Ponedeljak, 2. jun 1997.

BILJANA PLAVSIC RAZGOVARALA S MEDLIN OLBRAJT

Finansijska pomoc posle ispunjavanja uslova

Banjaluka, Beta. - Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt zatrazila je juce u Banjaluci od predsednice Republike Srpske Biljane Plavsic da RS isporuci osumnjicene za ratne zlocine Medjunarodnom sudu u Hagu, obezbedi slobodu kretanja i povratak svih izbeglica. Nakon razgovora Olbrajt-Plavsic portparol Stejt diepartmenta Nikolas Berns izjavio je da je Olbrajtova u jednoipocasovnom razgovoru sa predsednicom RS izrazila “cvrstu odlucnost SAD u zahtevu da bosanski Srbi u celosti ispune odredbe Dejtonskog sporazuma".

Obracajuci se novinarima za vreme susreta Olbrajt-Plavsic, Berns je ocenio da to “sada nije slucaj, jer RS ne isporucuje osumnjicene za ratne zlocine, ne garantuje slobodu kretanja i povratak izbeglica svojim kucama".

Medlin Olbrajt je u razgovoru sa predsednicom RS, kojem je prisustvovao specijalni americki izaslanik za bivsu Jugoslaviju Robert Gelbard, obecala da ce “Srbi dobiti neophodnu finansijsku pomoc, ukoliko ispune navedene uslove".

Portparol Stejt dipartmenta je istakao da “SAD postuju Biljanu Plavsic i misle da je ona odgovoran politicar koji hoce da saradjuje", ali ipak zele “konkretnu akciju". Berns je podsetio da se Olbrajtova prilikom posete Hrvatskoj zalagala protiv diskriminacije Srba u Hrvatskoj i za omogucavanje njihovog povratka kucama.

Razgovoru americkog drzavnog sekretara i predsednice RS prisustvovali su i otpravnik poslova ambasade SAD u Sarajevu Robert Bikroft i njegov pomocnik Majkl Parmli. Medlin Olbrajt i Biljana Plavsic se posle susreta nisu obratile novinarima. Olbrajtovu su u centru Banjaluke docekale porodice zarobljenih i nestalih, noseci transparente sa zahtevima da se oslobode svi zarobljeni i sazna istina o nestalim licima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /