Sreda, 4. jun 1997.

KRIZA NOVOSADSKE GRADSKE VLASTI: RAZRESENJE ILI NOVI ZAPLET

Svilar osnovao grupu "SPO - Zajedno"

SPO definitivno pocepan na tri dela, pa sada DS postaje najbrojnija u Skupstini. U novoj odbornickoj grupi deo SPO koji se nije slozio sa "diktatima beogradske centrale"

Novi Sad. - Juce je u Novom Sadu osnovana nova odbornicka grupa, a Srpski pokret obnove, jaci koalicioni partner u "Zajedno", definitivno pocepan na tri dela i po snazi u odbornickim klupama u Skupstini grada doteran na drugo mesto. Snaga najbrojnijeg pripala je Demokratskoj stranci pa, shodno tome, i moguce pravo da arbitrira u buducim dogovorima o podeli vlasti.

Novoj odbornickoj grupi "SPO - Zajedno" pristupili su clanovi novosadske organizacije Srpskog pokreta obnove koji se, kako kazu, nisu slozili sa diktatima beogradske centrale, namerni su da pred naletom SPS u gradu sacuvaju opoziciju, a Demokratsku stranku vide kao svog jedinog i pravog koalicionog partnera. Za sada, clanovi nove grupe su Andrija Zavaros, Dijana Lazarevski, Draginja Djordjevic, dr Miroslav Negrojevic (sadasnji potpredsednik Skupstine grada), Mihajlo Svilar (gradonacelnik), Pavle Kerac i Tatjana Stinimirovic. Klupu SPO napustio je i Zivko Savanovic koji ostaje samostalni odbornik ali, kako navodi predsednik "SPO - Zajedno" Mihajlo Svilar, podrzava njihove stavove.

Uz Mihajla Svilara, celne funkcije u odbornickoj grupi pripale su Pavlu Kercu (zamenik sefa odbornicke grupe) i Miroslavu Negrojevicu (portparol).

Mihajlo Svilar, sadasnji gradonacelnik, ne odstupa od skorasnjeg imidza kako je oduvek bio za to da Novi Sad sam odlucuje. Beogradska stranacka centrala, kaze, i pored njegovih upozorenja isla je u kadrovske detalje kao sto je, na primer, kome ce imenom i prezimenom pripasti neka direktorska ili ina funkcija. "Jos pre mesec dana upozorio sam vrh SPO da tako ne moze", kaze Svilar, a dr Miroslav Negrojevic, zumirajuci Vuka Draskovica kao zlo svih zala, tvrdi da se u stranackoj centrali svaki cas potpisuje po neki kontradiktorni dokument (argumenti za ovo su javni, ali "nisu u interesu gradjana").

Tri neoprostiva greha

Po Mihajlu Svilaru, tri su osnovna greha zbog kojih Vuk Draskovic trazi njegovu neopozivu smenu. "Rekao sam Draskovicu da se ne moze Novim Sadom upravljati iz Beograda, pa cak, na primer, odande naredjivati ko ce biti direktor lokalne trznice. Drugi "greh" je sto sam Vuku rekao da ne moze nikako proci kao predsednik Srbije, a treci sto sam mu tvrdio da Vojvodjani nikada nece stati na platformu o rekonstrukciji monarhije u Srbiji", napominje Svilar.

On kaze da ce na sednici Skupstine Novog Sada, zakazanoj za 17. jun, insistirati na bespogovornom postovanju pravila o tajnom glasanju i da nece dozvoliti nikakvu partijsku kontrolu izjasnjavanja odbornika. "Ako se to ipak dogodi, prekinucu glasanje i odloziti ga sve dok se ne obezbedi tajnost izjasnjavanja", kaze Svilar.

Vuk Draskovic je, po Svilaru, javno pokazao da je bio inicijator prvog cepanja SPO (osnivanje SPONS-a) bespogovorno zahtevajuci da novi gradonacelnik bude "raskolnik" Stevan Vrbaski, a da niko nije pitao novosadske celnike sta su do sada uradili. Negrojevic otkriva kako mu je nudjeno mesto gradonacelnika samo ako pristane da se niz vodu puste ljudi sa kojima uspesno saradjuje.

Medjupartijske razmirice u SPO kao da su u drugi plan stavile pripreme i skorasnje potpisivanje novog koalicionog ugovora na koji bi, ovog puta, parafe trebalo da stave novosadski partijski lider, a ne, kao sto je to bio slucaj s prethodnim sporazumom bez pokrica skupstinske vecine, i predsednici odbornickih grupa. Komentare na sporazum nova odbornicka grupa svodi na tvrdnju kako on ni u kom slucaju nije na korist SPO jer je u njemu (za razliku od najstarijeg koalicionog ugovora koji predvidja da pobednik na izborima imenuje i sekretara Skupstine) ovog puta stoji da ce se sekretar izabrati na zajednicki predlog DS i koalicije "Vojvodina".

P. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /