Utorak, 3. jun 1997.

CETVRTA NEDELJA STRAJKA ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA

Lekari i dalje cekaju plate

Umesto kod premijera Mirka Marjanovica clanovi Republickog odbora sindikata zavrsili kod Slobodana Radulovica, potpredsednika Vlade Srbije, koji im je obecao aprilsku akontaciju zarada ove, a drugi deo plate iduce nedelje. Danas protest ispred Vlade Srbije

Dva i po sata cekanja na prijem:
Predsednik Strajkackog odbora dr Stevan Djordjevic
i clanovi Odbora juce u Nemanjinoj ulici
FOTO: G. Kovacevic

Beograd. - Nezadovoljni sto Mirko Marjanovic, predsednik Vlade Srbije, nije odgovorio njihovom pozivu i prisustvovao sednici Republickog sindikalnog odbora radnika zdravstvene i socijalne zastite, svi njegovi clanovi juce su krenuli u Vladu i zatrazili prijem kod premijera. Namera im je bila da mu jos jednom predoce da je generalni strajk juce usao u cetvrtu nedelju, kao i da je za njegovo pokretanje i dvadesetdvodnevno trajanje krivac - republicka Vlada. Sindikalisti su Vladu Srbije ponovo optuzili da ne ispunjava sopstvenu obavezu, odnosno ne isplacuje zaradjene plate.

Nesto pre 13 casova pred zgradu Vlade Srbije stigao je kompletan Odbor, neko je porucio da je premijer odsutan, a sindikalistima je receno da u zgradu ne bi trebalo da udju svi clanovi, vec samo delegacija. Na kraju, posle dvoipocasovnog cekanja, stigla je vest da ce kompletan ROS primiti Slobodan Radulovic, potpredsednik Vlade.

- Obecano nam je da ce u toku ove nedelje biti isplacena akontacija zarade za april, a naredne i drugi deo ove plate. Ostali smo pri zahtevu da i socijalnim radnicima u istom periodu budu isplacene zaostale zarade, rekao je Stevan Djordjevic, predsednik Strajkackog odbora, posle jednosatnog razgovora s Radulovicem.

Na sednici Sindikalnog odbora zdravstvenih i socijalnih radnika posebno je naglaseno da zaposlenima u ovoj delatnosti do poslednjeg dana maja nije isplacena akontacija aprilske zarade. Pored toga, u vecini ustanova zaposlenima jos nije isplacena treca rata razlike za uslove rada iz minule godine, pa su clanovi Odbora upozorili da ce strajk trajati do ispunjenja postavljenih zahteva. I juce je istaknuto da ce se u nastavku strajka u koji je uslo oko 80 odsto zaposlenih u ovim delatnostima i iz koga jos niko nije izasao, striktno postovati zakonska odredba o minimumu procesa rada.

I danas pregovori s nadleznima:
Sindikalisti zdravstva juce
pred zgradom Vlade Srbije
FOTO: G. Kovacevic

U toku sednice ROS zdravstvenih i socijalnih radnika koja je prethodila odlasku u Vladu Srbije, receno je da iako je ispunjen strajkacki zahtev da se zdravstavenim i socijalnim radnicima isplati martovska zarada (sto je 27. maja i ucinjeno), nema mesta zadovoljstvu i planiranju prekida strajka, zbog Vladinog odbijanja da na vreme isplati prvi deo aprilske zarade i razliku za uslove rada iz minule godine. U raspravi je upozoreno da je na jucerasnji dan trebalo da otpocne i isplata drugog dela aprilske zarade, kao i da je vec vreme i za isplatu cetvrte rate razlike za uslove rada iz protekle godine.

Na sednici, istini za volju, neki od clanova ovog sindikta poceli su da ispoljavaju i nervozu, pa je tako Dragica Radosevic, sindikalni predstavnik borskih zdravstvenih radnika posumnjala da je "nerealno ocekivati da ce Vlada postovati rokove za isplatu zarada, o cemu svedoci i njeno dosadasnje ponasanje." Ona je cak zahtevala da se tacno odredi trenutak kada bi trebalo okoncati strajk. Njene reci izazvale su dosta revolta, uz opaske da "niko nema prava da se neodogovorno ponasa, jer moramo ostati dosledni u zahtevu da Vlada ispuni svoju obavezu".

Pri kraju sednice culi su se i neki radikalniji zahtevi nekih clanova ROS zdravstvenih i socijalnih radnika. Nekolicina njih, naime, zahtevala je da se prekine strajkovanje iza vrata zdravstavenih i socijalnih ustanova i da se izadje na ulice i po cenu incidenata. To nije prihvaceno, ali je najavljena mogucnost, ukoliko Vlada Srbije i dalje ne bude imala sluha za strajkacke zahteve, te da se izvrse neke izmene u nacinu strajkovanja, kojima bi se, verovatno, nesto vise "prodrmali" oni koji ne reaguju na strajkacke zahteve i akcije.

Ogorceni sindikalisti za danas u 10 sati najavili su novo protestno okupljanje zdravstvenih i socijalnih radnika pred zdanjem u Nemanjinoj 11, ne bi li Vladi pokazali da su odlucini da istraju u svojim zahtevima i podsetili je da su odlucni da izdrze duze od nje, "barem za dan vise."

Dok ucesnici potesta budu pred Vladom, Strajkacki odbor nastavice pregovore sa predstavnicima Vlade i njenih resornih ministarstava. Sindikalisti su preneli i obecanje potpredsednika Radulovica da ce zaostale zarade zdravstvenim i socijalnim radnicima biti isplacene iz realnih sredstava.

G. Djukic - S. Milicic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /