Ponedeljak, 2. jun 1997.

ZASTO JE SAVEZNO MINISTARSTVO ZA SAOBRACAJ I VEZE ZABRANILO RAD RADIO POZEGI I RADIO LUNI

Zabrana posle gostovanja Vuka Draskovica

Pozega. - Od cetvrtka popodne, kada su, bez prethodne najave inspektori Savezne uprave za saobracaj i veze, upali u prostorije privatne stanice Radio Luna iz Lunovog Sela i Radio Pozege koja posluje u sastavu RTV Pozega i tom prilikom popunili tipske obrasce o zabrani daljeg rada ovih radio-stanica, istovremeno, zapretivsi da ista sudbina ceka i TV Pozega - gradjanima Pozege, Arilja, Uzica, Kosjerica, Ivanjice i okolnih mesa uskracena je mogucnost da slusaju dva ponajbolja radijska programa na sirem podrucju Uzickog regiona.

- Uz obrazlozenje da nemamo dozvolu za rad, inspektori su popunili obrazac i zapretili da uskoro mozemo ocekivati katanac na Televiziji. Takodje su upozorili da ce nam zapleniti svu opremu ako pokusamo da nastavimo emitovanje radio programa - kaze u izjavi za “Nasu Borbu" glavni i odgovorni urednik RTV Pozega, Petar Tanaskovic.

O mogucim razlozima zabrane rada obe radio-stanice (Tanaskoviceva supruga je direktor Radio Lune) Tanaskovic kaze:

- U sredu uvece u nedavno pokrenutoj seriji televizijskih emisija “Fokus" gostovao je predsednik SPO Vuk Draskovic, koji je tokom 90 minuta govorio o aktuelnim politickim i ekonomskim prilikama u Srbiji i Crnoj Gori, istovremeno se osvrcuci na pojedine istorijske dogadjaje. Medjutim, koliko iste veceri, neko iz Pozege je o svemu obavestio portparola SPS Ivicu Dacica, koji je, kako smo saznali, sutradan na jednom zatvorenom sastanku naredio da se kazne Radio Pozega i Radio Luna, a istom merom zapreti i Televiziji.

Tanaskovic kaze da ce uprkos svemu, Televizija Pozega nastaviti sa emitovanjem “Fokusa" i da su pozivi za ucestvovanje u ovoj emisiji vec upuceni Vesni Pesic, Vojislavu Seselju, Vojislavu Kostunici, Bogoljubu Karicu, Zoranu Djindjicu, Dusanu Mihajlovicu i Slobodanu Milosevicu.

- Pokrenuli smo ovu emisiju kako bi lideri stranaka saopstili gradjanima kako vide danasnju Srbiju i sta nameravaju da ucine u pravcu poboljsanja ekonomskog i politickog polozaja nase Republike. To smo ucinili i izmedju ostalog zbog cinjenice da su se okrugli stolovi na RTS pretvorili u zabavni program. Ali, zbog svega toga, vidite, ispastaju slusaoci dva radija i zaposleni u ovim stanicama - kaze Tanaskovic.

Direktor Radio Lune, Slavica Tanaskovic prica da su dva inspektora i dva policajca iz Pozege upali u prostorije Radija i zatrazili dozvolu za rad.

- Rekla sam da imamo dozvolu, ali je inspektor odbrusio: “Sada je nemate!". Kada sam ga upitala ko je i zasto sve ovo naredio, odgovorio je da ga je neko pozvao iz Beograda i izdao mu naredjenje da zatvori radio. Inspektori su popunili obrazac o zabrani rada ne pogledavsi dokumentaciju na osnovu koje bi mogli utvrditi da smo 1994. godine na konkursu dobili frekvenciju i dozvolu za rad. U nameri da sprece dalje emitovanje programa oduzeli su nam link - kaze, ogorcena postupkom inspektora, gospodja Tanaskovic.

Z. Tmusic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /