Sreda, 4. jun 1997.

NOVOSADSKI ADVOKAT O ODUZIMANJU DEVIZA STRANIM DRZAVLJANIMA

Kertes je samo egzekutor

Iza afere se nalazi neko ko je mnogo mocniji od direktora Uprave carina. U funkciju oduzimanja deviza stavljena i zakonska regulativa

Novi Sad. - Novosadski advokat koji je trazio da ostane anoniman izjavio je za "Nasu Borbu" da njegova saznanja povodom afere oko oduzimanja deviza stranim drzavljanima na izlasku iz Jugoslavije upucuju na zakljucak da su carinici samo obicni egzekutori necijeg naloga. On nije precizirao ciji bi to nalog mogao da bude ali je rekao da iza citavog projekta sigurno stoji neko ko je mnogo mocniji od direktora Uprave carina Mihalja Kertesa.

Ovaj advokat kaze da je postupak oduzimanja deviza ocigledno veoma brizljivo razradjen i da je u tu funkciju stavljena cak i zakonska regulativa. On je s tim u vezi posebno ukazao na clan 127. Zakona o deviznom poslovanju.

- U pitanju je pravni nonses cija je jedina svrha da obezbedi zakonsku osnovu za oduzimanje deviza, rekao je ovaj advokat. On je objasnio da se u pomenutom clanu Zakona precizira pod kojim se sve uslovima moze izreci "zastitna mera" oduzimanja deviza, i to tako da od te "zastitne mere" prakticno niko nije izuzet.

Ni potvrda ne vredi

Ovaj novosadski advokat je pokazao kako taj clan Zakona funkcionise u slucaju jednog njegovog klijenta, poslovnog coveka sa dvojnim drzavljanstvom - jugoslovenskim i americkim. Njemu su carinici 19. aprila 1995. godine na granicnom prelazu kod Horgosa oduzeli 2.770 nemackih maraka i 70 americkih dolara iako im je prikazao urednu potvrdu da je prilikom ranijeg ulaska u Jugoslaviju prijavio unosenje deviza.

Carinici su mu oduzeli i novac i potvrdu a dali zapisnik o privremenom oduzimanju deviza. U njemu su naveli da je on uredno prijavio devize i pokazao potvrdu o unosu deviza u Jugoslaviju. Konstatovano je da su mu privremeno zadrzani i novac i potvrda.

Njegov advokat je podneo zahtev Saveznom deviznom inspektoratu da mu se vrati oduzeti novac, ali je taj zahtev ignorisan. Ignorisana je i zalba Saveznom vecu za prekrsaje. Usledila je tuzba Saveznom sudu 12. oktobra 1995. godine, ali je ona odbacena kao "nedopustena" 22. januara ove godine. U obrazlozenju se kaze da se povracaj oduzetih sredstava ne moze traziti u upravnom postupku, nego samo u prekrsajnom.

- I tu stupa na scenu onaj famozni clan 127. Zakona o deviznom poslovanju - kaze novosadski advokat. On glasi: "Zastitna mera iz clana 126. moze se izreci i ako kazna za prekrsaj nije izrecena, ako se postupak za prekrsaj ne moze voditi zbog nepostojanja uslova za prekrsajnu odgovornost ili sto ucinilac prekrsaja nije dostupan organima nadleznim za vodjenje postupka". Znaci, devize se mogu oduzeti cak i ako nije bilo nikakvog prekrsaja, kao sto je to bilo u ovom slucaju.

Iznurivanje zrtve

Kada su stranci u pitanju, na njih se ocigledno odnosi slucaj kada "ucinilac prekrsaja nije dostupan organima nadleznim za vodjenje postupka". A nije dostupan jer - logicno - ne zivi ovde.

Posto carinici po ovakvom zakonu mogu da oduzmu devize prakticno svakome, slede dalje pravne i druge zavrzlame s ociglednim ciljem da se privremeno oduzete devize trajno oduzmu. Jedna od tih zavrzlama je iznurivanje zrtve. Novosadski advokat kaze da od oduzimanja deviza pa do pokretanja prekrsajnog postupka moze da prodje i dve-tri godine. I sta ako do pokretanja prekrsajnog postupka nastupi njegova zastarelost?

Poslovni covek kojeg zastupa novosadski advokat ima ugovor sa svojim partnerima u Americi o ulaganju kapitala u poslove u Jugoslaviji. On, medjutim, vise nije siguran da ce svoj novac ovde plasirati. Niti ce to drugima preporuciti.

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /