cetvrtak, 25. jun 1998.

MINISTAR PROSVETE, DR JOVO TODOROVIC

"Glasacu za predlozenog kandidata"

U vladi se odlucuje o tome ko ce biti rektor i dekan. Ja nisma bio u prilici da dajem predloge i misljenja, to radi neko drugi, kazao je dr Todorovic prilikom obilaska Studentskog doma "Lola"

Beograd. - "Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita na 80 fakulteta u Srbiji je u toku. Minstarstvo prosvete pripremilo je poseban predlog za upis na Pristinski univerzitet" rekao je prilikom jucerasnjeg obilaska radova na rekonstrukciji studentskog doma "Lola", dr Jova Todorovic, ministar prosvete i dodao: " Doneli smo mere za stimulaciju upisa na Pristinski univerzitet, tako da ce ove godine svi studenti biti upisani na teret budzeta, tj. skolovace se o trosku drzave."

Ministar Todorovic je naglasio da se priprema predlog odluke po kome bi trebalo da sto veci broj studenata u Pristini dobije kredite. Prema njegovim recima i profesori Pristinskog univerziteta ce biti dodatno stimulisani, jer rade pod otezanim okolnostima. Zato savezna i republicka vlada, za ove profesore, grade stanove u Pristini kako bi im bar na neki nacin poboljsali materjalne uslove zivota.

"Ko nije potpisao - nije"

Upitan da prokomentarise sporni 165 clan novog Zakona o Univerzitetu, dr Jovo Todorovic, ministar prosvete je rekao:"Ugovor o radu se potpisuje kao novi koncept zasnivanja radnog odnosa. To je sustina vlasnickog odnosa i tu nema nista sporno. Od svih profesora ce se traziti da potpisu ugovor i svi su u tom pogledu ravnopravni. Svako ima pravo da odluci sta ce uraditi."

Na novinarsko pitanje sta ce biti sa profesorima koji ne potpisu ugovor Todorovic je rekao :"Ko nije potpisao - nije potpisao."

Na novinarsko pitanje da li ce i albanski studenti biti pomognuti dr Todorovic je rekao :"Prvo treba resiti pitanje po kojem programu ce albanski studenti raditi. Svi studenti koji prihvataju nas obrazovni program i postuju zakon ove drzave, bice stimulisani." Ministar prosvete je istakao i problem prostorija na Pristinskom univerzitetu. Iako je komisija 3+3 isplanirala zajednicko koriscenje zgrada, nas je predlog da se ne radi zajedno. Trenutno radimo plan izgradnje novih zgrada, kao i raspored koriscenja postojecih objekata.

Na novinarska pitanja o zasedanju vlade, ministar Todorovic je rekao: "Ima nagovestaja da ce vlada razmatrti pitanje o buducem rektoru i dekanima. Ne mogu da kazem ko su predlozeni kandidati jer nisam upoznat sa predlozima. Ja nisam bio u prilici da dajem predloge i misljenja, to radi neko drugi. Nadam se da cusamo da glasam za predlozenog kandidata."

Ministar Todorovic je, prisutnim novinarima objasnio da kadrovska politika nije njegov resor, i dodao:"Vlada imenuje dekane, rektore, upravne i nadlezne odbore. Ja sam samo nadlezan za davanje saglasnosti na izbor redovnih profesora."

J. M.

Povecanje broja mesta u srednjim skolama ?

"Danas i narednih dana bice razmatrano pitanje povecanja broja mesta u srednjim skolama. Ministarstvo prosvete zeli da stimulise upis u srednje strucne skole kao sto se tehnicke, tehnoloske, i zato planira njihovo moderno opremanje", rekao je juce ministar prosvete, dr Jova Todorovic i dodao: " Vodicemo racuna da deca upisu ono sto zele, kao i da devojcicama damo prednost pri upisu tkz. 'zenskih skola' , kao sto su ekonomske i medicinske."

"Zbog situacije na Kosovu, odlukom ministra prosvete u ovoj pokrajini nije bilo prijemnog ispita za upis u srednje skole" objasnio je Todorovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /