Sreda, 4. jun 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE BILJANE PLAVSIC

Nece biti prekrajanja granica niti "Dejtona 2."

Uskoro u Banjaluci odeljenje americke ambasade

Banja Luka. - Predsednik RS Biljana Plavsic juce je u Banjaluci odrzala prvu pres konferenciju otkako je na izborima septembra prosle godine izabrana za predsednika RS. Plavsiceva je u svom obracanju novinarima govorila o dva dogadjaja iz protekle nedelje - razgovoru s americkim drzavnim sekretarom Madlen Olbrajt i ucescu na sastanku Saveta za implementaciju Dejtonskog sporazuma koji je odrzan u portugalskom gradu Sintri.

Osvrcuci se na portugalsku konferenciju predsednik RS je rekla da su predstavnici medjunarodne zajednice svim stranama u BiH jasno stavili do znanja da se Dejtonski sporazum mora u potpunosti implementirati, posebno one odredbe koje se odnose na povratak izbeglica, slobodu kretanja i saradnju s Haskim tribunalom.

Slicne zahteve RS postavila je prilikom boravka u Banjaluci i americki drzavni sekretar Madlen Olbrajt, rekla je Plavsiceva, naglasavajuci da nije propustena prilika da se srpska strana upozori da ce biti uslovljavana u okviru onoga sto diktira Dejtonski sporazum. Predsednik RS je, Olbrajtovu upoznala s teskocama sa kojima se srpski entitet suocava na ekonomskom i socijalnom planu naglasavajuci da je i sam mirovni sporazum proces koji zahteva duzi vremenski period. S druge strane stigla su uveravanja da ce se Donatorska konferencija odrzati 24. juna, s tim sto su potrebni dokazi da su odredjena sporna pitanja iz Dejtona pocela da se realizuju.

Na novinarsko pitanje da li su u Sintri otklonjene opasnosti od izbijanja novog rata na ovim prostorima i mogucnost novog prekrajanja medjuentitetskih granica, predsednik Plavsic je rekla da su nakon te konferencije u vodu pale sve price o tzv "Dejtonu dva", kao i najavljivanim novim ratnim pohodima. U Sintri je ozvaniceno da se Dejtonski sporazum mora potpuno ostvariti, zakljucila je Plavsiceva. Ona je najavila da ce ubuduce biti intezivirani kontakti sa izaslanikom americkog predsednika za Balkan Robertom Gelbardom, kao i da ce uskoro u Banjaluci biti otvoren ogranak americke ambasade.

LJ. Kovacevic

Olbrajtova: Dejton je iznad Ustava RS

"Najtezi deo razgovora s Medlin Olbrajt odnosio se na Haski tribunal ", rekla je predsednica Plavsic novinarima, isticuci da je americkog drzavnog sekretara upoznala s odredbom Ustava RS koji onemogucava ekstradiciju gradjana RS. Odgovor Olbrajtove, prema Plavsicevim recima bio je - "to je bacanje prasine u oci. Dejton je iznad vaseg Ustava".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /