Sreda, 4. jun 1997.

PROTEST ZDRAVSTVENIH RADNIKA U SRBIJIJUCERASNJI PREGOVORI S VLADOM OKONCANI SPORAZUMOM BEZ POTPISA

Strajk dok ne stignu zarade

Oko 2.500 medicinara iz mnogih gradova protestovali juce u Nemanjinoj ulici, blokirali saobracaj, a potom krenuli u setnju gradom, pozivajuci gradjane da im se pridruze

U odbranu sebe i zdravlja gradjana:
Mars zdravstvenih radnika
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Pregovori sindikalne ekipe zdravstvenih i socijalnih radnika i predstavnika Vlade Srbije juce su okoncani sporazumom prema kojem bi zaposlenima u ovim delatnostima ove nedelje trebalo da bude isplacena akontacija aprilske zarade i deo razlika naknade na osnovu uslova rada. Do kraja naredne nedelje, tacnije do 13. juna, trebalo bi da im bude isplacena cela aprilska zarada, kao i poslednja rata razlike iz protekle godine. Sporazum nije potpisan, jer odluka Strajkackog odbora je da nema nikakvih potpisa dok svi zaposleni ne dobiju aprilske zarade, a strajk ce do tada trajati.

Ovo je juce, po izlasku sa pregovora, ispred zgrade Vlade Srbije rekao Stevan Djordjevic, predsednik republickog Odbora sindikata zdravstavenih i socijalnih radnika. Njegove reci, istini za volju, nisu docekane bas sa velikim odusevljenjem, a preko dve i po hiljade okupljnih zdravstvenih i socijalnih radnika nisu bili preterano voljni da o toku i epilogu pregovora budu obavesteni na Trgu Nikole Pasica na koji ih je pozvao Strajkacki odbor. Mnogi su zeleli da nastave protest pred zgradom republicke Vlade pred kojom su se okupili juce u 10 casova, a u jednom trenutku razljuceni ucesnici protesta krenuli su da sprece vodje strajka u nameri da podju put Trga Nikole Pasica. Najogorceniji su uzvikivali: "Izdaja, izdaja!" Na kraju, sve se nekako smirilo, pa je kolona predvodjena prvim ljudima Strajkackog odbora krenula Ulicom kneza Milosa, u kojoj je sve to vreme saobracaj bio blokiran.

Raznolik prijem kod gradjanstva:
S jucerasnjeg protesta "belih mantila"
FOTO: N. Stojanovic

U toku jucerasnjeg jednoiposatnog protesta u Nemanjinoj i Ulici kneza Milosa saobracaj je bio zaustavljen. Pred zdanje Vlade Srbije, osim beogradskih, dosli su sindikalni predstavnici zdravstvenih i socijalnih radnika iz Kragujevca, Nisa, Subotice, Novog Sada, Panceva, Uzica, Prokuplja, Vranja, Sapca, Sombora, Kikinde i Zrenjanina. Dok su cekali da predstavnici Vlade prime pregovaracki sindikalni tim, okupljeni su, uz pratnju zvizdaljki i trubica, uzvikivali: "Ua, Vlada!", "Lopovi, lopovi!", "Lazovi, lazovi!", "Hocemo plate!", "Izadjite napolje!", "Izadji Lepa!" i "Dole Leposava!" Neki su pokusali da "popricaju" sa obezbedjenjem i policajcima, ali ovi nisu bili preterano spremni za dijalog. Jedna gospodja sa zescim glasovnim mogucnostima, mahala je praznim novcanikom i trazila "svoje pare": "Dajte nam pare, inace cemo poceti da pljackamo, jer ni buvljak vise ne radi!" Onda se obratila milicionerima koji su stajali na stepenistu ispred ulaza u zgradu vlade pozivajuci ih: "Dodjite, bolje je da budete sa nama. Skinite te uniforme, kupljene su narodnim novcem! Da ste ljudi, narodu biste vratili one nagrade koje ste dobili!" Jedan mladjani "plavac" nije mogao da izdrizi, pa joj je odgovorio: "Ja nisam nista dobio!"

Transparenti

Uz vec poznate transparente sa prethodnog, na jucerasnji protest zdravstveni i socijalni radnici su doneli i neke nove koji su pobudili novinarsku i paznju prolaznika: "Vlada obecava kao prazan stomak!", "Dajte nam ono sto zasluzujemo - plate!", "Dokle mislite da izdrzimo!", "Vladina obecanja su kao i nasi stomaci!" "Necemo odustati, ispunite nam zahteve!", "Dosta nam je vise ulice. Krajnje je vreme da se neko zapita dokle ce ovaj narod jos da izdrzi!", "Medicinski aparati? Lekovi? Plate? Kako to Lepo(sava) zvuci!", "Laz je otrov, istina lek".

Posto su jednosatni pregovori koji su poceli nesto posle 10 casova i trideset minuta okoncani, a prilicna guzva i ubedjivanje da li ostati pred zgradom vlade ili krenuti ka Trgu Nikole Pasica - smireni, kolona je krenula Ulicom kneza Milosa. Dok se kolona kretala Milosevom ulicom, umalo da je doslo do incidenta. Nesto nervozniji vozac "renoa 4", novosadske registracije 229-231, pokusao je da "presece" kolonu, ali se brzo povukao, posto je po krovu automobila krenuo pljusak udaraca kisobranima koje su najnervoznije strajkacice "isukale" iz svojih torbi. Uz put, strajkace su pozdravljale sirene zaustavljenih automobila, a kod Pionirskog parka primetili smo jedan policijski kombi koji je diskretno pratio kolonu. Ispred Gradske skupstine primetili smo i cetiri policijska dzipa sa po sest do osam clanova "posade" koje su se ponasale prilicno nezainteresovano.

Kolona je prosla pored zgrade Savezne skupstine, a onda ulicom Mose Pijade produzila ka Trgu Republike. Uz put, ucesnici protesta pozivali su gradjane da im se pridruze, jer "mi strajkujemo i za vase dobro, a morate znati da nismo krivci sto nema lekova i medicinskog materijala". Gradjani su ih listom podrzavali, hrabrili, ali bilo je podosta onih koji su im zamerili, dobacujuci: "Sram vas bilo, sto ste nasli bas sad da strajkujete, kad ljudi boluju i umiru! Gde vam je etika?" Na kraju setnje, zdravstveni i socijalni radnici zaustavili su se na Trgu Nikole Pasica, a Stevan Djordjevic im je ponovio sta je postignuto u pregovorima. Posto su oni rezultirali samo obecanjem, odluceno je da se strajk nastavi, kao i da se i danas u 10 sati ponovo okupe pred Vladom Srbije kako bi pokazali da nemaju nameru da poveruju obecanjima, ali i da su spremni da strajk nastave do potpunog ispunjenja svih zahteva.

Na samom kraju protesta, zaposlenima u Domu zdravlja Novi Beograd poruceno je da mogu da odu u svoje ustanove po plate, jer je u toku jucerasnjeg dana stigla aprilska akontacija.

S. Milicic - G. Djukic

Bez pobednicke euforije

Odmah posle zavrsnice protesta na Trgu Nikole Pasica, Strajkacki odbor odrzao je sednicu. Posto, naravno, novinari nisu imali pristupa, nezvanicno smo saznali da su na njoj rekapitulirani zahtevi, kao i tok pregovora sa predstavnicima Vlade. Ponovljeno je da se strajk nastavlja do ispunjenja svih zahteva, a kako smo culi, bilo je i poruka da ne treba suvise upadatai u pobednicku euforiju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /