Sreda, 4. jun 1997.

ODLUKA HRVATSKOG PRAVOSUDJA

Optuznica zbog proterivanja Srba

Zagreb, Rojter. - Hrvatska je juce podigla optuznice protiv 12 osoba zbog zlostavljanja i proterivanja uglavnom starijih Srba koji su se vratili u svoje kuce iz kojih su pobegli tokom rata 1995. godine, javila je hrvatska drzavna agencija Hina. Do ovog poteza je doslo samo nekoliko dana nakon sto je americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt posetila Zagreb i javno kritikovala predsednika Franju Tudjmana zbog postupanja Hrvatske prema pripadnicima srpske manjine. Olbrajt je od Tudjmana zatrazila da stvori uslove za povratak i koegzistenciju Srba i Hrvata, dodavsi da bi u regionu "bila korisna neka hapsenja". Izgleda da se Tudjman povinovao ovom zahtevu kada je u ponedeljak odrzao pomirljiv govor Srbima u istocnoj Slavoniji i obecao da ce u toj oblasti zastititi multietnicki zivot.

Odgovornost za proterivanje Srba ranije je u Zagrebu pripisivana hrvatskim izbeglicama iz Bosne koje su se naselile u srpske kuce u blizini Kostajnice, u centralnoj Hrvatskoj.

Hina nije saopstila da li su optuzeni, od kojih je jedno lice maloletno, iz Bosne ili iz Hrvatske, niti je receno kakva ih kazna ceka ukoliko budu optuzeni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /