Utorak, 3. jun 1997.

CNN EMITOVAO U UDARNOM NEDELJNOM TERMINU DOKUMENTARNU EMISIJU O RATNIM ZLOCINIMA ZELJKA RAZNATOVICA ARKANA I NJEGOVIH "TIGROVA" U HRVATSKOJ I BOSNI

Optuzba za saradnju sa Milosevicem

Osjecki sud na osnovu dokumentacije dobijene iz inostranstva priprema optuznicu protiv Arkana zbog ratnih zlocina u Vukovaru

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Vise puta tokom dejtonskih pregovora upozoravao sam predsednika Milosevica da je Zeljko Raznatovic ratni zlocinac, kao i da odnosi koje on ima sa njim predstavljaju izazov njegovom medjunarodnom kredibilitetu. Milosevic je odbijao razgovor na tu temu...Arkan je ratni zlocinac kome bi trebalo suditi u Hagu i nije mi jasno zasto protiv njega jos nije podignuta optuznica" - izjavio je, pored ostalog, bivsi americki izaslanik za bivsu Jugoslaviju Ricard Holbruk u nedeljnoj dokumentarnoj emisiji globalne mreze CNN o ratnim zlocinama u Hrvatskoj i Bosni komandanta Srpske dobrovoljacke garde i njegovih "tigrova".

Polucasovna emisija pod naslovom "Arkan" - pre nego sto je preksinoc emitovana u udarnom terminu - nekoliko dana pre toga najavljivana je u reklamnim spotovima CNN kao "dramaticno svedocanstvo o jednoj nezavrsenoj epizodi rata na Balkanu". Za americko gledateljstvo to ratno svedocanstvo o Zeljku Raznatovicu i njegovima predstavljalo je, verovatno, dramaticno otkrice (sa podatkom, pored ostalog, da se pomenuti nalazi na listi 12 najtrazenijih sa liste Interpola i da su poternice za njim evidentirane u policijskim centralama 177 zemalja), tim pre sto je bilo dopunjeno i fotografijom o njegovom zajednickom prisustvu sa Milosevicem sahrani u Beogradu nedavno ubijenog srpskog policijskog generala Radovana Stojicica-Badze.

Ova fotografija sa Novog groblja, inace, iskoriscena je i kao ilustracija za osnovnu tezu ove emisije da su ratni zlocini Arkanovih paramilitarnih jedinica protiv hrvatskog stanovnistva u Vukovaru i Muslimana u Bijeljini bili, zapravo, u funkciji planirane drzavne politike koja se - kako je konstatovano tim povodom - vodila iz Beograda sa ciljem da se stvori etnicki cist prostor za Veliku Srbiju.

Pored pomenutog Ricarda Holbruka, reporter Kristijan Amanpur imala je za sagovornike u ovom programu Serifa Basiunia, sefa ekspertskog tima UN za istrazivanje ratnih zlocina u bivsoj Jugoslaviji, Marsala Harisa, nekadasnjeg diplomatu Stejt dipartmenta, Aleksandra Vasovica, novinara radija B92 i predstavnika one generacije mladih Srbije koji nisu hteli da idu ratuju u Hrvatskoj, Milosa Vasica, urednika nedeljnika "Vreme" i Senala Begica, politickog aktivistu iz Bijeljine.

Zeljko Raznatovic (koji je predstavljen kao doskorasnji republicki poslanik i potencijalni predsednicki kandidat na izborima u Srbiji 2000 godine), kako je saopsteno, odbio da bude intervjuisan za ovu emisiju, koja je zavrsena informacijom da Osjecki sud - na osnovu dokumentacije dobijene iz inostranstva - priprema optuznicu protiv Arkana za ratne zlocine izvrsene krajem 1991. godine protiv stanovnistva Vukovara.

To, medjutim, nije sve. U Vasingtonu je nezvanicno potvrdjeno da je Medlin Olbrajt zatrazila u subotu od Milosevica da se na sudu u Beogradu - kad vec to dosad jos nije ucinjeno pred Medjunarodnim tribunalom u Hagu - podigne optuznica protiv Z. R. Arkana zbog ratnih zlocina u Hrvatskoj i Bosni. U ovom trenutku poznato je da je Olbrajtova tom prilikom ponudila Milosevicu sa americke strane neke dokazne materijale za ovo sudjenje, ali jos nije poznato kako je predsednik Srbije odgovorio na tu ponudu drzavnog sekretara SAD.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /