Ponedeljak, 2. jun 1997.

MEDJUNARODNI SKUP O JUZNOJ SRPSKOJ POKRAJINI

“Bure baruta - Kosovo"

Bec, FoNet. - U Becu je, u organizaciji “Karl Rener instituta", u subotu odrzan jednodnevni skup pod nazivom “Bure baruta - Kosovo". Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda istakao je u uvodnom izlaganju da se resenje problema Kosova treba i mora naci samo u okviru SR Jugoslavije.

Neki od ucesnika skupa, medjutim, poput austrijske novinarke Kristine fon Kol, ocenili su da jedino resenje kosovskog problema predstavlja stvaranje nezavisne republike od te autonomne pokrajine.

Ocenama Kristine fon Kol suprotstavio se lider Demokratskog centra Dragoljub Micunovic, ukazavsi na princip nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta, koji garantuje medjunarodna zajednica. On je naglasio da je jedino resenje moguce u okviru granica Republike Srbije i naveo vise opcija, pri cemu je, po njegovom misljenju, najbolje vracanje autonomnog statusa za Kosovo. Micunovic je kao nerealan zahtev odbacio formiranje nezavisne drzave, citirajuci jednog americkog politicara:

“Albanci nisu najveci narod da bi imali dve drzave u Evropi, a i sa ovom jednom imamo dovoljno problema".

Skeljzen Malici ocenio je da je za Albance trenutno najbolji sadasnji status kvo. “Do sada se videlo da je pokretanje spornih pitanja na Balkanu uvek vodilo ka ratu", rekao je on.

Na medjunarodnom skupu u Becu ucestvuje i nekolicina austrijskih politicara, zatim Vladimir Gligorov iz beckog Instituta za uporedne ekonomske studije, zamenik glavnog urednika lista “Koha" Iber Hisa, kao i profesor Milos Nikolic, clan Beogradskog kruga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /