Sreda, 4. jun 1997.

U PRISTINI POCELO SUDJENJE 15-TORICI ALBANACA OTUZENIH ZA TERORIZAM

Trojica saslusanih negirala optuznicu

Pristina, Beta. - U Okruznom sudu u Pristini juce je pocelo sudjenje grupi od 15 kosovskih Albanaca optuzenih za krivicno delo terorizma, za koje Krivicni zakon SR Jugoslavije predvidja kazne do 20 godina zatvora. Na optuzenickoj klupi nasli su se samo trojica od 15 optuzenih Albanaca - Besim Rama i Avni Nura iz opstine Srbica i Idriz Aslani iz Vucitrna - dok ce ostaloj dvanaestorici Albanaca biti sudjeno u odsustvu.

Optuzba, koju zastupa zamenik javnog tuzioca pristinskog Okruznog suda Jovica Jovanovic tereti grupu kosovskih Albanaca za pripadnost ilegalnoj "Oslobodilackoj vojsci Kosova" i izvrsenje sest teroristickih napada u kojima su ubijena cetiri, teze ranjena tri i lakse ranjena cetiri lica i planirana likvidacija jos 16 lica.

Prema navodima optuzbe, 15 kosovskih Albanaca su od 1992. godine, po povratku iz Albanije, gde su vezbali sa albanskom vojskom, delovali na podrucju Glogovca, Srbice, Kosovske Mitrovice i Vucitrna i vatrenim oruzjem i bombama napadali pripadnike Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, objekte Vojske Jugoslavije i zgrade u kojima su smestene izbeglice.

Sudsko vece, kojim predsedava sudija Sladjana Petrovic, juce je saslusalo svu trojicu optuzenih. Prvooptuzeni Rama priznao je da je ucestvovao u jednoj akciji u Sipolu kod Kosovske Mitrovice, kada je izvrsen napad na policijsko vozilo i ubijen jedan pripadnik MUP-a. On je negirao da pripada "Oslobodilackoj vojsci Kosova" i da je ikada bio u Albaniji. Drugooptuzeni Aslani je negirao sve navode optuznice, isticuci da nije ucestvovao ni u jednoj teroristickoj akciji.

Treceoptuzeni Nura takodje je negirao sve nevode optuznice. On je izjavio da oruzje koje je pronadjeno u njegovoj kuci pripada njegovom bratu koji je poznati krijumcar oruzja i sada se nalazi u bekstvu u Nemackoj.

Sudjenje u Okruznom sudu u Pristini juce su pratili posmatraci Medjunarodne federacije pravnika, koordinator beogradske kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava Ivon Terlinger (Yvonne), kao i predstavnici Kosovskog helsinskog komiteta za ljudska prava i Kosovskog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda. Glavni pretres nastavlja se danas predstavljanjem dokaznog materijala iz optuznice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /