Ponedeljak, 2. jun 1997.

U SUBOTU U BEOGRAD STIZE 30 SVETOGORSKIH MONAHA

Donose na poklon kopiju ikone Bogorodice Trojerucice

Beograd. - U subotu, 7. juna, u Beograd ce stici trideset svetogorskih monaha na celu sa ocem Josifom koji ce sa sobom doneti poklon nasoj zemlji kopiju ikone Bogorodice Trojerucice, receno je na konferenciji za stampu odrzanoj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Istog dana u 17. casova u Sabornoj crkvi ce, u cast ikone, biti odrzano i bdenje koju ce sluziti Patrijarh srpski gospodin Pavle. Narednog dana ikona ce litijski biti preneta u hram Svetog Save. Litija ce, prema recima prote Radica Radicevica, krenuti u 7.30 casova i kretace se Knez-Mihailovom, Srpskih vladara, Svetosavskom do Hrama gde ce u njenu cast biti odrzana liturgija.

- Sveta Gora Atonska je preko svog duplog Sabora u Kareji odlucila da Srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu za ovo pretrpljeno stradanje zadnjih 6-7 godina pocastvuje svojom velikom paznjom i blagoslovom. Kao i prije vise vjekova, kada je Srpski narod bio u nezavidnom medjunarodnom polozaju, kao i sada, Bog nas na cudesan nacin posjecuje. Onda preko Svetog Save a sada preko njegovih svetogorskih sledbenika, rekao je prota Radicevic.

Ikona Bogorodice Trojerucice ce u glavnom gradu boraviti oko petnestak dana a zatim ce, u pratnji svetogorskih monaha, obici eparhije Srpske pravoslavne crkve u Srbiji kao i u Republici Srpskoj. Nakon toga ikona ce biti trajno postavljena u hramu Svetoga Save.

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /