utorak, 16. jun 1998.

DANAS ZASEDA IZVRSNI ODBOR SPS

Rokada funkcija izvesnija od ozbiljne “sece" kadrova

Sednica IO trebalo bi da bude najava znacajnih kadrovskih promena, ali se ocekuje da prestrukturiranje stranke zapocne od mesnih i opstinskih odbora, sto bi moglo da potraje oko mesec dana, a tek onda i u samom vrhu

Jelena Kosanic

Najaktuelnija tema protekle nedelje na politickoj sceni Srbije jeste “cistka" u redovima socijalista, koja je najavljena nakon sednice Glavnog odbora stranke. Prebacivanje ingerencije GO na Izvrsni odbor kada su u pitanju kadrovska prestrukturiranja, mogla bi uskoro da dovede do znacajnih promena u rukovodstvu vladajuce partije. Danasnja sednica IO trebalo bi da bude najava znacajnih kadrovskih promena, ali sudeci po informacijama iz SPS, prestrukturiranje stranke zapocece od mesnih i opstinskih odbora, sto bi moglo da potraje oko mesec dana, a tek onda ce zapoceti proces promena u vrhu stranke.

U redovima socijalista, nije vec vise od godinu dana bilo nikakvih kadrovskih pomeranja, zbog cega odluka da se sa reorganizacijom zapocne, vec izaziva veliku paznju javnosti, a odredjenu tenziju “drze" i spekulacije ko ce biti smenjen. Odluka Milosevica da bolje rasporedi duznosti partijskih cinovnika, posledica je, kako upuceni tvrde, reorganizacije koja je vec uradjena u JUL-u. Jugoslovenska levica je u protekla dva meseca odrzavala unutarpartijske izbore u kojima su opstali i odrzali se “lojalni" kadrovi, pa se potez predsednika SRJ uglavnom tumaci u tom smeru, da je i on resio da “proceslja" svoje kadrove. Nije, naravno, nikakva nepoznanica da je i SPS, poput vecine partija na nasoj politickoj sceni, stranka velikih klanova sa nerasciscenim medjuljudskim odnosima, a neslaganje partijskih drugova dozivljava sve vecu kulminaciju zbog ogromnog ucesca JUL-a u vlasti, kao i podele posla sa radikalima, sto odredjen broj socijalista podrzava, a ne mali broj se takvoj saradnji otvoreno protivi.

Sva pritajena nezadovoljstva, medjusobna podmetnja (inace disciplinovanih partijskih cinovnika samo pred “sefom" Slobodanom Milosevicem), dovela su SPS u poziciju stranke bez prepoznatljivog identiteta koja kaska za idejama “levicara" i “patriota", svojih koalicionih partnera.

SPS stalno "kaska" za JUL-om

Najveci broj socijalista ubedjen je da je poslednja odluka Glavnog odbora da se partija "ojaca" i bolje kadrovski organizuje posledica onoga sto se dogadjalo u poslednja tri meseca u Jugoslovenskoj levici.

- Garantujem da se neko setio da se i mi transformisemo poput JUL-a i pocnemo po svemu da podsecamo jedni na druge, kaze za nas list jedan od funkcionera SPS, koji je ubedjen da ce kadrovi koji budu napredovali u SPS "sigurno biti blizi JUL-u, nego vecina sadasnjih".

Raspodela novih zaduzenja i kadrovska pomeranja sa funkcije na funkciju, ipak su izvesnija od nekih senzacionalnih “seca" i smenjivanja koje javnost zeljno iscekuje. Clanovi najuzeg rukovodstva SPS za sada su “opusteni", jer ocekuju da ce reorganizacija partije otpoceti na lokalnom nivou, a smene u vrhu tek od septembra.

Ako se Milosevic i odluci da uz lokalne cinovnike, zameni nekolicinu u rukovodstvu, u SPS se procenjuje da su prvi na tapetu potpredsednici i da ce najzad biti ucinjeno ono sto je portparol SPS dvadesetak meseci najavljivao, kao sto je deakumulacija odredjenih kadrova. Svojevremeno je tvrdio da ce svi potpredsednici SPS biti “stalno zaposleni" samo u partiji, i da ce napustiti direktorske fotelje. Zivadin Jovanovic je skoncentrisan na ministarstvo inostranih poslova, Zoran Lilic na saveznu vladu i sahovski savez, Dusko Matkovic na svoju firmu “Sartid", a Milorad Vucelic na “Komunu" i Rukometni savez. Upuceni tvrde da ce bar dvojica potpredsednika uskoro biti “prekomandovana" na manje bitne funkcije, a ni zamena u kompletnom broju nije nemoguca. Ni predsednik Skupstine Dragan Tomic nije siguran da ce, uz rukovodjenje “Jugopetrolom" moci da zadrzi predsednicko mesto Gradskog odbora SPS, a pored Tomica u prezauzete se ubraja i veliki broj poznatijih socijalista.

Disciplinovani kadar Gorica Gajevic takodje bi, po ocekivanju, trebalo da bude pomerena na mesto na kome ce moci jos vise da pruzi partiji, a za portparola SPS Ivicu Dacica se tvrdi da ni on “nema teorije" da nakon 6 godina “sedenja" na istom mestu i ostane.

“Cistke" su, medjutim, gruba rec za ono sto ce se dogadjati u SPS. Niti ta partija ima u svojim redovima “sveze krvi" i mladih dokazanih ljudi koji bi mogli da ojacaju partiju, niti se za poznatija imena mogu naci adekvatne zamene, jer su svi mocnici partije duboko “uvuceni" u sve drzavne poslove, pokazujuci posebno interesovanje za ekonomske transakcije, sto im uglavnom garantuje sigurnu buducnost, jer “puno znaju". Nekakvo veliko kadrovsko tumbanje sigurno nece biti uradjeno u SPS, jer sve vise oskudeva u “kvalitetnim" kadrovima. Rezervni igraci starijih kolega uglavnom su se vec dobro “istrosili" na politickoj sceni, a sto je zacudjujuce, u SPS-u se i dalje kao “podmladak" tretiraju Uros Suvakovic, Goran Percevic, Dusanka Djogo, Natasa Gacesa, Ivica Dacic, Aleksandar Rastovic koji su vise od 7 godina na funkcijama.

Smenjivanje odozdo na gore?

Sastav Izvrsnog odbora SPS je uglavnom poznat javnosti, jer ga sacinjavaju sve "perjanice" SPS, odnosno generalni sekretar, potpredsednici, predsednik vlade i skupstine, najveci broj ministara. Kadrovska rekonstrukcija na nizim nivoima kao sto su mesne i opstinske organizacije SPS mogu se ocekivati, ali neke odluke ili rasprave zbog reorganizacije kadrova u rukovodstvu stranke nemoguce su. Kao i do sada, predsednik Slobodan Milosevic pripremice spisak kako ce se partija transformisati i ko ce po zasluzi napredovati ili nazadovati, kao i ko ce biti u rezervi. Nova zaduzenja bice samo procitana od strane Gajevic sa papira koji je sef "uredno" pripremio.

Neizvesno je, medjutim, hoce li Milosevic bas danas odobriti "secu" nekog iz rukovodece garniture. Predsednik SRJ danas razgovara sa Jeljcinom u dalekoj Rusiji, pa se s obzirom na sve kriticniju situaciju na Kosovu tesko moze prognozirati da li ce bas danas javnost saznati koji funkcioneri nisu "dobro obavljali duznosti". Slabljenje partije pred ocima javnosti u ovom trenutku mozda nije potez za koji ce se Milosevic odluciti. Ali, ako je suditi po predjasnjem iskustvu vecine SPS-ovaca, dogadjalo se i da se smena glavnih kadrova dogodi kada je Milosevic daleko, kao sto je to bio slucaj kada je boravio u Dejtonu(smenjen predstavnik "tvrde struje" Zivorad Minovic, a ubrzo po Milosevicevom povratku i Slobodan Jovanovic, Borisav Jovic, Milorad Vucelic).

Nekakav senzacionalan preokret u rukovodjenju SPS ipak ne treba ocekivati, jer, kako tvrdi za “Nasu Borbu" jedan od najblizih saradnika predsednika SRJ "Milosevic nema rezervne igrace u rukavu, i promene u SPS ce se svoditi samo na rokadu pojedinaca". Pomenuti funkcioner vladajuce partije, medjutim, ne odbacuje mogucnost da ce pojedini clanovi uzeg rukovodstva “biti sklonjeni na odredjen period, zbog iskazane nelojalnosti novosklopljenoj koaliciji".

Seselj “vesnik" promena

Otkada je u koaliciji sa SPS i JUL, lider radikala Vojislav Seselj nema obicaj da kritikuje bilo koga iz dve pomenute stranke, “postujuci" koalicione partnere. Protivnika saradnje sa radikalima u SPS nije malo, a poznato je da predsednik SRS ume da saceka adekvatan trenutak i onome ko mu se zamerio, uzvrati udarac. Da li se zbog nekakvih nesuglasica sa potpredsednikom SPS Miloradom Vucelicem, Seselj opredelio da ga u proslom broju nedeljnika “Vreme" javno prozove kao “clana mafijaskog klana koji pere novac" ili je, kako se pretpostavlja, Seselj dobio “zeleno svetlo" da najavi “oprostaj" Vucelica od rukovodstva partije, bice poznato uskoro.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /