Sreda, 4. jun 1997.

42. STERIJINO POZORJE

Urucene nagrade zirija

Na konferenciji za stampu umetnickog saveta Sterijinog pozorja odrzanoj juce u Novom Sadu potvrdjene su i usvojene odluke zirija o pobednicima 42. Sterijinog pozorja.

Najbolja predstava po misljenju zirija (predsednik Mira Banjac) je "Banovic Strahinja" Borislava Mihajlovica Mihiza u adaptaciji i reziji Nikite Milivojevica u izvodjenju Grada Teatra Budve. Sterijina nagrada za najbolji dramski tekst savremene drame pripala je Goranu Markovicu za tekst "Turneja" reditelja Milana Karadzica i u izvodjenju Ateljea 212. Sterijina nagrada za reziju dodeljena je Egonu Savinu za reziju predstave "Mrescenje sarana" Aleksandra Popovica u izvodjenju Srpskog narodnog pozorista Novi Sad. Sterijina nagrada za adaptaciju pripala je Nikiti Milivojevicu za predstavu "Banovic Strahinja".

Ziri je svoje odluke, osim u slucaju nagrade za adaptaciju, doneo vecinom glasova, dok je pet glumackih nagrada dodeljeno jednoglasno. Njihovi dobitnici su Svetozar Cvetkovic i Varja Djukic za uloge u predstavi "Banovic Strahinja", Vladislav Kacanski za ulogu u predstavi "Mrescenje sarana", Radoje Cupic za ulogu ostvarenu u predstavi "Putovanje za Nant", i Mladen Andrejevic koji je Sterijinu nagradu za glumu dobio za ulogu u predstavi "Turneja".

Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje pripala je Zori Mojsilovic Popovic za kostime u predstavi "Novela od ljubavi" Stevana Koprivice, zatim Geroslav Zaric je dobitnik Sterijine nagrade za scenografiju predstave "Turneja" Gorana Markovica, dok je Sterijina nagrada za muziku pripala Ivani Stefanovic, takodje radjenu za predstavu "Turneja".

Sterijina nagrada za scenski pokret pripala je Sonji Lapatanov ("Novela od ljubavi"), dok je vanredna specijalna nagrada za reziju pripala Ljuboslavu Majeri za predstavu "Putovanje za Nant" Eugena Treceg Kocisa u izvodjenju somborskog pozorista.

Ovom izvestaju treba dodati podatak da su ostale nagrade pripale predstavi "Banovic Strahinja" - nagrada okruglog stola kritike, Vladimiru Stamenkovicu za novinsku kritiku, dok je Sterijina nagrada casopisa "Scena" za teatrologiju dodeljena Marti Frajnd ("Istorija u drami, i drama u istoriji"), i Bori Draskovicu za knjigu "Kralj majmuna".

Nagradu novosadskog "Dnevnika" pripala je Branimiru Popovicu za ulogu u predstavu "Banovic Strahinja", Gordana Djurdjevic Dimic je dobitnik nagrade "Vecernjih novosti" za epizodnu ulogu, dok je najbolji glumac po misljenju publike bio Svetozar Cvetkovic.

Nagrade i priznanja dobitnicima uruceni su na prigodnoj svecanosti koja je sinoc odrzana u Srpskom narodnom pozoristu.

Z. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /