Sreda, 4. jun 1997.

RADE SERBEDZIJA, "GOST" BEOGRADA POVODOM PREMIJERE FILMA "SVETAC"

Molim, bez politike

Ne znam sto me u Americi stalno vide kao negativca. Kao da znaju odakle dolazim - kaze zvezda nekadasnjeg jugoslovenskog glumista

Osudjen da igra strance:
Rade Serbedzija na jucerasnjoj
konferenciji za stampu

Povodom jugoslovenske premijere filma "Svetac" Filipa Nojsa, odrzane sinoc u Domu sindikata, u Beogradu ovih dana boravi Rade Serbedzija, koji uz Val Kilmera i Elizabet Su igra jednu od glavnih uloga u ovom akcionom ostvarenju. Na konferenciji za stampu koju je juce uprilicila distributerska kuca "Vans" culo se, naravno ne iz usta naseg glumca koji poslednjih godina zivi u Londonu, da je montaza "Sveca" trajala izuzetno dugo jer su u "Paramount Pictures" u cudu ustanovili da je Serbedzija "pojeo" glavnu zvezdu filma, fabuloznog Kilmera.

Lik koji je pripao Radetu Serbedziji je antagonista Kilmerovog heroja, Sajmona Templera, ruski bilioner carskih ambicija, koji u zelji za moci ne poznaje granice. Serbedzija je saljivo komentarisao cinjenicu da mu na Zapadu uglavnom daju uloge losih momaka - Ne znam sto me stalno vide kao negativca. Kao da znaju odakle dolazim!

Novinari su na samom pocetku jucerasnjeg razgovora zamoljeni od zvezde nekadasnjeg jugoslovenskog glumista da se ne doticu politickih pitanja.

- Odavno sam odustao od toga da i tamo napolju pokusavam bilo sta objasniti o tome sto se kod nas dogadjalo. I kada je neko ljubopitljiv, ne zelim da govorim o tome, prosto trazim da me gledaju kao profesionalca koji tu radi svoj posao, bez obzira na to ko je i odakle je.

O tome da li su iskljucivo likovi sa istoka Evrope neminovnost njegove americke i, uopste, internacionalne karijere, Serbedzija je rekao - Jesam osudjen da igram strance, blize ili dalje, zbog akcenta. Ali nekim akcentom govori pola Amerike.

Za proboj Radeta Serbedzije u svet od posebnog znacaja je, kako kaze, uspeh filma "Pre kise" Milca Mancevskog. Pomenuo je, takodje, i Dusana Makavejeva, u cijem "Manifestu" ga je, na primer, prvi put video Filip Nojs. Sada ga ceka i velika rola, opet negativca, u "Mightdz Joe Yang" koji za kucu "Disnedz" rezira Ron Andervud. Na pitanje o mogucim planovima vezanim za nase prostore, rekao je da bi jako voleo da zaigra u narednom ostvarenju Zivojina Pavlovica, a cije bi snimanje moglo poceti vec na jesen.

Za iskustva iz zajednickog rada sa megazvezdama Holivuda, za koji, inace, misli da "nije nista posebno, velika pustinja, opasna tvornica...", Serbedzija kaze da su veoma razlicita. - Pravila nema. Obicno su oni najveci najjednostavniji.

S Val Kilmerom je profesionalno korektno saradjivao, ali ...-Privatno on nije zeleo da se preterano druzimo. Prosto, on se drzi te americke skole glume koja zahteva potpunu identifikaciju s likom, pa posto smo vec u filmu suparnici, nije dobro da se priblizavamo i izvan snimanja. No, ja sam dugo bio profesor na kazalisnoj akademiji, te mogu razumjeti probleme mladog glumca - kaze Serbedzija.

R. Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /