Ponedeljak, 2. jun 1997.

DRUGOG DANA BALKANSKE TURNEJE MEDLIN OLBRAJT U BiH

Mir najveca pobeda

Sarajevo, Beta. - Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt izjavilaje u nedelju u Sarajevu da je mir stigao u taj grad i da je to “najveca pobeda" u odnosu na 1994. godinu, kada je ona poslednji put bila u Sarajevu. Olbrajtova je, posle polucasovnog razgovora sa clanovima Predsednistva BiH, prosetala sarajevskim ulicama i ispred policijske stanice na Marindvoru odrzala konferenciju za novinare. “Prosla sam ulicama u kojima su zlocinci i kriminalci snajperima ubijali nevine gradjane i presla sam most (Vrbanja most) na kojem je pala prva nevina zrtva u Sarajevu, a danas se na tim ulicama igraju deca, rekla je ona. - Veoma je vazno da osobe optuzene za ratne zlocine budu izvedene pred Medjunarodni sud za ratne zlocine na prostoru bivse Jugoslavije u Hagu, rekla je Olbrajtova.

Olbrajtova je dodala da je zadovoljna sto je potpisan Zakon o centralnoj banci BiH i da se “licno (u Sintri) pobrinula da se potpise i zajednicki budzet". Ona je naglasila da je ekonomska rekonstrukcija BiH “jedan od prioriteta, kako bi se sve izbeglice vratile svojim kucama".

Medlin Olbrajt je iz Sarajeva otputovala za Brcko u helikopteru, koji je sleteo u americkoj vojnoj bazi “Mekgavern". U istom helikopteru bili su i kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Haris Silajdzic, nadzornik medjunarodne zajednice za Brcko Robert Farand i americki izaslanik za podrucje bivse Jugoslavije Robert Gelbard.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /