Sreda, 4. jun 1997.

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO POVODOM INCIDENTA TROJICE POLICAJACA PRED BEOGRADSKIM SUDOM

Odbili zahtev sudije da svedoce pred - javnoscu

Beograd, Beta. - Beogradski Fond za humanitarno pravo zatrazio je juce od ministra unutrasnjih poslova Srbije Vlajka Stojiljkovica da, zbog uvrede institucije suda, preduzme hitne mere protiv trojice policajaca koji su odbili da svedoce na sudu u prisustvu javnosti.

Fond je saopstio da su policajci Milos Stefanovic, Bozidar Supic i Filip Pejovic juce odbili da svedoce u postupku protiv ucesnika nedavnih gradjanskih protesta Zivane Jankovic i Dejana Milovanovica u prisustvu rodjaka i prijatelja okrivljenih i predstavnika Fonda, zahtevajuci da sudija iskljuci javnost.

Kada je sudija saopstila da nema zakonskih osnova za donosenje takve odluke, policajci su zatrazili pauzu za obavljanje konsultacija sa pretpostavljenima. Nakon petnaestominutnog prekida, policajac Milos Stefanovic se pojavio na vratima sudnice obracajuci se sudiji "naredbom" da se obrati svom pretpostavljenom i rekavsi da sudjenje treba da vodi drugi sudija i bez javnosti, navodi se u saopstenju.

Na tri puta ponovljeni poziv sudije da pridje i potpise izjavu da nece da svedoci u prisustvu javnosti, policajac Stefanovic je odbio, gestikulirajuci kao da se sprema da izvrsi hapsenje sudije, istice se u saopstenju. Fond je ocenio da je takvim ponasanjem izrecena vrlo ozbiljna pretnja pozivu sudije, koja moze da ugrozi funkcionisanje citavog institucionalnog sistema Srbije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /