Ponedeljak, 2. jun 1997.

SUSRET MEDLIN OLBRAJT - FRANJO TUDJMAN U ZAGREBU

Povratak izbeglica glavni problem

Americki drzavni sekretar na prvo mesto postavila zahtev za povratak svih izbeglica iz Hrvatske bez obzira na njihovu etnicku pripadnost i ocekivanje da vlada u Zagrebu na tom planu ucini dodatne napore

Milan Bunjac
specijalni izvestac “Nase Borbe" iz Zagreba

- Ako Hrvatska zeli da joj se otvore vrata Evrope i ako doista zeli nastavak procesa integracije i povezivanja sa razvijenim demokratskim svetom, ocekujem da se pridrzava standarda demokratskih zajednica, a ne standarda autokratske i nasilne istorije ovih podrucja. Hrvatska vlada ne moze krenuti put Evrope, niti ostvariti trajniji mir ako se svi njeni gradjani, Srbi i Hrvati ne pridruze na tom putu - izjavila je Medlin Olbrajt nakon subotnjih dvocasovnih razgovora sa predsednikom Hrvatske dr Franjom Tudjmanom u Zagrebu, koji su upriliceni u okviru njene balkanske turneje.

Problemi o kojima se u subotu razgovaralo - povratak svih izbeglica Srba i Hrvata gradjana Hrvatske, saradnja sa Haskim tribunalom, sprovodjenje Dejtonskog sporazuma i dovrsetak mirne reintegracije UNTAES podrucja, odgovornost Zagreba i americki stavovi u vezi s tim, vec su predoceni drzavnom vrhu. O tome je bilo reci prilikom boravka Mate Granica u Vasingtonu, kao i u nedavnom pismu koje je Olbrajt poslala Tudjmanu. Ali, ona ih je ponovila i u svojoj izjavi u Zagrebu, kako bi s tim bila upoznata i sira ovdasnja javnost, uz napomenu da je zabrinuta zbog stanja u ovdasnjim medijima. Ona je na prvo mesto postavila zahtev za povratak svih izbeglica iz Hrvatske, bez obzira na njihovu etnicku pripadnost i ocekuje da Vlada u Zagrebu na tom planu ucini dodatne napore. Ponovila je da se od Hrvatske ocekuje pun doprinos realizaciji Dejtonskog sporazuma, posebno kada je u pitanju funkcionisanje Federacije BiH, kao sto je Granic obecao na ministarskom sastanku NATO. I saradnja s Hagom je jedna od obaveza koje je Hrvatska prihvatila i sada mora spreciti da se osobe protiv kojih je podignuta optuznica skrivaju u Hrvatskoj. Takodje, Vlada u Zagrebu mora Tribunalu predati svu trazenu dokumentaciju i uticati na bosanske Hrvate da i oni potpuno saradjuju, naglasila je Olbrajt.

Susret sa Vojislavom Stanimirovicem

Tokom subote, boraveci u Zagrebu, Medlin Olbrajt je primila dr Vojislava Stanimirovica lidera istocno-slavonskih Srba i njegove saradnike, koji su dosli u pratnji administratora Zaka Klajna. Razgovaralo se o procecu koji ce se odvijati u narednom periodu, o povratku izbeglica, koji - ponovoljeno je - mora biti dvosmeran, o opstoj sigurnosti i obnovi ove ratom razorene regije.

Dr Stanimirovic je izjavio da je sastanak bio konstruktivan i pozitivan, da je dosta paznje posveceno Zakonu o amnestiji, te da je postignuta puna saglasnost oko zahteva da pred lice pravde budu privedeni svi oni koji su cinili ratne zlocine. “Razgovarali smo i o potrebi da medjunarodna zajednica ulaze vise sredstava u obnovu i razvoj, jer bez investiranja i pune obnove nema ni prave reintegracije, ni teritorija, ni stanovnistva", izjavio je on.

Hrvatski predsednik je izjavio da postoji spremnost za povratak srpskih izbeglica smestenih u Podunavlju, ali je i dalje, kao i u ranijim slicnim prilikama, ostao prilicno “tvrd". Istakao je da Hrvatska u praksi provodi politiku punog postovanja etnickih prava nacionalnih manjina, a ne politiku etnickog ciscenja. Hrvatska vlast jamci sva ljudska i etnicka prava i srpskoj i ostalim manjinama, izjavio je, argumentujuci to podatkom da u Zagrebu zivi oko 40, a u Rijeci oko 100 hiljada Srba, te da su oni zastupljeni u Parlamentu, na Sveucilistu, kao i u hrvatskoj diplomatskoj sluzbi. Izrazio je spremnost na aktivniju saradnju s Hagom, ali je uz to napomenuo da samo Hrvatska, za sada, izvrsava svoje obaveze i pozalio se da Tribunal nije dovoljno objektivan, te da je Hrvatska javnost zbog toga veoma kriticna prema njemu licno, kao i prema hrvatskoj vladi.

Hrvatska, kao konstruktivni faktor mira na ovim prostorima takodje smatra da Dejtonski sporazum nije primenjen u zadovoljavajucoj meri, da njena spremnost pri daljem sprovodjenju ovog dokumenta nije upitna, istakao je dr Tudjman, dodajuci da su razgovori protekli u prijateljskom tonu, uprkos izvesnim razmimoilazenjima.

Medlin Olbrajt je u subotu posle podne, u pratnji ministra Granica i Jure Radica koji je zaduzen za obnovu i razvoj, te ambasadora Pitera Galbrajta, posetila Hrvatsku Kostajnicu i srpska sela Prevrsac i Bjelovac. “Gospodine ministre, sokirana sam onim sto ovde vidim", prigovorila je Granicu pokazujuci na nedavno spaljenu srpsku kucu. Nakon razgovora sa povratnicima Mirom i Milanom Banadinovic, koji je obavila bez prisustva hrvatskih zvanicnika, izjavila je da ovako tesku situaciju nije ocekivala iako je o svemu prethodno dobro obavestena. “Za svaku je osudu sto povratnici na Baniji nemaju dovoljnu zastitu i moraju da zive u strahu kao zatvorenici u kucama prijatelja, a ne u sojim vlastitim domovima", istakla je i jos jednom ponovila da Hrvatska vlada mora zbog toga prihvatiti preuzetu odgovornost, ili snositi posledice.

JURE RADIC, POTPREDSEDNIK HRVATSKE VLADE

Hrvatska nije americka kolonija

Split, Beta. - Potpredsednik hrvatske vlade i ministar za obnovu Jure Radic izjavio je da Hrvatska “nije americka kolonija" i da “ne mora da radi sve sto joj se kaze". Radic je, povodom ostrih kritika SAD na racun Zagreba zbog njegove politike prema Srbima, danasnjoj splitskoj “Slobodnoj Dalmaciji" rekao da Hrvatska nije ni ocekivala obostranu saglasnost u nedavnim razgovorima sa visokim americkim zvanicnicima u Vasingtonu.

Drzavni sekretar Medlin Olbrajt je u razgovoru sa sefom hrvatske diplomatije Mate Granicem ranije ovog meseca rekla da se nad izbeglim Srbima sprovodi “uzasno nasilje" i da im se onemogucava povratak.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /