Petak, 12. decembar 1997.

AMERICKA REAGOVANJA NA SRPSKO NAPUSTANJE BONSKE KONFERENCIJE O PRIMENI MIROVNOG UGOVORA IZ DEJTONA

Demonstracija za domacu upotrebu

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

“Problem Kosova ne moze se resiti guranjem glave u pesak. Kosovo vec duze vremena predstavlja potencijalno bure baruta na jugoistoku Evrope i to je problem od kojeg se ne moze pobeci. Pogotovu ne u situaciji kad medjunarodna zajednica jasno i odlucno odbija zahteve tamosnjih albanskih separatista za podrsku njihovoj inicijativi da se otcepe i proglase nezavisnost te jugoslovenske pokrajine" - culo se juce, pored ostalog, u jednom izvestaju americkog Nacionalnog radija sa medjunarodnog skupa koji je bio posvecen jednom drugom zaristu krize na Balkanu.

Americki radio, medjutim, nije bio jedini sa ovako intoniranim osvrtom. Ovdasnji listovi - koji, inace, nisu posvetili bas neku posebnu paznju bonskoj konferenciji o primeni Dejtonskog mirovnog ugovora o Bosni -pojavili su se juce sa reagovanjima u kojima su glavno mesto dobila nova prosirena ovlascenja za visokog predstavnika medjunarodne zajednice Karlosa Vestendorpa, kao i odluka predstavnika Jugoslavije i Republike Srpske da napuste ovaj skup pre zavrsetka zbog pominjanja problema Kosova u zavrsnom dokumentu konferencije.

“Njujork tajms" navodi tim povodom da je protest srpskih delegata bacio u drugi plan neke vrlo vazne odluke iz Bona, za koje se konstatuje da ce omoguciti medjunarodnoj zajednici da ubuduce mnogo uspesnije kontrolise i ubrzava sprovodjenje mirovnog procesa u Bosni, kao i da istovremeno uklanja sa puta cak i one najvise predstavnike lokalne politicke vlasti za koje je u protekle dve godine bilo evidentno da blokiraju sprovodjenje dogovora iz Dejtona (citaj: M. Krajisnik).

“Medjunarodni susret, iniciran da bi se promovisao mir u Bosni, zavrsen je odlaskom pre kraja delegata Jugoslavije i bosanskih Srba, kao i obnovljenom pretnjom odlucne akcije, ukljucujuci i ekonomske sankcije, kojom ce se primorati na nejedinstvo zavadjene etnicke francije u Bosni" - konstatovao je na tu temu vodeci americki list, uz kljucnu napomenu da su Rusija, SAD i Nemacka podjednako podrzale ideju da se bonska konferencija iskoristi za slanje upozorenja o Kosovu, “na koje se sa strane gleda kao na opasno zariste raspaljenih nacionalnih strasti, koje moze da postane samo jos opasnije tvrdim ponasanjem Beograda".

Sto se tice americke administracije, u prvim nezvanicnim reagovanjima osudjeno je odbijanje delegacija Jugoslavije i Republike Srpske da potpisu dokument iz Bona, uz upozorenje da se ne mogu zatvarati oci pred problemom statusa i tretmana albanskog stanovnistva na Kosovu - problema za koji se procenjuje da izaziva “sve vecu zabrinutost medjunarodne javnosti".

Prema ovim tumacenjima, srpsko napustanje konferencije u Bonu predstavljalo je prevashodno “demonstraciju za domacu politicku upotrebu", sa ciljem da se time popravi pozicija kandidata Miloseviceve Socijalisticke partije u drugom krugu predstojecih izbora za predsednika Srbije. Kad je, inace, o tome rec, americki mediji, inace, registrovali su da kraj konferencije nije docekala u bonskoj dvorani - pored delegacije SRJ i Momcila Krajisnika - ni predsednica RS Biljana Plavsic. Objasnjenje iz neimenovanog americkog izvora glasi da je Plavsiceva izisla da bi “ubedila delegate iz Beograda i sa Pala da se vrate na svoja mesta", ali ovde niko, zasad, nema i informaciju zasto se i ona sama - bez obzira na ishod svoje misije - nije posle toga vise pojavila na konferenciji.

Jedno novinarsko objasnjenje iz pres centra Stejt departmenta glasi, s tim u vezi, da i Biljana Plavsic “i te kako mora da vodi racuna o svojoj politickoj bazi, imajuci u vidu predstojece konstituisanje nove Skupstine i tekuce zakulisne manevre oko formiranja koalicione vlade koja bi je podrzala u daljem obracunu sa tvrdom paljanskom strujom"... Ne prodje, eto, bukvalno ni jedan jedini dan, a da se ne potvrdi ona stara istina o politici kao staroj kurvi.

Tarasov: Dokument o Bosni - uravnotezen

Moskva, FoNet. - Rusija ignorise skandal koji je jugoslovenska delegacija izazvala napustajuci bonsku konferenciju o Bosni. Ruska delegacija, koju je predvodio zamenik sefa diplomatije Igor Ivanov, ocenjuje da je znacajno sto je Konferencija o sprovodjenju mirovnih sporazuma odlucila da se nastavi medjunarodno civilno i vojno prisustvo u Bosni, izjavio je juce predstavnik za stampu Ministarstva inostranih poslova Genadij Tarasov. Tarasov je izjavio da “pomirenje ne ide tako brzo kao sto se zeli", jer bosanske strane “ocigledno jos nisu spremne da preuzmu punu odgovornost za sudbinu mirovnog procesa". Tarasov je ocenio da je zavrsni dokument usvojen u Bonu “u celini uravnotezen i, sto je najvaznije, usmeren na dalje pretvaranje u zivot Dejtonskih sporazuma".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /