Ponedeljak, 2. jun 1997.

U BRISELU SUTRA NASTAVAK RAZGOVORA O EKONOMSKOJ SUKCESIJI JUGOSLAVIJE

Novi krug uslova

Iz jugoslovenskih krugova stiglo je sturo zvanicno saopstenje da dosadasnji pregovori sa Votsom nisu dali rezultate, sto ce reci da ni njegovi novi predlozi ne zadovoljavaju

Beograd. - Jugoslovenska delegacija otputovala je u Brisel gde ce se 3. i 4. juna odrzati nova runda razgovora o ekonomskoj sukcesiji. Predvidjeno je da prethodno, danas, medjunarodni pregovarac ser Artur Vots obavi i pojedinacne razgovore sa nekim pregovarackim timovima. Glavna tema bice novi Memorandum, kompromisno “stivo" od 30-tak strana, koje pokusava da ponudi za sve prihvatljivu formulu o drzavnoj svojini. U tom novom predlogu Vots je drzavnu svojinu podelio u tri grupe - na pokretnu i nepokretnu imovinu, prava i interese, te finansijsku imovinu, ukljucujuci i obaveze, i predlozio tri kriterijuma za utvrdjivanje sukcesijske mase u sve tri grupe.

Iz jugoslovenskih krugova stiglo je sturo zvanicno saopstenje da dosadasnji pregovori sa Votsom nisu dali rezultate, sto ce reci da ni njegovi novi predlozi ne zadovoljavaju. Nezvanicno, ostavljen je uski prostor - ako se nesto u Briselu promeni, promenice se i ovakav stav. Slovenacka strana je uoci nove briselske runde, takodje, vec dala tvrde izjave da skretanja u pravcu takvih promena nece biti.

Sef slovenacke pregovaracke grupe dr Miran Mejak pozvao se na poznate stavove Badinterove arbitraze da se nekadasnja zajednicka drzava raspala (to povlaci i razlicita prava povodom sukcesije) i zamera sto to doslovno ne pise i u Votsovom Memorandumu. Ujedno, dr Mejak je u jednoj TV izjavi pokazao spremnost da prihvati pogodbeni deo novog Memoranduma - ako jugoslovenska strana u Briselu prihvati odmah podelu po dve ambasade ili konzulata na sve sukcesore (Slovenci su se izjasnili da bi u tom slucaju bezecovali ambasadu u Rimu), obustavice se svi procesi koji su u svetu pokrenuti protiv SRJ. To, medjutim, nije nikakva njihova dobra volja, vec trampa koju je Vots ponudio u svom predlogu. Istom prilikom, sef slovenacke delegacije ponovio je da se zalaze za podelu imovine konkretno po njenim segmentima i da nece pristati “da nam bazelsko zlato pokriju zastarelim oruzjem".

U okviru hrvatske delegacije isticano je da i dobra volja i kljuc za kompromisno resenje leze u rukama jugoslovenske strane, ali tu je locirana i krivica, jer se tvrdi da je upravo ona do sada uporno odbijala svako resenje. Stavise, medju nekim jugosukcesorima moglo se cuti i pitanje ima li sadasnja jugoslovenska delegacija uopste ovlascenje da postigne neki dogovor.

Pravedno resenje sukcesije, kao jedan od uslova za povratak SRJ u medjunarodnu zajednicu i medjunarodne finansijske organizacije, pomenula je neuvijeno americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt posle razgovora sa predsednikom Srbije. Istovremeno, objavljeno je da ce Savezna vlada traziti novo produzenje od sest meseci roka za regulisanje odnosa sa MMF, sto ce reci da pocinje novi krug uslova i protivuslova.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /