Utorak, 3. jun 1997.

ISHRANA

Laki prolecni jelovnik

Grehota je ne iskoristiti blagodeti mladog povrca, koje je, nazalost, zbog zagubljenih kisa i hladnoce i dalje skupo. No, ne mora se kuvati s mnogo povrca, dovoljno je da se u vestoj kombinaciji iskoristi od svega pomalo. Predlozicemo vam laki prolecni jelovnik, a ako procenite da cete ostati gladni, tu su uvek jaja, sada nesto jeftinija nego oko Uskrsa, pa uvek mozete dopuniti obed - s povrcem: recimo, isprzeno lisce mladog luka pa preliveno umucenim jajima, samo malo da se stegnu. Idemo redom.

Corba od mesane zeleni

Na malo ulja blago proprzite vezu mladog crnog luka i jedan struk belog. Na to dodajte ociscenu zelen za supu iseckanu na lepe, malo deblje kolutice, te i to malo proprzite. Dva-tri krompirica (nesto veca) slede - i oni se proprze, pa se sve nalije s tri case vode i kuva 15 minuta. Posle se sipa jos vode, doda dve kasike pirinca, malo kima i soli i kuva jos 15 minuta. Corba se skloni s vatre i zacini jajetom umucenim s malo kiselog mleka. Ko voli pre sluzenja corbu zaprzi s malo aleve paprike isprzene na malo ulja.

Puding od tikvica

Kilogram tikvica oljustiti i ocistiti od krupnog semena, ili ih citave, ako su mlade narendati, posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti rukom od soka i dodati 200 grama nastruganog sira ("sumadinac" je dobar i nije papren - 35 dinara kg), dva zumanceta, soljicu griza, malo soli i na kraju sneg od dva belanceta. Masu sipasti u dublji sud, podmazan dobro uljem i posut prezlama, peci, ali ne otvarati rernu prvih 10 minuta. Puding se moze jesti i topao i hladan, a njegov blagi ukus "razbice" koja domaca kobasica ispecena na teflonu.

Kapama s belim mesom

Belog mesa pileceg (koliko imate i zelite) prodinstati na masnoci (iseceno na krupne komade) s belim delovima mladog luka. U to potom dodati naseckano perje i dve-tri vezice blitve ili pola kilograma spanaca, naliti vodom, zaciniti vegetom i skuvati. Brzo je gotovo, povrce ne sme da se raspada, a belo meso od danasnjih kokica skuva se brze od blitve. Jede se s kiselim mlekom.

Brzi kolac s jagodama

Umutiti 200 gr razmeksalog margarina s toliko secera i s cetiri zumanceta da bude penasto. Dodati sneg od 4 belanceta (ko ne voli taj nacin mucenja, neka muti cela jaja sa secerom, pa dodati margarin i ostalo), dodati 300 gr brasna s pola praska za pecivo, vanilin secer i sve sipati u podmazan pleh. Odozgo bogato naredjati jagode, poprskati ih malo limunovim sokom i peci. Hladan kolac posuti vanilin secerom, ili servirati sa slagom, a ni otopljena cokolada ne smeta, narocito za one koji vole kombinaciju gorkasto-kiselkastog.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /