Ponedeljak, 2. jun 1997.

Momcilo Krajisnik: Stvoreni preduslovi za donatorsku konferenciju

Beograd, FoNet. - Clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske Momcilo Krajisnik izjavio je juce u Beogradu da su u Sintri priblizeni stavovi i usvojen Budzet BiH, cime su stvoreni preduslovi za odrzavanje Donatorske konferencije i dobijanje pomoci od medjunarodne zajednice i MMF-a, javlja SRNA. “Imali smo primedbu da je Budzet skroman, ali posto RS prosle godine nije dobila pomoc iz fondova medjunarodne zajednice nije ni bila u mogucnosti da ravnopravno ucestvuje u njemu", rekao je Krajisnik po povratku iz Sintre.

Prema njegovim recima, “dobijeno je preliminarno obecanje da ce medjunarodna zajednica pomoci da se Budzet upotpuni". “Drugi problem je bio pokusaj iznalazenja izvornih prihoda BiH, sto je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. Trazili smo da se Budzet BiH iskljucivo puni alimentacijom entiteta i ni u jednom slucaju se nismo obavezali mogucnoscu uspostavljanja izvornih prihoda", dodao je Krajisnik.

On je istakao da je na konferenciji u Portugalu veci broj obaveza izdiktiran “nego sto je dogovoren". “Nismo imali mogucnost da posebno nesto dogovorimo, niti da uticemo na tekst dogovora, ali smo upozorili da se neke obaveze iz Dejtonskog sporazuma moraju realizovati na postepen i prilagodljiv nacin", rekao je Krajisnik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /