Ponedeljak, 2. jun 1997.

VLADA NIJE ISPUNILA ZAHTEVE SINDIKATA ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA

Lekari nastavljaju strajk

Beograd. - Zdravstveni i socijalni radnici nastavljaju da strajkuju i ove nedelje, posto Vlada Srbije nije ispostovala dogovor sa Republickim odborom sindikata da se do kraja maja, odnosno do prosle subote, isplati cela martovska plata, aprilska akontacija i razlika za uslove rada. Ovo su, na konferenciji za stampu, porucili celnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti podsecajuci da se od danas, 2. juna, spisku njihovih zahteva prikljucuju i nove obaveze koje dospevaju sa danasnjim datumom - isplata drugog dela aprilske plate. Do poslednjeg dana maja zdravstveni i socijalni radnici su dobili celu martovsku platu, ali ne i preostala dugovanja.

Predsednik ROS dr Stevan Djordjevic najavio je da ce clanovi Strajkackog odbora zahtevati da se danas sastanu sa predsednikom Republicke vlade Mirkom Marjanovicem i da ce, ako se ni nakon eventualnih razgovora sa premijerom ne postigne nikakav sporazum, zdravstveni radnici ponovo organizovati protest pred zgradom Vlade.

Isplata aprilske akontacije ce poceti danas, najavio je predstavnik Ministarstva zdravlja Zvonko Golubovic, i dodao da je iznalazenje sredstava za isplatu zaostalih dugovanja zahtevalo veliko angazovanje resornog ministarstva i Vlade.

Posto se pregovori Sindikata socijalnih radnika i predstavnika Ministarstva za rad, boracka i socijalna pitanja vec nekoliko dana nisu pomerili ni za pedalj, Jeka Bubulj, predsednik Republickog pododbora ovog sindikata, najavila je da ce clanstvo zatraziti smenu resornog ministra Milivoja Stamatovica ako on i dalje bude izbegavao pregovore o zahtevima socijalnih radnika.

Kako nije ispunjen paket zahteva medicinara u ranije utvrdjenom roku (31. maj), zdravstveni radnici ulaze u cetvrtu nedelju generalnog strajka, najduzeg do sada. I dalje ce se u zdravstvenim ustanovama raditi prema rasporedu kojim se radi praznicima i nedeljom i primace se i zbrinjavati samo hitni slucajevi. Kao i do sada, van strajka ostaju Decja klinika, Institut za zastitu majke i deteta, Urgentni centar, Gradski zavod za hitnu pomoc i Zavod za transfuziju.

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /