Utorak, 3. jun 1997.

PROTEST KRAGUJEVACKIH PREPRODAVACA

Roba oduzimana bez naloga i potvrda

Kragujevac. - Vise stotina preprodavaca sa ovdasnjih pijaca i buvljaka pokupilo se juce ujutru (oko 8.30) ispred kragujevacke Gradske skupstine, trazeci da im se vrati - proteklog vikenda u raciji trzisne inspekcije, finansijske policije i MUP - oduzeta roba (u vrednosti od oko 15.000 dinara) i omoguci slobodna prodaja u gradu.

Pobunjenim preprodavcima pred Skupstinom grada obratili su se potpredsednici Gradske vlade dr Vesna Pajevic i Nebojsa Vasiljevic, koji su najpre pojasnili da ono sto se minulog vikenda desavalo na ovdasnjim pijacama i buvljacima nije pod njihovom ingerencijom, da bi potom obecali da ce uciniti sve sto je u njihovoj moci da se tako sta vise ne ponovi.

Nakon toga preprodavci su se organizovano preselili pred zgradu Trzisne inspekcije gde su nastavili svoj protest zahtevajuci pritom da im se obrati nacelnik ove sluzbe Milutin Miskovic.

Kako se prozvani Milutin Miskovic uporno nije pojavljivao, a atmosfera postajala sve naelektrisanija, to je ubrzo u prostorije trzisne inspekcije stigao gradonacelnik Veroljub Stevanovic. Posle kraceg razgovora sa nacelnikom trzisne inspekcije gradonacelnik Stevanovic je obecao preprodavcima da ce roba biti vracena svima onima koji imaju dozvole za rad, kao i da ce se poceti sa izdavanjem novih dozvola.

- U Kragujevcu samo preko 30.000 radnika "Zastave" prezivljava na ovaj nacin. Zato i cudi sto trzisna inspekcija nije vodila racuna da svojom akcijom moze da uzrokuje i sukobe sirih razmera... Skupstina grada Kragujevca osudjuje ovakav postupak institucije koja bi morala da osigurava legalitet a ne da skuplja harac. Skupstina grada upozorava da se ovakvim postupcima samo raspiruje gnev onih slojeva stanovnistva koji su vec dovoljno ugrozeni neodgovornoscu i bahatoscu republicke vlasti i njenih institucija - naglasava se u saopstenja kragujevacke gradske vlade.

Z. Radovanovic

GSS: "Osudjujemo samovlasce inspektora"

"Najgori nacin suzbijanja nezakonitosti je jos veca nezakonitost", komentar je u saopstenju GSS povodom zbivanja na Buvljoj pijaci u Beogradu. Osudjujuci "samovlasce i nezakonitost" iz Informativnog centra GSS tvrde: zrtve su sitni preprodavci, obicni gradjani, koji pokusavaju da prezive baveci se sivom ekonomijom, dok povlasceni krupni trgovci sa lakocom svercuju slepere. Odgovorni za ovu otimacinu robe bez potvrda, uz nasilje i ponizenja moraju biti bez odlaganja kaznjeni. GSS smatra da se siva ekonomija moze suzbijati samo promenom drustvenih uslova, i privrednim razvojem. Rezim je za to osvedoceno nesposoban".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /