Utorak, 3. jun 1997.

AMERICKA VIDJENJA RAZGOVORA MEDLIN OLBRAJT SA PREDSTAVNICIMA REPUBLIKE SRPSKE

Nova sargarepa i stara batina

Republici Srpskoj je jasno isporucena americka poruka da ce SAD, uz podrsku glavnih saveznika pruziti pomoc u iznosu od stotine miliona dolara ukoliko srpski entitet pocne da daje svoj trazeni doprinos tvorevini koja i dalje nosi naziv "dejtonska BiH", a da ce u suprotnom pomoc izostati

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Amerikanci imaju poseban talenat da i na najslozenije politicke probleme gledaju kroz crno-belu prizmu - a da je Medlin Olbrajt, sto se toga tice, prava Amerikanka videlo se i u nedelju, prilikom svecanog otvaranja savskog mosta kod Brckog. "Ovaj most vodi u Evropu i ako odlucite da ga predjete, vi cete povesti vas narod ka boljem zivotu" - cula se tom prilikom njena poruka (vise puta ponovljena u TV snimku) grupi lokalnih lidera bosanskih Srba prisutnih ovoj ceremoniji. "Ali, ako ga ne predjete, zavrsicete kao lideri one bosanske strane koja nema nikakvu buducnost".

To sto se culo na mostu kod Brckog - kako javljaju ovdasnje kolege iz pratnje americkog drzavnog sekretara na poslednjoj etapi njene vikend balkanske turneje - bila je poruka koju je Olbrajtova ponovila u vise navrata tokom razgovora koje je prekjuce imala u svojstvu prvog sefa diplomatije SAD u zvanicnoj poseti Republici Srpskoj. Posebno naglaseno, bilo je to, kako se navodi, prilikom njenog banjaluckog susreta sa Biljanom Plavsic, koja u Vasingtonu ima imidz nesto umerenijeg lidera od tvrdog nacionalistickog jezgra sa Pala, mada i ona - kako izvestava jucerasnji "Vasigton post" - nije oklevala da "povuce cvrstu liniju u odnosu na zahtev Zapada da se izruce optuzeni ratni zlocinci i omoguci, u znacajnijem broju, povratak muslimanskih i hrvatskih izbeglica".

Republici Srpskoj je jasno isporucena americka poruka da ce SAD, uz podrsku glavnih saveznika pruziti pomoc u iznosu od stotine miliona dolara ukoliko srpski entitet pocne da daje svoj trazeni doprinos tvorevini koja i dalje nosi naziv "dejtonska BiH", a da ce u suprotnom pomoc izostati.

Olbrajtova se juce rano ujutru vratila u Vasington, tako da su iz njenog okruzenja stigli dosad tek prvi nezvanicni nagovestaji lokalnih reagovanja na poruke upozorenja koje su proteklih dana saslusali njeni sagovornici u Sarajevu, Brckom i Banjaluci. Sta ce, medjutim, biti dalje - posebno kad je RS u pitanju?

"Problem s kojim je Olbrajtova suocena, u nastojanju da podstakne bosanski mirovni proces, sastoji se u tome sto je za srpske politicare koji su 1991. gurnuli Bosnu u rat njena ponuda za ekonomsku integraciju sa medjunarodnom zajednicom mnogo manje primamljiva nego sto se to cini Vasingtonu" - odgovara na to pitanje Majkl Dobs, u jednoj analizi u vasingtonskom "Postu". "Jer, cena koja se od njih trazi da bude placena (odustajanje od vizije onoga sto oni vide kao etnicki potpuno cistu drzavu) pokrenuce, skoro sigurno, lanac dogadjaja koji ce brzo dovesti i do njihovog politickog demisioniranja. Sadasnja medjunarodna izolacija, naime, predstavlja kljuc njihove politicke vlasti. Zivotni standard nastavio je da opada u oblastima pod srpskom kontrolom u Bosni posle zavrsetka rata zbog nedostatka inostrane pomoci i investicija. U poredjenju sa Sarajevom, gde proces obnove pocinje da uklanja oziljke rata, srpski gradovi kao sto su Brcko i Banjaluka pruzaju sliku zapustenosti i raspada. Nezaposlenost je ogromna, a mladi ljudi zale se na prakticno potpunu onemogucenost da putuju u inostranstvo. I pored svega toga, lideri koji su zapoceli rat i dalje su solidno ukopani na svojim pozicijama".

"Post", "Njujork Tajms" i ostali vodeci americki listovi, konstatuju u analizama Olbrajtove posete bivsoj Jugoslaviji da je dogovorom i ultimatumom sa proslonedeljnog sastanka ministarskog sastanka u Sintri (Portugal) "i pored svega dat zeljeni zamah usporenom mirovnom procesu u BiH", kao i da je oko toga svima poslata jasna i odlucna poruka - kako vlastodrscima iz Sarajeva, Mostara i sa Pala, tako i njihovim sponzorima u Zagrebu i Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /