Ponedeljak, 2. jun 1997.

MANIFEST GRADJANSKOG SAVEZA ZA PREPOROD SRBIJE

Ime Jugoslavija promeniti u Srbija i Crna Gora

Normalno je da Srbija bude drzava srpskog naroda, ali ona mora da bude otvorena, demokratska i gradjanska drzava, zajednica u kojoj ce se postovati prava svakog gradjanina. Normalno je da se politicki sistem Srbije zasniva na punom i istinskom pluralizmu, parlamentarnoj demokratiji i neposrednom ucescu svih gradjana

Gradjanski savez Srbije je sacinio Manifest za preporod Srbije, koji sadrzi i program ove stranke a usvojen je na posirenoj sednici Izvrsnog odbora. “Sadasnja vlast nece i ne moze da izvede Srbiju na put modernih, razvijenih i demokratskh zemalja. Ne moze zato sto su joj vlast i novac jedini ciljevi, zato sto je zloupotrebila srpski narod i plasi se da mu polozi racune", kaze se u “Manifestu". Pobeda opozicije na lokalnim izborima je samo prva faza u demokratizaciji citave Srbije i borbe protiv siromastva, kaze se dalje uz konstataciju da je “ova godina prelomna za Srbiju".

U delu “Srbija danas" kaze se da nam je “kuca propala krivicom sadasnje vlasti koja je nasu zemlju vodila iz jedne u drugu krizu zarad opstanka na vlasti i sopstvenih materijalnih interesa. Nasa privreda je unistena, standard gradjana je srozan na puko prezivljavanje, ustedjevina gradjana opljackana, unesreceni milioni ljudi, zemlja je u izolaciji. Mafija, mito i korupcija rastacu drzavu, drustvo i porodicu. Demokratska vlast nije uspostavljena, vec se vlast sprovodi iza kulisa, policijskim intrigama, rusenjem politickih protivnika propagandnim ratom, dezinformacijama kontrolom privrede i tokova novca. Reforme se obecavaju svake godine...Vec sedam godina Srbija samo gubi. Svakim danom smo siromasniji. Posla nema a od plata i penzija ne moze da se zivi. Tako vise ne moze".

“Vizija" Gradjanskog saveza Srbije je - “Ziveti u normalnoj drzavi". “Normalno je da Srbija bude drzava srpskog naroda, ali ona mora da bude otvorena, demokratska i gradjanska drzava, zajednica u kojoj ce se postovati prava svakog gradjanina. Normalno je da se politicki sistem Srbije zasniva na punom i istinskom pluralizmu, parlamentarnoj demokratiji i neposrednom ucescu svih gradjana.

Demokratska, stabilna, reformisana i u svet integrisana Srbija bice zajednica mirnog, prosperitetnog i dostojanstvenog zivota svakog gradjanina.

Jos pre, za vreme i posle rata, izlaz iz krize videli smo u zaokretu od partijske ka drzavi parlamentarne demokratije. I danas, kada predstoje izbori u Srbiji, najpreci zadatak GSS je borba za demokratiju, privredni oporavak i uglednu i postovanu Srbiju.

Ka preporodu Srbije vode cetiri osnovna i medjusobno povezana cilja: Privredni oporavak - zaposlenost i zivotni standard gradjana, odgovorna vlast - smenjiva, demokratska i kontrolisana, zakon i red - bezbedna Srbija bez lopovluka i, otvorenost - Srbija u svetu medju prijateljima.

Autonomija, ali ne drzavnost

Problem Kosova moze da resi jedino demokratska i odgovorna vlast. “Kosovski cvor" opterecuje Srbiju i ne dozvoljava joj da se ukljuci u red stabilnih, demokratskih i ekonomsko uspesnih drzava. Zato taj problem mora mirno i odlucno da se resava, otvaranjem dijaloga izmedju vlasti i predstavnika kosovskih Albanaca, s ciljem da se stanje na Kosovu normalizuje i dogovori oblik autonomije Kosova koji ne ugrozava suverenitet Jugoslavije i teritorijalni integritet Srbije. Postovanje individualnih i kolektivnih prava Albanaca, Srba i ostalih etnickih grupa na Kosovu mora da pocne odmah kako bi dijalog bio uopste moguc, u GSS ima puno razumevanje za zahteve stanovnika Vojvodine koji su nadahnuti potrebom da autonomija Vojvodine bude ispunjena stvarnim i mnogostrukim sadrzajem. Autonomija ne moze biti drzava u drzavi.

- Polozaj manjina je ogledalo demokraticnosti vecine. Pripadnicima svih manjima u Srbiji bice omoguceno ucesce u politickom zivotu i odlucivanju i uzivanje svih prava predvidjenih medjunarodnim normama.

Program GSS sadrzi 20 tacaka. Da bi se doslo do odgovorne i smenjive vlasti GSS. Kao neophodno navodi da se sklopi - sporazum opozicije i vlasti o postenim izborima, a kako vlast nije spremna za dogovor, potrebno je pronaci efikasnu strategiju politicke borbe. Najbolja strategija je cvrsto i programsko delovanje koalicije “Zajedno" koja mora da dobije podrsku svih demokratskih organizacija, inicijativu gradjana, studenata i sindikata.

- Sloboda izrazavanja i slobodan pristup medijima. Drzavni mediji moraju postovati slobodan protok informacija, nezavisnost i profesionalnost, a partijski se ne mogu finansirati sredstvima gradjana.

- GSS podrzava saveznu drzavu Srbije i Crne Gore. Posto je SRJ osnovana na brzinu, glasovima “krnje" Skupstine SFRJ i Ustavom koji su nametnule vladajuce stranke u Srbiji i Crnoj Gori, stabilnost drzave treba ojacati demokratskim referendumima i ustavnom reformom, koji bi doveli u sklad nadleznosti savezne drzave i republika i uspostavili parlamentarnu demokratiju.

GSS se zalaze za promenu imena drzave. Nema potrebe da se Srbija i Crna Gora skrivaju iza imena Jugoslavija, zato predlaze da se zajednicka drzava zove “Srbija i Crna Gora".

- Decentralizacija vlasti, regionalna i lokalna samouprava, osnov su buduceg drzavnog uredjenja Srbije. Da bi lokalna samouprava bila moguca, najmanje 50 odsto opstinskih poreza mora ostati opstini. Pri svakoj opstini bice osnovana veca za zastitu prava i interesa gradjana i kontrolu lokalne vlasti.

- Odgovorne politicke snage u Srbiji dobronamerno i svesno ce se baviti sudbinom dela srpskog naroda koji zivi u Republici Srpskoj, ostalim delovima u BiH i Hrvatskoj.

- Nema dobre drzave bez dosledne podele vlasti na zakonodavnu izvrsnu i sudsku. Vladavina prava i pravna stabilnost, bice temeljni principi organizacije drzave i drustva.

- Ministri i drzavni cinovnici ne smeju da se bave privrednim aktivnostima i tako sticu materijalne privilegije... GSS ce osnovati komitet za borbu protiv korupcije i finansijskih malverzacija.

- Narodne pare iznete iz zemlje bice vracene, a pocinioci kriminalnih radnji kaznjeni. Srbija ne moze biti mafijasko i lopovsko carstvo.

- Srbija mora energicno da udje u privredne reforme. Cilj reformi je hitan ekonomski oporavak zemlje. To podrazumeva hitnu liberalizaciju privrede, narocito spoljne i unutrasnje trgovine, povecanje izvoza, sveobuhvatnu privatizaciju...

- Bez socijalne demokratije nece biti ni politicke. Na siromastvu se demokratija ne gradi... Poljoprivredu treba postaviti na moderne osnove...

GSS predlaze i mere za povratak Jugoslavije u svet, odakle nas je prognala neodgovorna vlast. Jugoslavija i Srbija bi trebalo da prihvate sve medjunarodne obaveze SFRJ, postovati ugovore koji garantuju ljudska prava i postovanje Dejtonskog sporazuma i regulisati odnose sa susednim zemljama, narocito one koje su nastale raspadom bivse Jugoslavije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /