Sreda, 4. jun 1997.

DANAS U BEOGRADU POTPISIVANJE SPORAZUMA O MINIMUMU IZBORNIH USLOVA

Pozvano dvanaest opozicionih stranaka

Beograd. - Dokument o minimumu izbornih uslova, koji je prosle sedmice usaglasilo sedam opozicionih stranaka, trebalo bi danas u sali Skupstine opstine Vracar da potpisu predsednici ili predstavnici tih partija. Stranke koje nisu ucestvovale u usaglasavanju dokumenta takodje mogu svojim potpisom podrzati dogovor o izbornim uslovima pod kojima ce opozicija izaci na predstojece izbore.

Minimalni uslovi za izalazak na izbore su nepovecavanje broja izbornih jedinica, strogo postovanje Ustava i zakona u postupku kandidovanja i izbora predsednika, obezbedjivanje potpune kontrole izbornog procesa od formiranja izbornih spiskova i stampanja glasackih listica do brojanja glasova, obrade podataka i objavljivanja rezultata, nepristrasnost medija (pre svega televizije) u predizbornoj kampanji i donosenje propisa o regulisanju finansiranja politickih stranaka i predizborne kampanje.

Dogovor o izbornim uslovima inicirali su Gradjanski savez Srbije i Demokratska stranka Srbije, dok je Demokratska stranka organizator danasnjeg potpisivanja. Poziv za sastanak upucen je na adrese jos devet partija: Srpske liberalne stranke, Saborne narodne stranke, Demokratskog centra, Ujedinjene radikalne stranke Srbije, Srpskog pokreta obnove, koalicije "Vojvodina", Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara, Srpske radikalne stranke i Saveza vojvodjanskih Madjara.

Navedene stranke bile su pozvane i da ucestvuju u usaglasavanju dokumenta o izbornim uslovima, ali se tada nisu odazvali SPO, koalicija "Vojvodina" i SRS, dok su SVM i DZVM za sada samo u nacelu podrzale pomenuti dokument.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /