Ponedeljak, 2. jun 1997.

INTERVJU SAVEZNOG PREMIJERA RADIJU CRNE GORE

Povratak u MMF do kraja ove godine

U maju deflacija cena, prognozira Radoje Kontic. Svet u komuniciranju daje prednost republikama

Podgorica. - Savezni premijer dr Radoje Kontic izjavio je u duzem intervjuu Radiju Crne Gore, emitovanom u subotu, da se u maju moze ocekivati deflacija cijena u SRJ, ocjenjujuci to kao “izvanredan rezultat, cime bi se inflacija u nasoj zemlji rangirala kao u zemljama s razvijenom trzisnom privredom".

Predsjednik Savezne Vlade je konstatovao da je u protekla cetiri mjeseca inflacija u Jugoslaviji iznosila oko 0,8 odsto i da nastavljanje ovakvog trenda “garantuje jednocifren rast cijena u ovoj godini". Osnovni ciljevi ekonomske politike njegovog Kabineta i dalje ostaju stabilnost deviznog kursa i cijena, koji se, kako je naglasio “veoma uspjesno realizuju".

Kad je rijec o normalizaciji odnosa sa medjunarodnim finansijskim organizacijama i institucijama, a narocito MMF-om i Svjetskom bankom, Kontic je istakao da je ona prioritet nad prioritetima u svekupnoj politici Savezne vlade". “Savezna Republika Jugoslavija mogla bi povratiti svoja prava u MMF-u i Svetskoj banci do kraja tekuce godine" - predvidja savezni premijer.

Dr Kontic tvrdi da ce do kraja ove godine biti uskladjeni i republicki propisi sa saveznim, i da ce biti ukinuti svi oni koji zalaze u nadleznost savezne drazve. “Na taj nacin bice obezbijedjeno izvrsavanje svih federalnih nadleznosti preko saveznih organa i organizacija".

Savezni premijer je objasnio i zasto se Savezna Vlada ne bavi spoljnom i unutrasnjoj politikom onako kako joj je to nalozeno sveznim Ustavom. “Fakticki medjunarodni polozaj zemlje, izazvan jugoslovenskom krizom i pokusajima njenog neprincipijelnog rjesavanja od strane medjunarodnih cinilaca objektivno su ogranicavali mogucnosti komuniciranja Savezne vlade sa tim dijelom medjunarodne zajednice", naglasio je dr Kontic, dodajuci da je medjunarodna zajednica, pogotovo zemlje clanice Kontakt grupe, davale prednost “komuniciranju s republikama".

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /