Ponedeljak, 2. jun 1997.

MINISTAR POLICIJE CRNE GORE FILIP VUJANOVIC ODGOVORIO NA OPTUZBE MOMIRA BULATOVICA

"Improvizovano tumacenje Ustava"

Predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic otvorio je ovih dana jos jedan front prema Vladi Mila Djukanovica; u centru paznje nasao se Filip Vujanovic, ministar unutrasnjih poslova. On je optuzen za nedosljednost u ponasanju i izjavama vezanim za trazene kadrovske smjene u Sluzbi drzavne bezbjednosti.

Konstatujuci da je svojevremeno Vujanovic kao ministar pravde, dao za pravo Bulatovicu da moze da istjera iz Crne Gore Vojislava Seselja, u Kabinetu predsjednika se pitaju kako to sada Vujanovic negira predsjednikove ingerencije u izvrsnoj i zakonodavnoj vlasti. “I sada smatram da predsjednik Republike ima pravo da zahtijeva od ministra unutrasnjih poslova da postupi po zakonu kad postoji opasnost da se ugrozi javni red i mir" - naglasava ministar Vujanovic i tvrdi da je do sukoba u vrhu vladajuce partije doslo zbog “nezadovoljstva predsjednika Republike ustavnim kapacitetom vlasti".

On smatra da Bulatovic “krajnje improvizovano tumaci Ustav" javno tvrdeci da je u njegovoj funkciji spojena i zakonodavna vlast (ima pravo da vrati Skupstini zakon na razmatranje) i izvrsna vlast (ima pravo na davanje pomilovanja osudjenim licima). “Naravno da mislim da mu mogucnost vracanja zakona Skupstini ne daje vlast nad njom, te da akt milosti ne znaci vlast nad sudom" - naglasava Vujanovic, kvalifikujuci to “opasnim razmisljanjima". On misli da bi se nadleznosti predsjednika Republike mogle povecati, na primjer, pravom da predlaze drzavnog tuzioca, ali i to samo izmjenom Ustava, “a ne valorizacijom njegove liderske partijske funkcije koja bi vanustavno povecala njegovu nadleznost kao predsjednika Republike".

Za dokaze

“Upravo ovakve optuzbe sefa drzavne bezbjednosti koje ga pokusavaju tesko i neosnovano moralno i profesionalno diskreditovati cine ga i ljudski obaveznim da dokaze njihovu neosnovanost i da do tada izdrzi u obavljanju odgovornog posla koji mu je Vlada povjerila" - smatra ministar Vujanovic.

Ministar policije je izjavio da nece traziti razrjesenje sefa SDB, pa ga predsjednik Bulatovic podsjeca na zakljucak GO DPS-a (ciji je clan i za koji je glasao) da ce se “pristupiti izboru pomocnika ministra unutrasnjih poslova za SDB". Otkud drugacije misljenje sada o tome? “Zaista necu traziti razrjesenje sefa SDB, jer smatram da su on i sluzba kvalitetno radili, a ako se tumacenjem odluke GO DPS-a bude moralo pristupiti izboru pomocnika za drzavnu bezbjednost, po usvajanju normativnih akata u Skupstini, predlozicu istog pomocnika" - kategorican je Vujanovic i dodaje: “To sto je predsjednik Republike korisnik informacija ove sluzbe ne daje mu za pravo da, protivno nadleznosti Vlade, vrsi kadrovsku promjenu rukovodioca te sluzbe."

Predsjednik Bulatovic proziva ministra Vujanovica i za preduzece ASI i tvrdi da je trenutno ova firma njegov “najveci problem".

Vujanovic objasnjava da je na inicijativu direktora Direkcije javnih prihoda, koju je podrzao i Bulatovic, nalozio nacelniku CB Podgorice da kontrolu izvrsi zajedno sa finansijskom policijom i o tome istoga dana obavijesti predsjednika Republike. “Prenio sam mu i potrebu CB da mu finansijska policija stavi na uvid dokumentaciju poslovnih partnera ASI Podgorica, koju je uzela, te da moraju da dogovore nacin zajednickog rada, jer je zbog obimne dokumentacije i razlicite nadleznosti Finansijske policije i MUP-a zajednicka kontrola otezana" - kaze ministar Vujanovic i naglasava da “vise od toga nije mogao uciniti".

Vujanovic tvrdi da Vukasin Maras nije akcionar ASI-ja u Podgorici, posto se radi o “drustvu sa ogranicenom odgovornoscu osnovanim od strane drustvenih subjekata", te da je “potpuno iskljucena mogucnost da sef drzavne bezbjednosti zloupotrebom svog polozaja ucestvuje u radu i zaradi ASI d. o. o. Podgorica".

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /