Utorak, 3. jun 1997.

CRNOGORSKI MINISTAR PRAVDE DUSKO LALICEVIC U "POBJEDI"

Bulatovica Ustav sprecava da utice na odluke Vlade

Podgorica. - Predsjednik Republike u obavljanju svojih funkcija iz okvira ustavnih nadleznosti nema ustavno-pravnog osnova da na bilo koji nacin utice na ostvarivanje ustavnih i zakonskih funkcija Vlade, kao dominantnog nosioca izvrsne vlasti - izjavio je u intervjuu podgorickoj "Pobjedi" Dusko Lalicevic, ministar pravde u crnogorskoj Vladi.

- U tim odnosima - kazao je ministar Lalicevic - predsjednik REpublike, shodno Ustavu, ima jedino ovlascenje da predlaze Skupstini kandidata za predsjednika Vlade. Predsjednik Republike nema pravo da predlaze Skupstini pitanje nepovjerenja Vladi, njenom predsjedniku ili clanovima, jer su to iskljucivo nadleznosti poslanika Skupstine i predsjednika Vlade.

- Takodje, predsjednik Republike nema zakonodavnu inciijativu, odnosno pravo predlaganja zakona i drugih opstih akata, ali se nalazi u malom krugu predlagaca za promjenu ustava - kaze ministar pravde, i dodaje da predsjednik Republiek "ucestvuje u raspustanju Skupstine - svojim ukazom utvrdjuje njeno raspustanje, dok je sam akt raspustanja u nadleznosti Vlade".

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /