Ponedeljak, 2. jun 1997.

ZDRUZENE JEDINICE TRZISNE I FINANSIJSKE POLICIJE UZ POMOC MUP SRBIJE NA "BUVLJIM" I ZELENIM PIJACAMA U PROTEKLA DVA DANA OTIMALI ROBU OD PREPRODAVACA

Dobro organizovana drzavna pljacka?

Samo u subotu ujutru u Novom Beogradu na silu, i bez ikakvih potvrda zaplenjeno robe za puna cetiri kamiona i jednu hladnjacu

U prasini legalno?:
Sverc-komerc u Novom Beogradu juce
radio van buvljaka

Beograd. - Buvljak na Novom Beogradu nije radio juce, i nece raditi sve dok se ne resi status prodavcima i dok im se ne vrati roba koja im je na silu oduzeta u “vikend akciji" republicke inspekcije. Za danas je zakazan sastanak u Gradskoj skupstini predstavnika prodavaca sa buvlje pijace sa gradonacelnikom Zoranom Djindjicem i ministrom trgovine Srdjanom Nikolicem, na kome se ocekuje resenje ovog problema i odgovor na pitanje gde je odnesena silom oduzeta roba.

Republicki inspektori, potpomognuti sa dve brigade milicije, blokirali su sve prilaze buvljaku na Novom Beogradu u subotu ujutro i oduzeli robu svim prodavcima koji nisu mogli da im pokazu uredne papire. Roba je oduzimana silom, bez ikakvih potvrda, potpisa ili pecata, tako da je sve licilo na dobro organizovanu pljacku. Spisak svih prodavaca koji su ostali bez robe jos nije napravljen, ali su inspektori oduzetom robom od prodavaca “napunili" cak cetiri kamiona i jednu hladnjacu.

“Prebicemo vas kao konje"

U “vikend-akciji sprecavanja sive ekonomije", kako se to zvanicno reklamira, nastradali su i Rumuni. Jedan autobus Rumuna odveden je sa parkinga kod buvljaka na Kvantasku pijacu i bukvalno ociscen od robe. Republicki inspektori su oduzeli svu robu, novac, odecu, pa cak i sendvice koje su prodavci iz Rumunije spremili za put. “Prebicemo vas kao konje", pripretio je jedan od inspektora Rumunima koji su rekli da ce se obratiti svojoj ambasadi.

“Dogovor koji smo napravili na sastanku u Republickom ministarstvu trgovine da ne diraju prodavce dok novi zakon ne postane pravosnazan, neko ocigledno nije ispostovao", govore u Udruzenju prodavaca na buvljaku.

“Prodavci ne izbegavaju da udju u zakonske tokove, ali to nekom ne odgovara", kaze Milivoje Pantovic iz Udruzenja prodavaca. “Od svih obaveza prodavci na buvljaku jedino ne placaju porez na promet, a sve ostalo radimo po zakonu."

U nedelju u podne prodavci su uzalud cekali da im se obrati neko od nadleznih iz Gradske skupstine ili iz Ministarstva trgovine Srbije, ali se niko nije pojavio. “Mi nismo izmislili ni Dafinu, ni buvljak", govore ogorceni prodavci. “Nekome odgovara da se ovde nista ne legalizuje, da se ne vode papiri."

“Narodu se odvraca paznja od nekih drugih stvari koje se sada desavaju. Sleperi cigara i kafe prelaze granicu, i neko zaradjuje ogromne pare, a ovde otimaju od sirotinje. Inspektoru koji je hteo da mi oduzme robu rekao sam da povede i onih sesnaestoro izbeglica koje hranim. Ako su resili tako, neka onda uzmu sve", govori jedan od prodavaca.

T. K.

SPO: Otima se od sirotinje

Beograd. - Dok se u Pozarevcu, uz drzavnu pompu, reklamiraju raskosne diskoteke tatinih sinova, u Beogradu, se, uz pomoc policije, otima roba od siromasnih i nezaposlenih gradjana, kojima je to jedini nacin da prehrane sebe i svoje porodice, kaze se u saopstenju SPO i zahteva da se svima vrati oduzeta roba, da se omoguci rad na “buvljaku" i da pljackasi sirotinje i njihovi nalogodavci budu kaznjeni.

DSS: Napad na neduzne

Beograd. - “Pod plastom borbe protiv sive ekonomije rezim je brutalno nasrnuo na pogresne ljude koji nisu krivi sto njihov nacin prodaje nije legalizovan. Siva ekonomija nije na buvljaku vec medju mocnicima rezima koji kontrolisu crno devizno trziste i razne vrste sverca," smatra DSS.

PROTEST JKP "GRADSKE PIJACE"

Beograd. - Dana 31. 05. 1997. godine oko 5.30 casova organi Republicke trzisne inspekcije, finansijske policije i MUP-a na pristupnim saobracajnicama koje gravitiraju “Otvorenom trznom centru", Novi Beograd izvrsili su pretres motornih vozila sa robom, i tom prilikom oduzimali robu namenjenu prodaji. Slicna akcija izvedena je dana 30. 05. 1997. godine, kaze se u saopstenju JKP “Gradske pijace", koje je potpisao Zivorad Andjelkovic.

Na vanrednoj sednici Upravnog odbora JKP “Gradske pijace" steta je procenjena na 200.000 dinara i odluceno je da se ulozi protest Ministarstvu za trgovinu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /