Ponedeljak, 2. jun 1997.

DANKO DJUNIC, POTPREDSEDNIK SAVEZNE VLADE ZA “ROJTER"

Beograd ce traziti odlaganje odluke MMF-a o clanstvu

Nova runda pregovora sa Londonskim klubom 23. juna

Beograd, Beta-Rojter. - SR Jugoslavija ce od Medjunarodnog monetarnog fonda zatraziti da na jos sest meseci odlozi odluku o njenom statusu u toj medjunarodnoj finansijskoj instituciji, izjavio je za Rojter potpredsednik savezne vlade Danko Djunic po povratku iz SAD. “Zamolicemo MMF da odlozi odluku o nasem clanstvu.... i ocekujemo da ce taj zahtev biti uvazen", rekao je Djunic. Odbor direktora MMF-a u decembru je odlozio odluku o statusu SRJ do 14. juna. Takva odlaganja postala su rutinska stvar, koja se obavlja dva puta godisnje, jos od uvodjenja medjunarodnih sankcija prema SRJ, 1992.godine. Djunic, koji je zaduzen za privredne reforme, i Nebojsa Maljkovic, ministar za odnose sa medjunarodnim finansijskim telima, nezvanicno su se prosle nedelje sastajali sa predstavnicima MMF-a i Svetske banke.

Obojica ministara su po povratku iz SAD, upozorila da ne treba gajiti preterani optimizam u pogledu jugoslovenskog povratka u clanstvo tih organizacija. “Jos nismo okoncali posao na ekspertskom nivou. Postoje mnogi detalji, tu su nase obaveze prema Fondu, Svetskoj banci, Londonskom klubu, a one su povezane sa drugim nasim obavezama i problemima koji nas opterecuju", rekao je Djunic. “Nalazenje prihvatljive polazne tacke za resavanje citavog problema je delikatan posao", dodao je on. Jugoslovenski funkcioneri takodje su se sastali sa predsednikom Londonskog kluba komercijalnih poverilaca i slozili se da se na ekspertskom nivou odrzi nova runda razgovora, u Londonu, 23. juna. Poslednji tehnicki razgovori sa predstavnicima komercijalnih poverilaca (to jest komercijalnih banaka) odrzani su krajem 1996.

SRJ je jedna od zadnjih istocnoevropskih zemalja koja nije reprogramirala svoj komercijalni dug. Izvori bliski pregovarackim stranama tvrde da je do zastoja u razgovorima doslo zbog suvise optimistickog jugoslovenskog izvestaja o privrednom stanju nacije.

Krupna pitanja su i plan Beograda o podeli nasledstva bivse Jugoslavije, i clanstvo SRJ u Medjunarodnom monetarnom fondu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /