno kadrovsko spremanje" prosao je i novosadski list "Dnevnik", pregrmevsi ponovni izbor dosadasnjeg glavnog i odgovornog urednika Dragana Radevica na istu funkciju. Tome je prethodio sukob izmedju SPS i JUL u kome je SPS odneo pobedu nad JUL-om. Da li je to izuzetak od pravila, ili je ucinjen ustupak socijalistima zbog "mira u kuci", mozda je nebitno, ako ima istine u pricama da je odluka pala u Uzickoj ulici.

Utisak je da nije slucajno ni ono sto se upravo dogadja na srpskoj drzavnoj televiziji. Njen direktor napravio je strogu selekciju kadrova, deleci "poslusnima", kako se iz tamosnjih izvora nezvanicno saznaje, trosobne stanove, a spoljnim saradnicima - otkaze umesto honorara. Stotinak spoljnih honorarnih saradnika, medju kojima i mnogi ugledni reziseri, scenografi, strucni konsultanti, organizatori, montazeri i drugi, podneli su zajedno, zbog neisplacenih honorara, vise od 300 tuzbi. Nema vesti da je direktor isplatio svoja dugovanja, ali je sigurno da se tamo cvrsto ukotvio i da, zasad, barem, nema "opasnosti" da JUL preotme televiziju. Kako je krenulo, mozda ce, za promenu, to poci za rukom radikalima koji cine sve da osvoje drzavne medije.

Najzad, Radio televizija Jugoslavije, koja svoj TV program privremeno emituje na Drugom kanalu RTS, cini sve da "preuzme" Radio-Jugoslaviju ciji bi glavni i odgovorni urednik Ivan Markovic automatski avanzovao na direktorsko mesto. Jednim udarcem, JUL bi "sredio dve muve" - preuzeo bi RTJ i jos jednom dezavuisao crnogorska nastojanja da i oni dobiju deo kolaca.

To je jos jedan dokaz da JUL, po svaku cenu, hoce da ima monopol nad glasilima koji su ovog proleca postali popriste politickih sukoba, ostavljajuci privid da propadaju prorezimske i rezimske medijske imperije. Sva je prilika da se JUL time nece zadovoljiti i da ce krenuti na osvajanje i ostalih poluga vlasti kao sto su finansije i Univerzitet.

M.T.

Utesna "nagrada"

Iznenadnim promenama u Upravnom odboru Tanjuga - odlaskom Zorana Lilica koji samo sto je bio izabran za predsednika, a dolaskom aktuelnog saveznog sekretara za informisanje, Gorana Matica, inace iz najuzeg rukovodstva JUL - i ova drzavna agencija je, prakticno, stavljena pod kapu partije Mirjane Makovic.

Time su se izjalovila nastojanja Crnogoraca, koji jos veruju da im neka mesta u federaciji pripadaju "po kljucu", da "preuzmu" tu funkciju.Oni, koliko je poznato, ne odustaju ni od direktorske fotelje u Tanjugu. Hoce li je dobiti, ili ce i tu izvisiti, zavisice, kako se nezvanicno saznaje, od drugih kadrovskih kombinatorika u federaciji.

Naime, od obecanja da ce premijersko i jos neka kljucna mesta u Saveznoj vladi biti ustupljena pobednickoj strani u crnogorskim izborima, zasad, izgleda, nema nista. Moguce je da ce joj to biti "kompenzovano" razmestanjem kadrova u okviru savezne administracije, buduci da je stopirano urucivanje resenja i da se ceka na novu sistematizaciju radnih mesta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /